IZM: Nepieciešamības gadījumā Latvijas skolās mācības varēs nodrošināt attālināti

Izglītības un zinātnes ministrija saistībā ar koronavīrusu "Covid-19" apzina attālinātu mācību iespējas un nepieciešamības gadījumā varētu pāriet uz attālinātām mācībām vienai skolai vai vairākām, un pavisam nopietnas situācijas gadījumā varētu arī pagarināt mācību gadu.

 

FOTO: Shutterstock.com

Šodien notikušajā preses konferencē Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska pastāstīja, ka ir notikušas sarunas ar servisu "E-klase", "Uzdevumi.lv" un "Mykoob" pārstāvjiem, kuri apliecinājuši, ka ir gatavi sadarboties pat divus, trīs mēnešus, ja būs tāda nepieciešamība. Tomēr Šuplinska atzina, ka ministrija pašlaik nav droša par to, vai visiem skolēniem mājās ir interneta pieslēgums un viedtālrunis, bet viņa atzīmēja, ka nepieciešamā aparatūra ir visās bibliotēkās. Attālināti gan mācītu tikai pamata priekšmetus. Sportu vai mūziku tādā gadījumā jāmācās nebūs.  

Vaicāta, vai attālinātās mācības var ietekmēt arī centralizēto eksāmenu kārtošanu, Šuplinska stāstīja, ka ir pieredze kārtot eksāmenus attālināti, bet zināma pārstrukturēšanās notiktu. Nedaudz apdraudēta esot eksāmenu mutiskā daļa, bet rakstiskajai daļai šķēršļu neesot.

Tāpat ministre sacīja, ka pedagogu atalgojumu attālinātās mācības neietekmēs, jo arī tas prasot sagatavošanās darbu.

Ministre uzsvēra, ka patlaban Latvijā visas izglītības iestādes strādā ierastajā režīmā. No 16.marta līdz 20.martam pavasara brīvlaikā dosies 1. līdz 11.klašu skolēni, bet no 23.marta līdz 27.martam - 12.klašu skolēni.

Reklāma
Reklāma

Arī Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks norādīja, ka nodrošināt mācību procesu attālināti ir iespējams divas līdz pat sešas nedēļas, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Ministre preses konferencē sacīja, ka "ļoti sarežģīts jautājums" pašlaik ir ap bērnudārziem, jo tajos nevar veikt mācības attālināti, un tādā gadījumā ar bērnu mājās jāpaliek kādam no vecākiem. "Kamēr ir kontrolēta šī vīrusa izplatība, neakcentējam un nesaasinām uzmanību, bet, tiklīdz būs kādas izmaiņas, tad, visticamāk, tā pirmsskolas izglītības iestāde būs slēgta," stāstīja Šuplinska.