Padomi skolēna datora vai viedierīces sagatavošanai jaunajam mācību gadam

Gatavojoties jaunajam mācību gadam, vecākiem ir vērts laikus padomāt par skolēna datora vai viedierīces sagatavošanu drošam darbam. Ņemot vērā aizvadītā gada pieredzi, drošībai interneta vidē ir jābūt prioritātei. Tā uzsver Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.
Internetā ir pieejamas instrukcijas arī datoriem ar vecākām Windows versijām.

FOTO: Shutterstock.com

Internetā ir pieejamas instrukcijas arī datoriem ar vecākām Windows versijām.

Pirmais solis ir ierīces sagatavošana drošam mācību procesam. Skolēnam ieteicams izveidot atsevišķu lietotāja kontu, kas palīdzēs ierobežot iespēju piekļūt vecumam neatbilstošai informācijai. Tas ir īpaši svarīgi, ja datoru izmanto arī vecāki un tam nav uzstādīti vecuma ierobežojumi. Katrai operētājsistēmai jauna lietotāja konta izveidošana nedaudz atšķiras. Tāpat atšķirīga ir jauna lietotāja profila uzstādīšana dažāda vecuma ierīcēm. Kā izveidot lietotāja kontu datoram ar Windows operētājsistēmu, var uzzināt šeit: https://ej.uz/1bkx/. Internetā ir pieejamas instrukcijas arī datoriem ar vecākām Windows versijām. Apple ierīču īpašnieki par Apple ID izveidi bērnam vairāk var uzzināt: https://ej.uz/y5av.

 

Otrais solis ir režīma “Droša meklēšana” aktivizēšana meklētājprogrammas, piemēram, Google, iestatījumos. Tas palīdzēs izfiltrēt attēlu, videoklipu un tīmekļa vietņu meklēšanas rezultātus no bērna vecumam neatbilstošas informācijas. Lai arī šis rīks nav 100% precīzs, tas efektīvi cīnīsies ar pornogrāfiju meklēšanas rezultātos. Plašāka informācija par Google iestatījumiem pieejama: https://ej.uz/jmtb. Citi privātuma un palīdzības rīki pieejami Drossinternets.lv izstrādātajā “Sociālo tīklu drošības ceļvedī: https://ej.uz/7hb5.

 

Trešais solis ir YouTube “Ierobežotā režīma” ieslēgšana, kas ierobežos iespēju, ka bērns saskarsies ar vardarbīga satura video. Informācija, kā to paveikt, ir pieejama šeit: https://ej.uz/dyx1.

 

Ceturtais solis ir nevēlamu reklāmu noņemšana ar sava Google konta iestatījumu palīdzību. Vecumam neatbilstošas un nevēlamas reklāmas tiek rādītas, lietojot internetu un Google pakalpojumus, piemēram, YouTube, Chrome u. tml. Reklāmas tiek rādītas, balstoties uz informāciju, kuru jūs ikdienā meklējat un skatāties internetā no savām viedierīcēm, tāpat arī ņemot vērā jūsu intereses un konkrētā brīža atrašanās vietu, kā arī vecumu, kādu esat norādījis savā Google kontā. Plašāka informācija pieejama: https://ej.uz/hq1h.

 

Reklāma
Reklāma

Piektais solis ir “ekrāna laika” izvērtēšana, lai tas būtu atbilstošs bērna vecumam un briedumam, lai tas būtu atbilstošs bērna veselībai un labsajūtai, un tiešsaistē pavadītais laiks netraucē viņam gulēt, mācīties, sportot, uzņemt pilnvērtīgas maltītes. Drossinternets.lv aicina vecākus iepazīties ar padomiem, lai palīdzētu ģimenē ieviest noteikumus interneta izmantošanai un ekrāna laika ierobežošanai https://ej.uz/775v

 

Bērnu pasargāšanai no nevēlamas vai kaitīgas informācijas var noderēt arī vecāku kontroles rīki. Datoriem ar Windows operētājsistēmu noderēs šī informācija: https://ej.uz/kqba, bet Apple https://ej.uz/mmty. Ja mācību procesā tiks izmantota viedierīce, uzstādiet Google Play un Apple piedāvātos kontroles rīkus Family Link un Family Sharing lietotņu un satura pārvaldībai bērnu viedierīcēs. Plašāka informācija pieejama: https://ej.uz/a17x.

 

Tāpat Drossinternets.lv vēlas atgādināt vecākiem un skolotājiem par drošību saziņas platformās, piemēram, der zināt, ka WhatsApp lietotne paredzēta lietotājiem, kuri nav jaunāki par 16 gadiem. Klašu saziņas grupās nereti bērni tiek pazemoti un izsmieti. Tāpēc iesakām lietot atbilstošus iestatījumus un zināt, kā rīkoties problēmsituācijās: https://ej.uz/sgx5.

 

Nobeigumā jāuzsver, ka no riskiem internetā bērns vislabāk varēs izvairīties, ja viņš būs zinošs un piesardzīgs. Pārrunājiet ar savu bērnu par drošu uzvedību internetā, izveidojiet ģimenē drošas interneta lietošanas noteikumus un atgādiniet par situācijām, kurās bērnam noteikti ir jāvēršas pie vecākiem pēc padoma vai palīdzības.

Plašs materiālu klāsts vecākiem par bērnu drošību internetā pieejams: https://ej.uz/zutw