Covid-19 vakcinācijas plāns ir gatavs; ierobežojumus prognozē visu nākamo gadu

Neskatoties uz vakcīnas pieejamību, ar pulcēšanās ierobežojumiem būs jāsadzīvo visu nākamo gadu. Šādu prognozi Veselības ministrijas preses konferencē par Covid-19 vakcīnas  loģistikas ķēdi pauda veselības ministre Ilze Viņķele.

 

Ierobežojumi joprojām būs.

FOTO: Shutterstock.com

Ierobežojumi joprojām būs.

Viņķele stāstīja, ka izstrādāts vakcinēšanas plāns, lai vakcīnu saņemšanas brīdī varētu sākt vakcinēt prioritārās grupas pret Covid-19. Ministre uzsvēra, ka vakcīna būs brīvprātīga. Tāpat viņa norādīja, ka vakcīnas finansēs no valsts budžeta un iedzīvotāji varēs vakcinēties bez maksas. 

Vienlaikus ministre skaidroja, ka vakcinēšana neizslēgs pulcēšanās ierobežojumus, prognozējot, ka visa nākamā gada laikā vajadzēs saglabāt dažāda līmeņa drošības pasākumus. 

“Tā kā tas patiešām ir nebijuša apmēra vakcinācijas pasākums, mana prognoze ir, ka nākamā gada garumā mēs vēl būsim spiesti sadzīvot ar dažādas intensitātes, specifiski, pulcēšanās ierobežojumiem un drošības pasākumiem, kas attieksies uz distancēšanos, dezinfekciju,” sacīja Viņķele. 

Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens norādīja, ka valsts pirmās janvāra sākumā cer saņemt Amerikas Savienoto Valstu uzņēmuma "Pfizer" vakcīnas. Ministrijas plānā pirmajā piegādē paredzēts saņemt 12 000 vakcīnu devu. Pirmās Covid-19 vakcīnas slimnīcām plānots sadalīt proporcionāli stacionēto pacientu skaitam, lai vakcinētu mediķus, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem. Tāpat Henkuzens sacīja, ka pusi vakcīnu no pirmās piegādes saņems Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). 

Plānā noteikts, ka, sākot no 2021. gada februāra un marta, paredzēts vakcinēt ilgstošās sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus. Savukārt pēc tam – personas virs 60 gadu vecuma un personas ar hroniskām slimībām. Vēl pēc tam rindā ir operatīvo dienestu darbinieki (piemēram, policisti, robežsardzes darbinieki) un izglītības iestāžu darbinieki, kuri strādā vispārējās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Plašāku sabiedrības vakcinēšanu plānots īstenot ne ātrāk kā 2021. gada otrajā ceturksnī.

Reklāma
Reklāma

Visu rakstu var izlasīt sabiedrisko mediju portālā LSM.lv