Svarīgi par pusaudžu sirds veselību

Pusaudžu vecums ir laiks, kad cilvēka organismā notiek būtiskas pārmaiņas gan emocionālajā, gan fizioloģiskajā un, protams, arī hormonu līmenī. Un šis ir vēl viens brīdis, kad pastiprināti jāpievērš uzmanība bērna sirds veselībai. Par svarīgāko stāsta Rīgas Veselības centra bērnu kardioloģe Inga Lāce.

Daktere stāsta, ka bieži sanāk kontaktēties ar jauno sportistu vecākiem, kuri nenotic uzstādītajai diagnozei un tā vietā, lai samazinātu bērna fizisko slodzi, turpina vest bērnu uz profesionālajiem sporta treniņiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Daktere stāsta, ka bieži sanāk kontaktēties ar jauno sportistu vecākiem, kuri nenotic uzstādītajai diagnozei un tā vietā, lai samazinātu bērna fizisko slodzi, turpina vest bērnu uz profesionālajiem sporta treniņiem.

Rīgas veselības centrs

 

 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

 

Sirds speciālisti regulāri ceļ trauksmi, ka no sirds un asinsvadu slimībām cieš arvien jaunāki pacienti. Pavisam nelielai daļai pacientu šīs slimības ir iedzimtas vai ģenētiski noteiktas. Lielākai daļai tās tomēr ir dzīvesveida vai neapdomības sekas. 


Atbilstošs ķermeņa svars – priekšnoteikums veselai sirdij

Viens no svarīgākajiem sirds veselības aspektiem ir rūpes par to, lai nebūtu liekā svara. Un jāteic, ka tā kļūst arvien lielāka un lielāka problēma arī pie mums. Liekais svars, mazkustīgs dzīves veids, pārlieku liela emocionālā pārslodze, stress var izraisīt dažādas veselības problēmas. 

Turklāt maldīgs uzskats, ka lielai daļai bērnu lieko svaru rada, piemēram, endokrīnas saslimšanas vai iedzimtas ģenētiskas slimības, tādas ir tikai dažiem procentiem pacientu. Pārējiem bērniem ar lieko svaru aptaukošanās cēlonis ir vispirms jau mazkustīgums un nepareizs uzturs ikdienā.

Aptaukošanās sekas ir paaugstināts asinsspiediens bērniem un pusaudžiem, kas tālāk rada hipertensiju ar mērķa orgānu bojājumu, kardiovaskulāru saslimšanu. 

Tas saistāms ar mazkustīgu dzīvesveidu, pārmērīgu piesātināto tauku daudzumu uzturā, lielu cukura un sāls patēriņu.
Tādēļ jau ģimenē vajadzētu rādīt pozitīvu piemēru, ēdot augļus un dārzeņus, veselīgi pagatavotu ēdienu. Nelietot treknu, ēdienu nepārsālīt. Saldumus lietot, bet veselīgos un ar mēru, dzert ūdeni, nevis saldinātos vai enerģijas dzērienus. Kustēties. Ja ģimenē mamma un tētis ies ārā svaigā gaisā, pastaigāsies, brauks ar riteni, skrituļos, arī bērns būs motivēts darīt to pašu. 
Pieredzē bijuši gadījumi, ka vecāki nedzird un nevēlas ieklausīties, kad ārsts bērnam iesaka atteikties no kādiem mākslas, mūzikas pulciņiem, tā vietā liekot regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Ir gadījumi, kad vecāki savam bērnam plāno profesionālo sportista karjeru, bet bērna sirds nav tik vesela, bet ārsta ieteikumos sabalansēt fizisko un garīgo slodzi ieklausīties nevēlas.


Pārcentīgie sportisti

Jā, jaunie sportisti ir vēl viena bērnu grupa, kas agri vai vēlu nonāk pie kardiologa. Ir svarīgi, lai vecāki apzinātos, ka katram sporta veidam ir savas labās un sliktās īpašības. Sporta aktivitātes bērna un pusaudža vecumā jāizvēlas pēc iespējas dažādas un vērstas uz vispārējo attīstību. Tāpat sports jāpiemeklē pēc principa, kas piemērots bērnam, nevis, kas patīk vecākam. 

“Ja bērna sirds ir vesela – lūdzu sportojiet. Bet, paturot prātā, ka sirdi var sabeigt, ejot uz sportu neveselam, veicot pārāk lielu slodzi, neizguļoties un nepietiekami atpūšoties,” strikta ir speciāliste. 

Daktere stāsta, ka bieži sanāk kontaktēties ar jauno sportistu vecākiem, kuri nenotic uzstādītajai diagnozei. Tā vietā, lai samazinātu bērna fizisko slodzi, turpina vest bērnu uz profesionālajiem sporta treniņiem. Un attopas vien tad, kad bērns kritiskā stāvoklī nonāk slimnīcā. 

Reklāma
Reklāma

Pusaudžu vecumā bieži parādās interese par sporta zāles apmeklēšanu. Kardioloģe Inga Lāce pacientiem vienmēr rekomendē tur doties speciālista pavadībā vismaz tik ilgi, kamēr jaunais cilvēks ir pilnībā apguvis pareizu vingrojumu veikšanas taktiku, jo ir tik viegli kādu vingrojumu sākt pildīt nepareizi, izraisot veselības bojājumus ne tikai, piemēram, mugurai, bet arī sirdij. 
Otrs jautājums, par ko jārunā ar pusaudzi – ir saprotama vēlme īsā laikā tikt pie glītiem un acīm redzamiem muskuļiem, taču uztura bagātinātāju un dažādu specifisko pulveru lietošana šo mērķi neattaisno. Taču sirds slimībās tādējādi var iedzīvoties ļoti ātri.  

 

Kaitīgie ieradumi

Ja sākumskolas vecuma bērnu vecāki vairāk kontrolē – aizved uz skolu, pēc skolas paņem, pārliecinās, kur un kā iztērē piešķirto kabatas naudu, tad par pusaudžu gaitām vecāki parasti vairs nav tik pārliecināti. 

Līdzās veselīgam uzturam un atbilstošai fiziskai slodzei pusaudžu vecumposmā aktuāls izaicinājums ir spēja atturēties no dažādu kaitīgu vielu lietošanas, piemēram, smēķēšanas, enerģijas dzērienu lietošanas. Arī šajā ziņā vecāku piemēram ir nozīme, tomēr ietekme, protams, ir arī draugiem un citiem faktoriem. Nav noslēpums, ka kaitīgās vielas biežāk lieto pusaudži, kas piedzīvo ilgstošu un regulāru emocionālo spriedzi, ko var izraisīt nesakārtotas attiecības ar vecākiem, konflikti ar skolotājiem un vienaudžiem. Tas nozīmē, ka bērna psihoemocionālajam stāvoklim jāpievērš ļoti nopietna uzmanība. 

 

Stress un atpūta

Mūsdienās pusaudži pakļauti salīdzinoši lielam sabiedrības spiedienam – labi izskatīties, būt līderim, labi mācīties, tiekties uz sasniegumiem, būt sabiedriski aktīvam. Tas nozīmē piedzīvot lielu stresu un mazāk laika veltīt kvalitatīvai atpūtai. Un arī te liela nozīme vecāku iesaistei palīdzēt sakārtot dienas ritmu un prioritātes tā, lai būtu iespēja gan izgulēties, gan pavadīt laiku darot “neko īpašu”. Un atcerēties, ka ļoti svarīgi ir pietiekami ilgi laiku pavadīt svaigā gaisā.

 

LASI ARĪ: Mazuļa sirsniņas attīstība grūtniecības laikā 

Aizved topošo skolasbērnu pie kardiologa!


Raksta tapšanā izmantota informācija no www.bernukardiologija.lv

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs