Pase un ID karte zīdainim. Tās iegūšana - pa soļiem

Pirmā personu apliecinošā dokumenta iegūšana vienmēr bijis svarīgs dzīves notikums, jo īpaši jaunajiem vecākiem un jo īpaši tiem, kuri sagaidījuši savu pirmo bērniņu un plāno ceļot. Tādēļ jautājumi par šo procesu vienmēr būs aktuāli. Mēģināsim pa soļiem izstāstīt, kas darāms, lai zīdainim un arī lielākam bērnam iegūtu pasi vai eID karti.    

Lai ceļotu, bērnam nepieciešams ceļošanas dokuments, kas var būt gan pase, gan eID. Tiesa, uz tālākām un eksotiskākām valstīm ar personas apliecību nevarēs nokļūt, būs nepieciešama pase.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Lai ceļotu, bērnam nepieciešams ceļošanas dokuments, kas var būt gan pase, gan eID. Tiesa, uz tālākām un eksotiskākām valstīm ar personas apliecību nevarēs nokļūt, būs nepieciešama pase.

 

Lūk, šis ir tikai viens no vecāku iesūtītajiem lūgumiem pēc padoma: "Sveiki. Varbūt kāds var padalīties ar jaunāko info par pases taisīšanu zīdaiņiem, mums ir 3 mēnesīši un martā gaidāms pirmais lidojums, mēģināju atrast info inetā, bet ir novecojusi vai pretrunīga. Tik tālu, ka ar bērniņu un dzimšanas apliecību mums jāierodas pasu daļā, ir saprotams, bet kas notiek tālāk? Fotografē uz vietas vai bildēm jābūt taisītām citur? Kas ir ar pirkstu nospiedumiem, mazulim tos ņem vai nē, un kas vēl mums būtu jāzina?".

 

No kāda vecuma var saņemt pasi?

Bērns pasi vai personas apliecību var saņemt no brīža, kad tā dati ir ierakstīti Iedzīvotāju reģistrā, ko veic trīs dienu laikā pēc bērna reģistrēšanas dzimtsarakstu nodaļā. 
 

  • Līdz 5 gadu vecumam pasi izsniedz uz 2 gadiem vai uz ceļojuma laiku
  • No 5-20 gadu vecumam pasi izsniedz uz 5 gadiem jeb tā ir derīga turpmākos 5 gadus
     

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu no 15 gadu vecuma sasniegšanas personas rīcībā ir jābūt vismaz vienam derīgam personu apliecinošam dokumentam - pasei, personas apliecībai (eID) vai abiem šiem dokumentiem.
 

Persona pati dokumentus pases izsniegšanai iesniedz no 15 gadu vecuma. Līdz 15 gadu vecumam dokumentus bērna ceļošanas dokumenta izsniegšanai, uzrādot savu pasi, iesniedz viens no bērna vecākiem, bērnam klātesot.
 

 

Kādi dokumenti jāiesniedz?

Lai bērns saņemtu pasi vai eID, vienam no vecākiem jāiesniedz:
 

  • bērna iepriekšējā pase vai eID, ja pase vai eID bijusi;
  • bērna dzimšanas apliecība, ja pase vai eID nav bijusi;
  • fotografēšana notiek nodaļās uz vietas, ja bērnu ir iespējams nofotografēt (bērns patstāvīgi sēž un noteiktajā brīdī ļaujas fotografēties). Ja bērna fotografēšana nav iespējama vai persona to nevēlas, tā iesniedz iekļaušanai dokumentā fotodarbnīcā izgatavotu fotogrāfiju.


 


Ja bērns ir jaunāks par 10 gadiem, tad nodaļā viņš var būt vienreiz - iesniedzot dokumentus vai saņemot personu apliecinošo dokumentu (pie saņemšanas - ja iesniegta fotogrāfija).

 

Vēl par foto...

Reklāma
Reklāma

Kā portālam mammamuntetiem.lv skaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) preses pārstāve, bērnus ir iespēja fotografēt gan uz vietas, gan iesniegt fotosalona bildes. Vecākiem pašiem jāizvērtē, vai bērniņš spēs mierīgi pie mums nosēdēt, vai tomēr viņiem ērtāk būtu doties uz kādu fotosalonu. Veicot fotografēšanos salonā, uz bildes tiek uzlikts salona zīmogs un izgatavošanas datums. Bildītes, kas fotografētas mājas apstākļos gan nebūs piemērotas pases izgatavošanai.
 

 

Par pasu derīgumu termiņu. 
Visiem zināms, cik ātri izaug bērniņš un izmainās viņa sejas vaibsti, matu garums un pat krāsa. Ko darīt, ja pase izsniegta uz 5 gadiem, bet bērns jau pēc 2 gadiem neizkstās līdzīgs pases fotogrāfijai?


PMLP norāda - pasi ar termiņu uz 5 gadiem izsniedz bērniem  no 5 gadu vecuma. Ja vecāki uzskata, ka bērniņam pāris gadu laikā ir acīmredzami izmainījušies sejas vaibsti, tad pasi, protams, drīkst mainīt arī pirms termiņa beigām, taču tas nav obligāti.

 

Cik ilgi gatavo pasi un cik tas maksā?

Bērnu pases vai personas apliecības izsniegšanas termiņi ir 10 darba dienu vai 2 darba dienu laikā. Pase ar izgatavošanas laiku 10 dienas bērna vecākiem izmaksās 14,23 eiro, bet 2 dienu laikā - 28,46 eiro, bet personas apliecība attiecīgi maksā 7,11 eiro un 14,23 eiro.

 

Par 14 gadiem jaunāka bērna personu apliecinošu dokumentu neizsniedz, ja: 

  • ir saņemts tās likumiskā pārstāvja iesniegums ar lūgumu neizsniegt personu apliecinošu dokumentu, - mēnesi no iesnieguma saņemšanas dienas;
  •  ir saņemts dokuments, kas apliecina, ka tiesai iesniegts lūgums pieņemt lēmumu, ar kuru noteikts aizliegums bērnu izvest no valsts, - līdz dienai, kad stājas spēkā tiesas lēmums par aizliegumu bērnu izvest no valsts vai par atteikumu šādu aizliegumu noteikt;
  • ir pieņemts tiesas lēmums par aizliegumu attiecīgajai personai izbraukt no valsts vai izbraukt no valsts līdz tiesvedības procesa pabeigšanai ar galīgo nolēmumu lietā. 
     

 

Kur var saņemt pasi? 

Dokumentus pases izsniegšanai iesniedz un pasi saņem PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīves vietas.  Tālrunis uzziņām - 67219244.

 

Ja vēlaties telefoniski pieteikties uz iepriekšēju pierakstu, vienojoties par konkrētu apmeklējuma laiku pases vai personas apliecības noformēšanai, aicinām zvanīt uz teritoriālo nodaļu kontakttālruņiem.

 

Persona, kura dzīvo vai ilgstoši uzturas ārvalstī, pases noformēšanai var vērsties Latvijas Republikas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā.