Vai šķībs sakodiens bērnam var ietekmēt runu? Logopēde atbild uz vecāku jautājumiem

Instagram īsajos stāstos uz vecāku iesūtītajiem jautājumiem Mammamuntetiem.lv par bērna izrunu, skaņas ''R'' apgūšanas vingrinājumiem, bērna sakodienu u.c. jautājumiem atbild sertificēta logopēde un Logopēdijas centra dibinātāja Baiba Strause.
Svarīgi ir saprast, kāpēc bērns neizrunā skaņu ‘’ R ‘’. Ja bērnam ir 3, 4, 5, pat 6 gadi, viņš šo skaņu var neizrunāt, kas ir normāli.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi ir saprast, kāpēc bērns neizrunā skaņu ‘’ R ‘’. Ja bērnam ir 3, 4, 5, pat 6 gadi, viņš šo skaņu var neizrunāt, kas ir normāli.

Vai ir kādi ieteikumi, kā preventīvi darboties, lai bērns iemācītos skaidri runāt?
Runa attīstas runājot. No pirmās dienas ar bērniņu ir jārunā par visu, kas notiek šajā pasaulē. Runai ir jābūt skaidrai, runas tempam normālam – ne pārāk ātram, ne pārāk lēnam. Vecāki un citi aprūpētāji ir skaidras runas paraugi mazajam bērnam. Bērnam ir jādzird un jājūt aprūpētāja emocionālo noskaņojumu. 

Pirmais dzīves gads ir pats svarīgākais veiksmīgas runas attīstībā. Kad bērns jau ir paaudzies, kopā dziediet, skaitiet ritmiskus dzejolīšus, kur iesaistīti ir pirksti, kustības. 

Mēdieties kopā ar bērnu spoguļa priekšā – paceliet uzacis, parādiet mēli, veiciet ar mēli visas iespējamās kustības, klakšķiniet, izdziediet patskaņus, noturiet uz mēles gala saldumiņu!

Sūtiet gaisa bučas, pūtiet ziepju burbuļus, balonus, spalviņas, svilpītes, stabulītes, māciet bērnam no mēles veidot trubiņu, pūtiet caur trubiņu gaisu, atdariniet kopā ar bērnu dabā dzirdamās skaņas – kā pūš vējš (šššš)? Kā brauc mašīna (brum,brum)? Kā saka pīle, govs, vista? Spēlējieties ar smiltīm, plastalīnu, lego. Zīmējiet, grieziet, krāsojiet, lieciet puzles.

Lasi arī:
Kāpēc bērni trīs gadu vecumā vēl nerunā? Logopēdes skaidrojums + praktiski ieteikumi

Kā novērst šļupstēšanu. Logopēda skaidrojums un vingrinājumi

Logopēdes ieteikumi skaņas "R" apguvei soli pa solim

 

Trīsgadniekam mazliet šķībs sakodiens, viens apakšējais zobiņš uz āru. Vai tas ietekmēs runu?

Jā, tas ietekmē runu. Var atskanēt svelpjoša/“netīra” skaņu izruna. Sakodienam ir liela nozīme skaņu artikulācijā.

 

Meitai 3 gadi. Runājot bieži parādās ‘’ amm, ammm… ‘’, vai šajā vecumā tas ir normāli?

‘’ Ammmm ... ‘’ - tā ir domāšanas skaņa. Jūsu bērns tajā brīdī, kad saka ‘’ ammmm‘’,domā savu sakāmo. Jums ir vienkārši jāgaida, nevajadzētu bērnu pārtraukt domāt. Viņš savā galvā formulē savu sakāmo, kas ir normāli gan trijos, gan četros gados, gan vēlākā vecumā. Bērns veido teikumu, pēc tam to pasaka skaļi. 

 

Reklāma
Reklāma

Vai knupja noņemšana vien 2 gados var būt par iemeslu bērna valodas attīstības traucējumiem?

Ilgstoša knupja lietošana veido nepareizu sakodienu. Nepareizs sakodiens veido neprecīzu skaņu izrunu. Var jau būt, ka ir bērni, kurus knupja ilgstoša lietošana neietekmē, tomēr zinātniski ir pierādīts, ka ilgstoša tā lietošana izmaina sakodienu un dinamikā ietekmē skaņu izrunu.

 

Kā trenēt burta ‘’ R ‘’ izrunu?

Svarīgi ir saprast, kāpēc bērns neizrunā skaņu ‘’ R ‘’. Ja bērnam ir 3, 4, 5, pat 6 gadi, viņš šo skaņu var neizrunāt, kas ir normāli. Otra lieta – pārāk īsa zemmēles saitīte (palūdziet bērnu parādīt mēli, pārlikt pāri apakšlūpai. Ja to var izdarīt, tad visticamāk saitīte ir normāla). 

Galvenais iemesls skaņas "R" neizrunāšanai ir gļēvs mēles gals, ko parasti stiprina, veicot specifiskos vingrinājumus, ievibrinot mēles galu.

 

Vingrinājumi skaņas “R” izrunāšanai:

  • Mute plati atvērta – asa, gara mēle pacelta uz augšu. Ar mēles galu bērns cenšas aizsniegt degungalu;
  • “Šūpot mēli šūpolēs” – mute plati atvērta, šūpo mēli uz augšu un uz leju;
  • Pasmaidīt, parādīt zobus, atvērt platu muti, mēli piespiest pie cietajām aukslējām;
  • Klakšķināt, pieskaroties ar mēli pie cietajām aukslējām;
  • Atvērt muti, izbāzt mēli, veidot no mēles trubiņu jeb renīti;
  • Ar mēles galu kustināt augšlūpu, atskanot “tītara buldurēšanai”;
  • Izrunāt skaņu ‘’ D,D,D-dddddd ‘’ no lēnāka uz ātrāku tempu. Pēc tam ‘’ TD, TD-Tddddd ‘’, ‘’ TZ,TZ,TZ-Tzzzzz ‘’, ‘’ TS,TS,TS-Tsssss ‘’, ‘’ DL,DL,DL DR -DRrrrrrr ‘’ u.c.;
  • Vingrinājumus jāveic vismaz 4x nedēļā līdz septiņām sekundēm, katru 7x.

 

Seko mums instagramā: Mammām un Tētiem