"Sekss pēc grafika iznīcināja mūsu gultas dzīvi...." Sievietes stāsts par dzīvi pēc medicīniskās apaugļošanas

"Mums ar vīru bija kaislīga un daudzveidīga seksuālā dzīve. Iepazināmies vēl tīņu vecumā, pēc pāris gadiem sākām dzīvot kopā, bet neilgi pirms 30 gadu vecuma apprecējāmies. Pret seksu man vienmēr ir bijusi attieksme “visu ir vērts pamēģināt vismaz vienu reizi”, tāpēc seksuālie eksperimenti gultā mums sagādāja patiesu prieku. Kad man bija 34 gadi, mēs nolēmām, ka ir laiks bērniņam. Beidzām izsargāties un cerējām, ka drīz vien ieņemsim mazuli. 

Spontāns sekss ir pāra attiecību nozīmīga sastāvdaļa

FOTO: Shutterstock.com

Spontāns sekss ir pāra attiecību nozīmīga sastāvdaļa

Uz šo laiku mūsu sekss kļuva vēl aizrautīgāks un intensīvāks, jo doma par to, ka radām jaunu dzīvību, jau bija uzbudinoša. Bet pēc daudziem negatīviem grūtniecības testiem un diviem spontānajiem abortiem negribīgi nācās piekrist, ka mūsu ceļš ved cauri mākslīgās apaugļošanas un reprodukcijas klīniku labirintiem. Mēs sākām pētīt auglības kalendāru, lai nepalaistu garām labākās apaugļošanās dienas. Sekss mums bija tad, kad tam bija jābūt, pārējā laikā ‘pēc mediķu ieteikuma atturējāmies.
Mūsu seksa dzīvi sāka noteikti ārsti un medicīniskais personāls. Sekss vairs nebija spontāns un jautrs, bet drīzāk tāds kā stīvs pienākums vienam pret otru. Drīz vien mūsu seksuālā dzīve bija gandrīz mirusi. Pēc trīs gadus ilgiem centieniem esam pabeiguši kārtējo IVF procedūru un ar nepacietību gaidām rezultātus. Pēc tam ceram, ka atkal varēsim atjaunot mūsu seksuālo dzīvi. Mūsu kvēlākais sapnis ir kļūt tādiem, kā bijām agrāk – seksuālas būtnes, kurām dzimumattiecības sagādā prieku," tā par savu dzīves pieredzi un seksuālās dzīves mazo katastrofu stāsta kāda 37 gadus veca sieviete. Iespējams, ka šādi stāsti ir pazīstami simtiem pāru, kuriem nākas izvēlēties starp bērniņa ieņemšanu vai spontānu gultas dzīvi. 


Pāriem, kuri vēlas ieņemt bērnu, ārsti bieži vien iesaka nodarboties ar seksu pēc saraksta, lai apaugļošana notiktu vislabvēlīgākajā menstruālā cikla momentā. Korejiešu zinātnieki norādījuši uz šādas "medaļas otro pusi". 
Seks pēc noteikta grafika, pat ja mērķis ir cēls - bērna ieņemšana, var izraisīt impotenci un paaugstina vīrieša neuzticības iespējamību.
 

 

Mūsu seksa dzīvi sāka noteikti ārsti un medicīniskais personāls. Sekss vairs nebija spontāns un jautrs, bet drīzāk tāds kā stīvs pienākums vienam pret otru.

 

Laikraksts "Independent" raksta par kādu pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 400 vīrieši. Visiem veica virkni uroloģisku, seksoloģisku un psiholoģisku testu. Šajā grupā bija arī tādi, kuri regulāri centās "uztaisīt" bērnu, orientējoties pēc sievietes menstruālā kalendāra. Kā pētnieki raksta "Journal of Andrology", šiem vīriešiem tika novērotas psiholoģiski un fizioloģiski dzimumsfēras traucējumi, kuri noved pie erektālās disfunkcijas, proti, impotences. Novērojumi ilga pusgadu, un pa šo laiku izteiktas impotences pazīmes novēroja četriem no desmit vīriešiem, kuri centās nodarboties ar seksu pēc saraksta. Vismaz viens no 10 sāka krāpt patstāvīgo partneri.

Reklāma
Reklāma

Jāuzsver, ka problēma šeit nav ne bērnos, ne vīriešu bailēs no atbildības, bet tieši intīmās dzīves reglamentēšanā. Pēc pētnieku viedokļa, sekss pēc kalendāra iedzen vīriešus stresā, paaugstina stresa hormona kortizola līmeni, kurš nomāc testasterona sintēzi. No testasterona ir atkarīga arī vīrieša seksuālā vēlme, un "vīra pienākumu" veiksmīga pildīšana. Jo aktīvāk vīrietis iesaistās mēginājumos "pareizi ieņemt bērnu", jo biežāk notiek nepatikšanas ar potenci.

 

Var  situāciju labot ar potenci uzlabojošiem preparātiem, tomēr pētījuma autori rekomendē pāriem vairāk uzticēties dabīgai kaislei, nevis formalizēt un reglamentēt seksuālo dzīvi pat tik cēla mērķa vārdā kā bērna radīšana. Ja jau daiļajai pusei gribas drošību un noteiktību, tad viņai labāk tajā nespītēties līdz uzvarai, bet laiku pa laikam ļaut vīrietim atpūsties no "taisīšanas" darbiem, ļaujot tam nodarboties ar seksu tad, kad to gribas, nevis tad, kad vajag.