Latvijas Grāmatnieku Ģilde: No 20. jūlija par makulatūru kļūs simtiem tūkstošu bērnu grāmatu!

Latvijas Grāmatnieku Ģilde uzskata, ka Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošais Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) divus gadus ir slēpis informāciju, ka grāmatas bērniem vecumā līdz 14 gadiem ir rotaļlietas, uz kurām tiek attiecināti Eiropas Savienības noteikumi par rotaļlietu drošumu.

Foto no preses konferences.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no preses konferences.

No 2011. gada 20. jūlija Latvijā stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi, balstoties uz kuriem PTAC  paplašināti tulko Eiropas prasības rotaļlietu drošības jautājumos un jau šobrīd veic plašas pārbaudes grāmatnīcās. Akti jau ir sastādīti Apgādam Zvaigzne ABC, Grāmatu namam „Valters un Rapa”, „Jāņa Rozes grāmatnīcai”, „Jumavas grāmatnīcai”, Grāmatu tirdzniecības uzņēmumiem „Latvijas Grāmata”, „Janus” un „Polaris”, kā arī lielveikalu tīklam „RIMI”. Atsaucoties uz 2009. gada Eiropas vadlīnijām, par kurām nekad neviens grāmatnieks neko nav dzirdējis, tiek aizliegts tirgot bērnu grāmatas, kuras tiek pielīdzinātas rotaļlietām.

Latvijas Grāmatnieku Ģildes pārstāvji uzsver: "Pretēji valdības solījumiem grūtos laikos atbalstīt Latvijas ražotājus, grāmatniecības nozare pēc nodokļu sloga ievērojamās palielināšanas saņem kārtējo triecienu."

Latvijas Grāmatnieku Ģildes uzskata, ka ar šādām darbībām PTAC ignorē un rupji pārkāpj labas pārvaldības principu, kas noteikts Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. panta piektajā daļā, kā rezultātā grāmatniecības nozarei tiek nodarīti būtiski zaudējumi. Cieš arī valsts budžets, jo par tirdzniecībai liegtajām grāmatām netiek iekasēts pievienotās vērtības nodoklis. Vislielākais ļaunums tiekot nodarīts mazajiem lasītājiem, kuriem tiek atņemtas daudzas vērtīgas grāmatas. Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārbaudes liecina, ka Latvijā būtiski tiks ierobežota iespēja lasīt no Krievijas ievestās grāmatas. Turklāt PTAC īstenotās rotaļlietu tirgus uzraudzības rezultātā neizbēgami palielināsies grāmatu cena.
 
Latvijas Grāmatnieku Ģildes pārstāvji uzsver: "Pretēji valdības solījumiem grūtos laikos atbalstīt Latvijas ražotājus, grāmatniecības nozare pēc nodokļu sloga ievērojamās palielināšanas saņem kārtējo triecienu. Tomēr grāmatniecības nozarē strādājošie cilvēki nav gatavi samierināties ar to, ka viņu ilggadējais darba rezultāts – simtiem tūkstoši grāmatu, kas nekad nevienam bērnam nav nodarījušas nekādu kaitējumu, ir jānodod makulatūrā un jāiznīcina. Uzskatām, ka rīcība, kādu atļaujas Latvijas valsts ierēdņi nav panesama, nav izturama un nav arī apmaksājama no nodokļu maksātāju naudas."

Reklāma
Reklāma


27. aprīlī notika preses konference, kurā piedaljās grāmatniecības nozares pārstāvji un Patērētāju tiesību aizsardzības centra atbildīgās amatpersonas.

VIDEO NO PRESES KONFERENCES SKATIES ŠEIT!