Kā izaudzināt jauno ģēniju?

Visi vecāki vēlas, lai bērns izaug par gudru, spējīgu personību un savā dzīvē gūst panākumus. Bet kā to panākt? Šeit būs pieci efektīvi veidi, kā izaudzināt jauno ģēniju.
Kad bērns lūdz, lai parotaļājies ar viņu, neaizbildinies, ka tev nav laika vai esi noguris.

FOTO: Shutterstock.com

Kad bērns lūdz, lai parotaļājies ar viņu, neaizbildinies, ka tev nav laika vai esi noguris.

Vai inteliģence, attapība un radošums ir iezīmes, ko bērns pārmanto no vecākiem, vai arī tas ir atbilstošas audzināšanas rezultāts? Uz šo jautājumu nepārprotamu atbildi sniegt ir grūti, jo nozīme ir gan gēniem, gan videi, kurā bērns uzaug. Jaundzimušā spējas mācīties un attīstīties ir gandrīz neierobežotas, tieši tāpēc ir tik nozīmīgi jau agrā vecumā nodrošināt bērnam piemērotus apstākļus un stimulus kognitīvo spēju attīstībai.

 Pieci veidi, kā izaudzināt mazo ģēniju


1. Runā ar bērnu. Tas šķiet pašsaprotami? Iespējams. Tomēr, lai gan vecāki bieži vien domā, ka runā ar savu bērnu, patiesībā viņi vairāk izsaka norādījumus un pieprasa vēlamo uzvedību. Ir būtiski būt vienlīdzīgam partnerim sarunā ar bērnu. Nerunā tikai pati – atceries klausīties un reaģēt uz bērna sacīto. Turklāt dažreiz ir noderīgi ļaut bērnam klausīties arī vecāku sarunas, jo tieši tā viņš var iemācīties diskutēt un argumentēt savu viedokli.
 

2. Uzdod jautājumus. Tie rosina pārdomas un rūpīgāku dažādu tematu apdomāšanu. Tas ir ļoti spēcīgs resurss, kas palīdzēs bērnam apgūt jauno. Jautājumu uzdošana nenozīmē apjautāties, ko bērns šodien ir iemācījies skolā vai bērnudārzā, bet izteikt jautājumu tā, lai bērns aizdomātos un liktu lietā iepriekš apgūtas zināšanas. Ejot pastaigā, vari pajautāt: “Vai tu atceries, kā sauc šo koku?” Vai, ejot gar pieminekli, vari painteresēties: “Vai tu zini, kas tas ir?” 

 

Jautājumi ir lielisks veids, kā veicināt radošumu. Ievies jautājumus arī jūsu rotaļās un spēlējies ar vārdiem “kā būtu, ja būtu”. 

 

Jautā bērna viedokli dažādos jautājumos, piemēram, kā būtu, ja bērniem būtu spārni, vai kā būtu, ja visi bērni izskatītos pilnīgi vienādi. tu būsi pārsteigta par interesantajām atbildēm, kas sekos šādi uzdotiem jautājumiem. 

Reklāma
Reklāma

 

3. Lasi bērnam priekšā. Nav pat iespējams uzskaitīt visus ieguvumus, ko sniedz lasīšana priekšā. Grāmatas ir īstas dārgumu krātuves, kas palīdz bērnam uzzināt daudz jauna par apkārtējo pasauli – gan par citām valstīm, kuras mazajam vēl nav bijusi iespēja redzēt paša acīm, gan par savu dzimteni un tradīcijām, gan par visdažādākajām dzīvnieku sugām, kas mīt mūsu plašajā pasaulē. Lasīšana stimulē iztēli, palīdz attīstīt bērna pasīvo un aktīvo vārdu krājumu, kā arī rosina kāri pēc zināšanām, kas motivēs bērnu apgūt jauno arī nākotnē.

 

4. Rotaļājies ar bērnu. Rotaļāšanās ir perfekts veids, kā apgūt ko jaunu. Kad bērns lūdz, lai parotaļājies ar viņu, neaizbildinies, ka Tev nav laika vai esi nogurusi. Kopīgās rotaļās ar tevi bērns var iemācīties daudz vairāk nekā garlaicīgās mācību stundās.

 

5. Uzslavē un apbalvo bērnu pārdomāti. Nekas bērnu nemotivē tik ļoti, kā mammas un tēta atzinība. Tāpēc izrādi bērnam, ka novērtē viņa centienus. Tomēr tavām uzslavām ir jābūt patiesām, jāatbilst realitātei un nav jākļūst pašsaprotamām.

Saistītie raksti