Tēvi: Stiprs tētis ir tas, kurš prot sniegt un saņemt mīlestību

Prot sniegt un saņemt mīlestību, vienmēr ir pacietīgs un savaldīgs, aktīvi iesaistās bērna dzīvē – šīs un citas prasmes tēvi Latvijā sauc par stipra tēta pazīmēm. Tas noskaidrots tētu aptaujā “Cik stipram ir jābūt labam tētim?”, kuras datus šodien, 11. septembrī, ikgadējā tēvu sapulcē prezentēja vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Artūrs Ķipsts, Mammauntetiem.lv, Vladislavs Surics, Meduza Events

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Artūrs Ķipsts, Mammauntetiem.lv, Vladislavs Surics, Meduza Events

“81 % tētu apgalvo, ka stiprs tētis ir tas, kurš prot sniegt un saņemt mīlestību, taču piektā daļa tēvu atzīst: es nemāku tā pa īstam izrādīt mīlestību,” tētu aptaujas rezultātos tēvu sapulcē “Cik stipram ir jābūt labam tētim?” dalās vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Kā citus lielākos izaicinājumus bērnu audzināšanā tēti min laika trūkumu kvalitatīvai būšanai kopā ar bērnu, pacietības un savaldības trūkumu, mammas un tēta atšķirīgos uzskatus bērnu audzināšanā, kā arī zināšanu trūkumu par bērna attīstību un audzināšanu.

“Savām meitenēm rādu, ka arī bārdains tētis mēdz nobirdināt kādu asaru. Un viņas var atnākt pie manis, apķerties… Tas ir nenovērtējami. Nav jābaidās izrādīt mīlestību – bērni redz, ka tētis joprojām, arī pēc daudziem gadiem, mīl savu skaisto sievu un mīl savus bērnus,” atzīst četru meitu tētis Armands Simsons.

Pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs uzsver, ka ļoti būtiski fizisko mīlestību izrādīt arī dēliem: “Smadzeņu pētījumos atklāts, ka zēniem ir svarīgs fiziskais kontakts. Viņiem runas centrs attīstās lēnāk nekā meitenēm, un fizisks kontakts – apskaušanās ar tēti un mammu – palīdz zēniem veselīgā veidā izpaust savas emocijas.”
 

 

Foto: Artūrs Ķipsts, Mammauntetiem.lv, Vladislavs Surics, Meduza Events

 

Arī Valsts prezidents (2007- 2011), tētis un vectētiņš Valdis Zatlers tam piekrīt: “Ir ļoti svarīgi apskauties arī ar dēlu, nevis tikai ar meitu. Mūsu kultūrā tas bieži ir tabu, bet ģimenes attiecībās tas ir ļoti, ļoti labi. Esmu sapratis arī, ka tieši pacietība un spēja uzklausīt ir galvenais. Tas nav tik viegli, taču to var iemācīties. Nav tik svarīgi, kas notiek ar bērnu dienas garumā, ir svarīgi, kas notiek tad, kad viņam ir grūti.”

Infografika "Mūsdienu tēti un viņu izaicinājumi"

Aktieris Ģirts Liuziniks piebilst: “Apskauties ar savu dēlu – tas ir spēks!”

Sapulcē plaši tika spriests par to, kādi ir mūsdienu tēvu izaicinājumi un kāds ir stiprs tētis: “Sajutos kā stiprs tētis jau tad, kad biju klāt sava bērna piedzimšanas brīdī un atbalstīju mammu. Jau tad sajutos kā tētis, nevis gaidīju, kad piedzims bērns, un tad slēgšos klāt,” atklāj Ģirts Liuziniks.

“Tā ir fundamentāla sajūta – kad ar draugiem esi attapies naktī mežā un tētis bijis tas, kas aizvedis mājās. Kad ir pavisam slikti, tad tieši tētis bijis tas, kurš steidzies palīgā,” stāsta pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

Reklāma
Reklāma

“Gaidot Tēva dienu, jau vairākus gadus rīkojam sapulci, kur kopā aicinām tētus un ekspertus, lai aktualizētu dažādas ar tēva lomu saistītas grūtības un arī skaisto, ko sava bērna dzīvē ieinteresētiem tētiem spēj dāvāt tēva loma,” par tēvu sapulci stāsta Tēva dienas Latvijā tradīcijas iedibinātāja, tēvu sapulces rīkotāja un vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Tēvu sapulcē un aptaujā izvirzītās tēmas un problēmas organizācija izmantos, lai tās sabiedrībā un medijos aktualizētu, gaidot nākamo Tēva dienu.


 

Sapulcē piedalījās un viedokli pauda tēti: aktieris Ģirts Liuziniks, Valsts prezidents (2007- 2011), arī vectētiņš Valdis Zatlers, uzņēmējs, 3 bērnu tēvs Māris Kreilis, TV raidījumu un pasākumu vadītājs Ansis Klintsons, pazīstamais 4 meitu tētis un pasākumu vadītājs Armands Simsons, raidījumu vadītājs, 3 dēlu tētis Māris Grigalis, aktieris Lauris Subatnieks, 5 bērnu tētis un vides eksperts Māris Olte, RSU rektors un 6 bērnu tētis, arī 2 mazbērnu vectētiņš Aigars Pētersons, 6 bērnu tētis, mūziķis Artis Orubs, “Rimi Bērniem” šefpavārs Normunds Baranovskis.
Ekspertu statusā pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

Infografika "Mūsdienu tēti un viņu izaicinājumi"

Par Tēva dienas svinēšanas tradīcijām Latvijā
Tēva dienu Latvijā par oficiālu svētku dienu noteica 2009. gadā, un to atzīmē septembra otrajā svētdienā. Kopš tā laika Tēva dienas popularizēšanu un iedzīvināšanu kā Latvijas ģimeņu tradīciju uzņēmusies Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Lai sasniegtu mērķi, kopš 2013. gada “Mammamuntetiem.lv” Rīgā rīkoja Tēva dienas gājienu pa Brīvības ielu un festivālu dienas garumā Vērmanes dārzā. Tēva dienas gājienu un festivālu apmeklēja pat vairāk nekā 12 000 ģimenes cilvēku no visas Latvijas, un lielais apmeklētāju skaits ir iemesls, kāpēc šogad pasākums nenotiks, – to nosaka Covid-19 izraisītie ierobežojumi. 

Tāpat par tradīciju ir kļuvusi tēvu sapulce, kurā kopā sanāk sabiedrībā zināmi tēti un eksperti, lai izvirzītu tēmas, kuras tēva lomas kontekstā, pēc tētu domām, būtu jāaktualizē medijos un sabiedrībā. Arī tēvu sapulces rīkotāja ir vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Šogad sapulces lieldraugi ir zīmoli “Gillette” un “Rimi Bērniem”.