Dace Zavadska: Lai pasargātu no Covid-19 delta varianta, svarīgi saņemt abas vakcīnas devas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) un viņu prezidenta Valda Kera publiskajā telpā paustais par vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti dažādās vecuma grupās ir apzināti sagrozīts, no kopējā konteksta atrauts un tādējādi maldinošs saturs, preses konferencē pavēstīja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.
Dace Zavadska: Lai pasargātu no Covid-19 delta varianta, svarīgi saņemt abas vakcīnas devas

FOTO: Artūrs Ķipsts

LVSADA publiskajā telpā paudusi, ka vakcinācija pret Covid-19 neesot vienādi droša visās vecuma grupās un daudzos gadījumos nepasargājot no atkārtotas inficēšanās.

Eksperte sacīja, ka šos apgalvojumus ir izteikuši cilvēki, kas vāji orientējas imunizācijas jomā un ikdienā ar to nestrādā. Paziņojumā ietvertā informācija, pēc Zavadskas paustā, ir maldinoša un nav balstīta korektos zinātniskos datos, un noteikti nepārstāv profesionālo ārstu un ekspertu kopienas viedokli.

 

 

IVP norāda, ka apjomīgi dažādu pasaules valstu dati un pētījumu rezultāti par vakcīnu pēcreģistrācijas laika posmu, kā arī miljardiem saņemto vakcīnas devu pasaulē, apstiprina līdz šim pausto, ka vakcinācija ir droša un efektīva plašam iedzīvotāju lokam. 

 

IVP norāda, ka apjomīgi dažādu pasaules valstu dati un pētījumu rezultāti par vakcīnu pēcreģistrācijas laika posmu, kā arī miljardiem saņemto vakcīnas devu pasaulē, apstiprina līdz šim pausto, ka vakcinācija ir droša un efektīva plašam iedzīvotāju lokam. Vakcīnas pret Covid-19 pasargā cilvēkus arī no vīrusa delta varianta un mazina vīrusa transmisiju. Visas ES apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 nodrošina augstu aizsardzību pret koronavīrusa variantiem, tostarp pasargā no smagas saslimšanas gaitas un hospitalizācijas. Pieejamie dati apliecina, ka abas vakcīnu “Comirnaty” (Pfizer-BioNTech), “Spikevax” (Moderna), “Vaxzevria” (AstraZeneca) devas nodrošina pietiekamu aizsardzību pret vīrusa delta variantu.

Reklāma
Reklāma

 

ZVA norāda, ka ir pilnīgi pašsaprotami, ka informācija par vakcīnu blakusparādībām, kas ietekmē sirdi, liekas satraucoša, tomēr pētījumi liecina, ka inficēšanās ar SARS-CoV-2 vīrusu un Covid-19 pārslimošana ir saistīta ar vairākas reizes lielāku miokardīta un perikardīta risku nekā Covid-19 vakcīnu saņemšana, tajā skaitā gados jauniem vīriešiem. Līdz ar to vakcinācijai pret Covid-19 saglabājas pozitīvs ieguvuma un riska līdzsvars cilvēkiem vecumā no 12 gadiem.  


Visu preses konferenci var noskatīties Veselības ministrijas Facebook.com kontā 
 

https://www.facebook.com/VeselibasMinistrija/videos/976973903089105