Profesore Rezeberga: Pagājušajā gadā Latvijā dzemdībās mirušas piecas sievietes

Latvijā mātes mirstības rādītājs saglabājas augsts, ja to salīdzina ar Eiropu. Šajā gadā Latvijā jau ir divi mātes mirstības gadījumi, bet pagājušajā gadā ir pieci mātes mirstības gadījumi, tā preses brīfinga laikā, ko rīkoja Rīgas Dzemdību nams, pastāstīja Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, profesore Dace Rezeberga. Taču Rezeberga atklāja, ka neviens šāds gadījums pēdējos gados nav noticis Rīgas Dzemdību namā.
Mātes mirstība rādītājs Latvijā saglabājas augsts.

FOTO: Shutterstock.com

Mātes mirstība rādītājs Latvijā saglabājas augsts.

Vieni no sliktākajiem rādītājiem Eiropā

Pēdējos gados mātes mirstības gadījumu Rīgas dzemdību namā nav bijuši, bet kopumā Latvijā šim rādītājam nav stabila tendence samazināties. No vienas puses šim rādītājam katru gadu var būt lielas svārstības, jo tradicionāli pasaulē to rēķina uz 100 000 dzīvi dzimušajiem bērniem, bet Latvijā tik daudz mazuļu nepiedzimst, norādīja profesore. Latvijas rādītāji ir vieni no sliktākajiem Eiropā.

 

Tas parāda visu veselības aprūpes sistēmas funkcionēšanu kopumā. Jau ir minēts, ka mātes mirstība ir bijusi arī no Covid-19 un gripas, kas ir novēršami gadījumi, vakcinējot, teic Rezeberga. Viņa atklāja, ka 

 

tieši pēdējos gados ar grūtniecību nesaistītas komplikācijas ir vadošās mātes mirstības iemeslu ziņā.

 

Cik dzemdības pieņemtas lielākajās Latvijas medicīnas iestādēs?

Reklāma
Reklāma

Preses brīfingā tika atklāti arī dati par to, cik daudz dzemdību notiek lielākajās Latvijas dzemdību iestādēs. Kā liecina Rīgas dzemdību nama dati, 2021. gadā Latvijā dzīvi piedzimuši 17 337 mazuļi, kas ir par 111 mazuļiem mazāk nekā 2020. gadā. Ar ķeizargrieziena palīdzību pasaulē nākuši 22,2 % mazuļu Latvijā. 

  • 5762 dzemdības pieņemtas Rīgas Dzemdību namā
  • 1711 dzemdības pieņemtas Jūrmalas slimnīcā
  • 1182 dzemdības pieņemtas Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā
  • 1057 dzemdības pieņemtas Siguldas slimnīcā
  • 515 dzemdības pieņemtas Ogres slimnīcā

 

Mazuļu mirstības rādītāji

Ieskicējot situāciju par mazuļu mirstību, SIA “Dzemdību nams” valdes priekšsēdētāja, ārste Santa Markova norādīja, ka situācija ar mazuļu mirstību ir “salīdzinoši laba”, bet vēl ir vieta uzlabojumiem.  Rīgas Dzemdību namā pagājušajā gadā bijuši 29 perinatālās mirstības gadījumi (perinatālais periods sākas no 22 pilnām grūtniecības nedēļām (154 dienām, kad augļa svars parasti ir 500 g) un beidzas 7 pilnas dienas pēc dzemdībām (0 6 dienas un 23 stundas 59 minūtes) un 5 neonatālās mirstības gadījumi (situācijas, kad mazuļi piedzimst dzīvi, bet mirst līdz 7. dzīves dienai), kas ir bijuši dziļi neiznesti bērniņi. 

Saistītie raksti