Idejas Tēva dienas svinībām

Tēva dienu šogad Latvijā kā oficiālus svētkus svinēsim ceturto reizi. Tā kā svētki svinami septembra otrajā svētdienā (šogad 9. septembrī), bērnudārzu audzinātājām nav daudz laika, lai ballīti saorganizētu. Tāpēc mammam.lv/tetiem.lv aicina – mīļās mammas, piesakāties audzinātājām palīgos!

Ja Tēva dienas plānojas sportiskā vai pirātiskā garā, ārā var uzorganizēt virves vilkšanu!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja Tēva dienas plānojas sportiskā vai pirātiskā garā, ārā var uzorganizēt virves vilkšanu!

 

Skaidrs, ka nedēļas laikā garum garas dziesmas koncertam iemācīties nav iespējams – tas lai paliek Māmiņdienai. :) Taču ir virkne citu aktivitāšu, ko šādās svinībās iesākt! Jā, organizētājiem tas prasīs spēku un izdomu, bet cik tēti jutīsies laimīgi un pagodināti!

 

Liekam priekšā idejas!

Darbīgā pēcpusdiena. Pasākumu ir jauki izvērst kā bērnu un tētu kopīgu radošu darbošanos – veidosies nepiespiesta gaisotne.

 

Bērns raksturo savu tēti. Pagājušajā gadā 194. bērnudārzā, kur mācās mans dēls, audzinātāja Viola bija sarīkojusi lielisku Tēva dienas pasākumu. Kad tēti ieradās, audzinātāja lasīja katra tēta raksturojumu (bērna redzējumu), un katram tētim bija jāuzmin, kurš apraksts atbilst viņam. Tas izvērtās par jautru pasākuma ievadu! Tāpat var izdalīt lapiņas tētiem, kur katrs uzraksta mīklu, kuras atminējums ir viņa bērns. Tad attiecīgi audzinātājas nolasītās mīklas min bērni. 

 

Atraisoša spēle. Ballītes ievaddaļā īsti vietā būs arī kāda atraktīva spēle, piemēram, „Ādamam bij’ septiņi dēli”. Tēti ar bērniem iet aplī un dzied visiem zināmo dziesmu – Ādamam bij’ septiņi dēli/Ē, septiņi dēli/Ne tie ēda, ne tie dzēra, ne tie zin’, kas jādara/ Visi dara tā!. Apļa vidū iet tētis ar bērnu un rāda, kas pārējiem darāms. Spēli turpina, kamēr aplī bijuši visi pāri. 

 

Māla glezniņas veidošana. Katram tētim un bērnam var iedot nelielu māla gabaliņu (mākslinieku veikaliņos maksā tiešām lēti!), ko liekam izrullēt gluži kā piparkūku mīklu. Un tad tētis ar bērnu, izmantojot koka irbulīšus, uzzīmē savu glezniņu (var izmantot punktošanas metodi). Šim mākslas darbam var dot tematu, piemēram, lai tētis zīmē savu bērnu, bet bērns – tēti. Kamēr māls mīksts, var izveidot caurumiņus, lai darbiņu var karināt pie sienas. Noteikti jāatceras gleznas otrā pusē uzrakstīt datumu, gleznas nosaukumu un autorus! 

 

Radošās darbnīcas. Tēti ar bērniem var sadalīties vairākās grupās, ko nosaka izlozes kārtībā. Katrai grupiņas tiek uzdots savs radošais uzdevums. Piemēram, viena brigāde ir „Pasaku stāstītāji” – katrs tētis kopā ar bērnu sacer un uzraksta mazu pasaciņu par „Tēta un dēla/meitas satriecošo piedzīvojumu” vai tml. Otra komanda ir „Jautrie pavāri”, kas gatavo savas sapņu sviestmaizes (iepriekš gan jālūdz, lai katrs atnes kādu produktu, kas var noderēt maizītēm), kurām tētis ar bērnu gudro arī nosaukumu. Trešais pulciņš var būt „Skaistuma guru”, kurā pulcējas tēti ar meitām, darinot viņām princešu frizūras un attiecīgi – meitas sapucē savus tētus! Ikviena komanda pēc tam savus radītos mākslas darbus prezentē mammām, kuras radošās darbības laikā gatavo mazas balviņas, medaļas, diplomus. Starp citu, ikvienam ļoti var patikt garadarbu prezentācija gājienā uz sarkanā paklāja!

 

Reklāma
Reklāma

Pirātu ballīte? Ja gadījumā Tēvu dienu nolēmusi svinēt grupiņa, kurā dominē stiprais dzimums, Tēva dienas svinības var pārvērst par Pirātu dzīrēm, kurās goda viešņas ir princeses (grupiņas meitenes un mammas, ja vien arī meitenes nevēlas būt pirāti!). Šādā gadījumā uzdevums tētiem, bērniem un arī mammām – parūpēties par pirātiem un princesēm piemērotu atribūtiku – acu pārsējiem, svītrainiem krekliem, smalkiem kronīšiem utt. Arī šādās dzīrēs var organizēt radošās darbnīcas, vien tām jāpiešķir īpaši nosaukumi, piemēram, Vecā jūras pirāta kafejnīca (maizīšu gatavošana), Jūras laupītāju dēku stāsti (pasaku stāstītāji) utt. Jā, un šeit lieti iederēsies arī virves vilkšanas sacensības! Bez šaubām, ballītei var piešķirt jebkuru citu bērnu iecienītu tēlu tematiku. 

 

Tētis no gurķa. Par jautru nodarbi var izvērsties radošā darbnīca, kurā tētis ar bērnu viens otru gatavo no rudens dabas veltēm, piemēram, tētis no maza ķirbīša ar pīlādžogu acīm, un bērns no tieva burkāniņa ar aroniju acīm.:) Vienkāršāks, bet ne mazāk smaidīgs variants - gatavot ģimeni no plastalīna. Pēc tam katrs tētis ar bērnu savus mākslas darbus visiem prezentē.

Apsveikums tētim. Tētis ļoti priecāsies, ja viņam tiks pasniegts bērna gatavots apsveikums, kuram aizmugurē audzinātāja var palīdzēt uzrakstīt bērniņa gudrotu vēlējumu (tie allaž sanāk ļoti sirsnīgi!).

 

Mini diskotēka. Ja pasākuma beigās tiks atskaņota viena divas melodiskas un bērniem zināmas dziesmas, kuru laikā visi aicināti uz deju, tad pasākuma izdošanās, bērnu un tētu neviltotie smaidi garantēti!:) 

 

Ja tev ir kāda skaista doma, ko vēl varētu darīt Tēva dienas svinībās bērnudārzā, priecāsimies to uzklausīt!

 

Lai jums sirsnības un siltuma pilnas Tēva dienas svinības!

 

P.S. Gaidīsim ziņas, kuri bērnudārzi un grupiņas ir nolēmuši organizēt Tēva dienas svinības! Veidosim apkopojumu, lai tas iedvesmotu arī citus!:)

 

IZLASI ARĪ: 

Dzejoļi un tautasdziesmas tētim

Sirsnīgi stāsti par tētiem

 

Raksts publicēts 2011. gada 2. septembrī,

papildināts 2012. gada 28. augustā