Bērnam bail no zobārsta – ko darīt?

Tuvojoties jaunajai mācību sezonai, aktuāls jautājums ne tikai par skolas somas piepildīšanu, bet arī savlaicīgu veselības profilaksi un regulārajām pārbaudēm – tajā skaitā arī zobārsta apmeklējums.

Katrs bērns ir atšķirīgs un unikāls, tāpēc bērnu zobārstam jāprot atrast veids, kā sadarboties ar katru mazo pacientu. Foto: http://www.istockphoto.com/

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Katrs bērns ir atšķirīgs un unikāls, tāpēc bērnu zobārstam jāprot atrast veids, kā sadarboties ar katru mazo pacientu. Foto: http://www.istockphoto.com/

Kā rīkoties, ja zināt, ka bērns pie zobārsta dodas nelabprāt un zināt, ka niķošanās un kašķi zobārsta kabinetā būs liels pārbaudījums Jums abiem?!
 

Pārdomās dalās zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga zobārste Dr. Signe Ozoliņa (FOTO).

Katrs bērns ir atšķirīgs un unikāls, tāpēc bērnu zobārstam jāprot atrast veids, kā sadarboties ar katru mazo pacientu. Protams, svarīgs arī bērna vecums – cik lielā mērā iespējams komunicēt, kāda ir situācija – vai uz klīniku nāk uz profilaktisko apskati vai jau akūtu ārstēšanu. Vecāki noteikti vislabāk pazīst savu bērnu un zina, kad bērna protests ir vienkārši niķošanās un kad bailes vai  nedrošība. Tāpat svarīgi zināt, vai ir bijusi negatīva pieredze, apmeklējot zobārstu un kāpēc tā radusies.

Noteikti vajadzētu risināt situāciju un izrunāt ar pašu bērnu, nevis uzreiz piemērot konkrētas ārstēšanas metodes. Ārkārtīgi svarīga ir tieši pirmā pieredze bērnam pie zobārsta — vai tā ir profilaktiska vizīte vai akūts iekaisums. Viens no veidiem, kā bērnam sadraudzēties ar zobārstu ir  higiēnista apmeklējums. Vislabāk sākt ar bērna paņemšanu līdzi, kad pati ejat pie higiēnista.  Lūdziet, lai higiēnists atļauj bērnam pašam paskatīties kā strādā speciālists, lūdziet, lai atļauj paņemt rokā instrumentus un paskatās kā mammai tiek pārbaudīti un notīrīti zobi. Tas viņu iedrošinās, viņš mācīsies no Jums – drīz vien varēsiet arī viņu vest  specializēto zobu higiēnas procedūru, kas piemērota tieši bērniem, kur viņam tiks veikta profesionālā zobu higiēna, uzlikta fluora aplikācija, pārbaudīti zobi, gan arī pamācīts par pareizu zobu tīrīšanu. Mēģiniet vienoties, paskaidrojiet,  kāpēc apmeklējums pie zobārsta ir nepieciešams. Nebaidiet bērnu, stāstot negatīvus piemērus, pieminot sāpes, bet atrodiet to, kas motivētu Jūsu bērnu. Ikvienu no mums biedē nezināmais, taču iedziļinoties sava bērna sajūtas Jums būs vieglāk saprast mazā cilvēka sajūtas un uzvedību.

"Ja bērns ir nervozs, sabijies un neatver muti un sadarbība nav iespējama, taču zobi ir bojāti, tad  zobārstniecība vispārējā anestēzijā (narkozē) varētu būt viena no izvēlēm, jo zobu  labošana pret bērna gribu nav metode, kas bērnam būtu vajadzīga — tā ir trauma uz visu mūžu."

Daļai cilvēku joprojām ir nepareizs priekšstats par anestēziju. Vieni uzskata, ka tā no mūža noņem gadu, citi – vairākus gadus. Patiesībā tā nav – anestēzija tikai aizsargā cilvēka organismu no stresa. Vai tā ir kaitīga? Anestēzijas kaitīgumu varētu pielīdzināt cukura, sāls vai E-vielu atstātajām sekām cilvēka organismā. Sedācija ar medicīnisko gāzi vai medikamentiem ir droša metode anesteziologu darbā. Tomēr jebkurā medicīnas nozarē pastāv zināms risks. Ārstam ir vieglāk strādāt ar pacientiem, ko neapdraud eventuālie spriedzes izraisītie sarežģījumi.

Dr. Signe Ozoliņa skaidro, ka vispārējā anestēzija (narkoze) aizsargā no sāpju un operācijas stresa nevēlamās ietekmes uz Jūsu organismu, kā arī rada nepieciešamos apstākļus operācijas veikšanai. Zobārstniecībā tiek izmantota inhalācijas anestēzija, ko ieelpo caur masku, tāpēc medikaments vielmaiņā tikpat kā neiesaistās. Tie ir tikai daži procenti no visas uzņemtās vielas, līdz ar to netiek radīta slodze ne niedrēm, ne aknām, netiek radīts stress pārējam cilvēka organismam. Šī narkoze ir ļoti viegla, ja tā var izteikties, un savā ziņā daudz negatīvāk organismu ietekmē bērna „pārbļaušanās” pie zobārsta, histērijām un psiholoģisku traumu visam mūžam.”

Dažkārt ir pārsteidzoši, ka vecākus pārāk nesatrauc, ka mazam bērnam ir cauri zobi, jo tie taču tik un tā drīz mainīšoties! Tāpat vecāki bieži vien apmeklē zobu higiēnas procedūras un veic profilaktiskās vizītes pie zobārsta, bet aizmirst, ka tas pats nepieciešams arī bērniem. Gribētu pievērst uzmanību, ka bojātā zobā ir infekcija, kas visu laiku izplatās. Normāli cilvēka organismam būtu ar to jātiek galā, bet gadījumos, kad ir novājināta imūnsistēma var rasties sarežģījumi. Ja mutē ir infekcija, tad tā var nelabvēlīgi ietekmēt sirds vārstuļu problēmas, nieru slimības un saasināt citas veselības problēmas organismā. Aicinātu vecākus nopietni apdomāt, kādas sekas bojāti zobi var atstāt uz bērna vispārējo veselību, kā arī zobu labošana piespiedu kārtā noteikti atstās nopietnu ietekmi arī uz nākamajām zobārsta apmeklējuma reizēm un visu turpmāko dzīvi.

 

Zobārstniecība bērniem un viņu vecākiem zobārstniecības klīnikā SIROWA Rīga
Katrīnas dambis 16, Rīga. Tel.: 67098260, e-pasts: klinika@sirowa.com,
www.sirowaclinic.com

Reklāma
Reklāma

 

Vairāk informācijas par zobārstniecību vispārējā anestēzijā (narkozē) lasiet zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga blogā: http://sirowaclinic.com/blog/


Uzdot  jautājumu vai pieteikties konsultācijai pie SIROWA Rīga zobārstiem vari šeit: http://sirowaclinic.com/lv/registration/


Zobārstniecības klīnika SIROWA Rīga sociālajos kontos:
http://www.draugiem.lv/sirowaclinic/
http://www.youtube.com/user/sirowaclinic
http://twitter.com/#!/sirowaclinic

http://www.facebook.com/sirowaclinic