Montersori spēle divgadniekam - atvēršana un aizvēršana

Bērnus ārkārtīgi interesē atvērt un aizvērt dažādus priekšmetus, sākot no ievārījumu burciņas atvēršanas līdz atslēgas pagriešanai slēdzenē. Burku un pudeļu atvēršana apmierina bērna ziņkāri, šīs iemaņas var turpināt attīstīt, darbojoties ar skrūvēm un uzgriežņiem. Tās attīsta griešanas prasmi. Izvēlies dažādas pudeles un burciņas, lai bērns var redzēt, ka ir dažādi atvērumi un vāciņi.

FOTO: Shutterstock.com

Nepieciešamās lietas
Apmēram 6 pudeles un burciņas, piemēram, mazas sulas pudelītes un ievārījuma burciņas.
Grozs, kurā salikt pudeles un burciņas.

1. Izņem pudeles un burciņas no groza un saliec tās rindā. Noskrūvē vāciņus un korķus un sajauktā secība sarindo tos pudeļu un burciņu rindas priekšā.
2. Izvēlies vienu vāciņu vai korķi un meklē starp burkām un pudelēm piemērotu kakliņu. Dari to no kreisās puses uz labo pusi. Kad atrasts īstais kakliņš, uzliec vāciņu vai korķi un nodemonstrē bērnam griešanas kustību.
3. Atkārto tāpat ar citiem traukiem, līdz puse no tiem aizvērti, un lūdz bērnu uzņemties pārējo trauku aizvēršanu.
4. Kad bērns uzdevumu paveicis, parādi viņam, kā vāciņus un korķus noņemt. Uzskatāmi nodemonstrē, ar kādu kustību burkas un pudeles atgriež, ar kādu aizgriež. Kad esat pabeiguši, salieciet visus priekšmetus atpakaļ grozā.

Pamēģiniet
Padarbojaties ar dažādām kastītēm. Parādi bērnam, kā tās atvērt un aizvērt.
Sarežģītāku griešanas darbību demonstrē bērnam, izmantojot lielas skrūves un uzgriežņus. Uzmanies! Paturi bērnu savā redzeslokā!
Parādi bērnam parastās un piekaramās atslēgas un pastāsti par to dažādo pielietojumu.
Slēgšana bērnus fascinē. Izskaidro bērnam, ka ieslēgties pašam kādā telpā vai ieslēgt kādu citu ir bīstami.

Uzmanību!
Liec bērnam skaidri saprast, ka grozā ievietotās burkas un pudeles ir domātas kādam uzdevumam, tomēr citas pudeles nav bērnu rotaļlieta.

 

Autore: Maja Pitamaka. Es to protu. Spēles, zināšanas un ierosmes bērniem no diviem līdz pieciem gadiem pēc Marijas Montesori pedagoģijas principiem. R.: Valters un Rapa, 2008.

 

Reklāma
Reklāma