Mazās, aktīvās rociņas! Piecas jautras aktivitātes, kas palīdzēs attīstīt sīko motoriku

Vai rotaļas var palīdzēt attīstīt sīko motoriku? Jā! Šeit apkopotas piecas jautras aktivitātes, kas ne tikai iepriecinās jūs ar mazuli, bet arī padarīs bērna rociņas arvien attīstītākas.

Klucīšiem jābūt katra bērna rotaļlietu kastē.

FOTO: Shutterstock.com

Klucīšiem jābūt katra bērna rotaļlietu kastē.

Sasiet kurpju šņores, turēt zīmuli, rūpīgi krāsot, ēst ar karotīti vai dakšiņu bez citu palīdzības – šīs lietas mums, pieaugušajiem, šķiet ļoti vienkāršas. Tomēr iesākumā mazulim tas ir liels izaicinājums. Šīs darbības prasa augstu precizitāti un labu roku-acu koordināciju. Labākais veids, kā varam palīdzēt mazulim praktizēt prasmes, kas nepieciešamas, lai izpildītu šīs darbības, ir rotaļas!

 

Piecas jautras aktivitātes, kas palīdzēs attīstīt sīko motoriku (bērniem vecumā no 2 līdz 5 gadiem)

 

Rotu darināšana

Jums būs nepieciešamas krelles un virves gabaliņš vai plāna lente. Atcerieties, ka krellēm jābūt tiešām lielām (galda tenisa bumbiņas lielumā), lai bērns tās nevarētu norīt un varētu tās bez pūlēm uzvērt uz lentes. Ja Jums nav šādu kreļļu, droši variet izmantot makaronus. Lai būtu vēl jautrāk – nokrāsojiet iepriekš tos dažādās krāsās vai iegādājieties krāsainos makaronus. Krellīšu vēršana palīdz mazulim uzlabot pincetes satvērienu un kustību precizitāti. Turklāt šādas, ar rokām darinātas, rotas būs lieliska dāvana vecmāmiņām un tantēm.

 

Zīmēšana un gleznošana

Gandrīz visiem bērniem patīk zīmēt krāsainas zigzaglīnijas. Dažreiz saviem mākslas darbiem par pamatni bērni pamanās izmantot arī mājokļa baltās sienas vai mēbeles. Bet viss, kas nepieciešams, lai izvairītos no šādiem pārsteigumiem, ir nodrošināt bērnu ar piemērotu “gleznošanas darbnīcu”. Jums būs nepieciešams liels, gluds kartona dēlis un dažādi zīmēšanas piederumi, kā zīmuļi, flomāsteri, pasteļkrāsas un krītiņi. Sākumā izmēģiniet jautrības pilno zīmēšanu ar pirkstiem un drošām, viegli nomazgājamām krāsām. Ļaujiet vaļu iztēlei un neraizējieties par nosmērētām drēbēm (vislabāk uzvelciet kādu jau novalkātu un vecu apģērbu).

 

Būvēšanu vajadzētu sākt ar vienkāršām būvēm, kā, piemēram, torni. Kad mazulis būs apguvis šo prasmi, jūs varēsiet sacensties, kurš ātrāk uzbūvēs torni no 10 klucīšiem vai kurš uzbūvēs augstāko torni

 

Pēc laika pamazām samaziniet zīmēšanai atvēlēto platību, dodot bērnam arvien mazākas papīra lapas un iepazīstinot viņu ar citiem zīmēšanas piederumiem, piemēram,  pasteļkrāsām un krāsainajiem zīmuļiem, kas pieprasa lielāku precizitāti. Lai iepriecinātu mazuli vēl vairāk, radiet savā mājoklī paši savu privāto mākslas galeriju, kur rotāsies jaunā mākslinieka radītie darbiņi.

Reklāma
Reklāma


Veidošana

Katram pirmsskolas vecuma bērnam mājās nepieciešams plastilīns, modelēšanas māls vai sāls mīkla. Mīcīšana ir ideāls vingrinājums plaukstu muskuļiem, savukārt formu veidošana attīsta kustību precizitāti. Iesākumā bērns var veidot vienkāršas ģeometriskas figūras, kā lode, cilindrs un konuss, bet vēlāk izmēģināt jau komplicētākas skulptūras. Izveidojiet kopā veselu plastilīna dzīvnieciņu zoodārzu vai jebko citu, ko vien iedomāsieties!


Rotaļas ar būvēšanas klucīšiem

Var likties, ka tam nav nepieciešama plaša iztēle, tomēr tas ir ļoti efektīvs paņēmiens! Būvēšanu vajadzētu sākt ar vienkāršām būvēm, kā, piemēram, torni. Kad mazulis būs apguvis šo prasmi, jūs varēsiet sacensties, kurš ātrāk uzbūvēs torni no 10 klucīšiem vai kurš uzbūvēs augstāko torni. Pamazām apgūstot jaunās iemaņas, bērni sāk ļaut vaļu savai iztēlei un sāk būvēt arvien sarežģītākas un detalizētākas būves. LEGO® DUPLO® klucīšu komplekti ne tikai sniedz iespēju vingrināt bērnu mazās rociņas un būvēt pašiem savus aizraujošus mikrovisumus, bet arī palīdz viņiem uzzināt daudz jauna par pasauli sev apkārt.

 

Leļļu teātris

Roku un pirkstiņu lelles būs īstās rotaļlietas, lai nodrošinātu bērna pirkstiņu kustību vingrinājumus. Izveidojiet bērnam nelielu izrādi un tad iedrošiniet viņu pievienoties. Izmantojiet visvienkāršāko kartonu, lai uzbūvētu skatuvi, tālāk izvēlieties, kuras lellītes piedalīsies izrādē. Un tad - laiks sniegt neaizmirstamu, aizraujošu un jautru izrādi!

 

Padomi radošai jautrībai

  • Daudzfunkcionāls trauks
    Bieži vien krītiņi mēdz radīt lielu jucekli. Ierosiniet mazulim izmantot LEGO DUPLO klucīšus, lai uzbūvētu krītiņiem interesantu trauku. Trauka būvēšana izvērtīsies par jautru notikumu, turklāt krītiņiem būs pašiem savs mājoklis.
  • Kaut kas ikvienam
    Uzbūvētajam traukam nav jābūt kvadrāta formā, bet iesākumam tā būs vienkāršāk uzbūvējamā forma. Bērnam būs iespēja būt radošam, piemēram, izmantojot dažādas krāsas: rozā – mammai, zilo – tētim.
  • Dekorācijas ir nozīmīgas
    Kad trauks ir gatavs, to vajag arī izdekorēt. Ne vienmēr jāizmanto tikai LEGO DUPLO klucīši. Atrodiet auduma gabaliņus, krāsainus papīrus vai bantītes - sniedziet bērnam iespēju izvēlēties un likt lietā savu fantāziju.


Krītiņi un ziedi

Turklāt nav jāapstājas pie trauciņa krītiņiem vien. Kāpēc lai neuzbūvētu arī vāzi vai puķupodu. Nepieciešams tikai lielāks izmērs un svaigi ziedi izgreznošanai. Vai radītais trauks labāk izskatās uz galda vai palodzes? Ļaujiet pašam mazulim izvēlēties īsto vietu savam mākslas darbam!

Saistītie raksti