Palīdzi ar bērniem salasīt zīles Līgatnes lāčiem, stirnām un mežacūkām!

Oktobra mēnesī gan lieli, gan mazi aicināti iesaistīties ozolzīļu vākšanā un sagādāt kārumus ziemai Līgatnes Dabas takās dzīvojošiem iemītniekiem - lāčiem, mežacūkām, stirniņām un citiem. 

 Visslavenākie Līgatnes dabas taku ozolzīļu ēdāji gan laikam šoruden ir lāči – Ilzīte, slavenā bēgle Made un lāču puikas Miks un Puika.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visslavenākie Līgatnes dabas taku ozolzīļu ēdāji gan laikam šoruden ir lāči – Ilzīte, slavenā bēgle Made un lāču puikas Miks un Puika.

 

Mežacūkas vienmēr ir uzskatītas par lielākām kārumniecēm uz ozolzīlēm. Tas gan ir pareizi tikai daļēji, jo arī citiem dzīvniekiem ļoti garšo brūnās rūgtenās meža „konfektes”. Kā stāsta Līgatnes dabas taku zvērkope Velga Vītola Līgatnes dabas takās mīt daudz iemītnieku, kas labprāt našķojas ar zīlēm. 

 

Ozolzīļu ēdāji ir četras mežacūkas – Lilija, Mūsa, Grietiņa un Ansis, pieci aļņi – Svensons, Gita, aļņu māte Lienīte ar saviem pēcnācējiem Saulcerīti un dvīņiem Mildiņu un Fredi, kā arī prāvais stirnu bariņš – Kaza, Grietiņa, Puķīte, Lana, Bembīte un divas Bembijas. Visslavenākie Līgatnes dabas taku ozolzīļu ēdāji gan laikam šoruden ir lāči – Ilzīte, slavenā bēgle Made un lāču puikas Miks un Puika.

 

Attēlā redzams Līgatnes Dabas taku alnis, kuram arī ļoti kārojas rūgteno meža konfekšu - zīļu!

 

Reklāma
Reklāma

Ja jau vēl kāda ozolzīle paliktu pāri, par to ļoti priecātos Līgatnes dabas taku pieci staltbrieži un protams – vāveres!

Ozolzīļu lasītāji aicināti izvēlēties, kuram dzīvniekam zīles sagādāt. Tīras un sausas zīles kopā ar zīmējumu vai skaistu novēlējuma vēstulīti, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru, kā arī precizējot, kuram dzīvniekam cienasts ir domāts, jānogādā Latvijas Dabas muzejā, K. Barona ielā 4 vai Līgatnes dabas taku Apmeklētāju centrā līdz 31. oktobrim. Jaukākie zīmējumi un novēlējumi tiks publicēti mājas lapā www.celodaba.lv. Ražīgāko zīļu un labākā novēlējuma autors iegūs arī pateicības dāvanas no Latvijas Dabas muzeja un Gaujas Nacionālā parka fonda. 

Papildus informācija par akciju ir pieejama Dabas muzeja www.dabasmuzejs.gov.lv un Gaujas Nacionālā parka fonda www.gnp.lv. mājas lapās.

 

 

Informāciju sagatavoja Lāsma Vagoliņa, Latvijas Dabas muzejs