Kad varam cerēt uz skolu atvēršanu?

Šonedēļ mācības attālināti norit visiem Latvijas skolēniem – pēc piecu nedēļu gara brīvlaika mācības ir atsākuši arī 1-4. klašu skolēni. Kā jau iepriekš ir ticis norādīts – attālinātās mācības mazajām klasēm būtu ieteicams organizēt pēc iespējas īslaicīgi. Kad būtu pieļaujama atgriešanās pie klātienes mācību procesa, pagājušā nedēļā organizētajos vebināros skolotājiem un vecākiem atbild Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.
Droša atgriešanās skolā ir iespējama tikai tad, ja vidējā 14 dienu kumulatīvā saslimstība sasniedz 200 saslimšanas gadījumu uz 100 000 cilvēkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Droša atgriešanās skolā ir iespējama tikai tad, ja vidējā 14 dienu kumulatīvā saslimstība sasniedz 200 saslimšanas gadījumu uz 100 000 cilvēkiem.

vebināros norādīja ministre, lai atgrieztos klātienē (vispirms 1.-4., bet pēc iespējas arī skolēni līdz 6. klasei un vēlāk jau citas vecuma grupas), ir svarīgi, lai vairāki epidemioloģiskie rādītāji būtu “maksimāli mazinājušies”.

 

Atsaucoties uz ekspertiem, ministre norādīja, ka droša atgriešanās skolā ir iespējama tikai tad, ja vidējā saslimstība nedēļas laikā tuvojas 200 saslimšanas gadījumiem uz 100 000 cilvēkiem. Taču ministre uzsvēra, ka arī pie šāda rādītāja mēs joprojām būtu oranžajā zonā, kas ir augsta riska zona. Tas nozīmē, ka pie šāda rādītāja ir iespējami noteikti atvieglojumi, bet nav iespējams absolūts mācību klātienes process. Kā jau iepriekš LTV raidījumā “Rīta Panorāma” skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, šādu kumulatīvo 14 dienu rādītāju varam sasniegt, ja dienā ir ne vairāk kā 270 saslimšanas gadījumu.

 

Tikai tad, kad valstī vairs nebūs ārkārtējās situācijas, pati skola varēs izlemt, pēc kāda izglītības modeļa (A, B vai C) strādāt.

 

Tāpat I. Šuplinska norādīja, ka varētu domāt par atgriešanos daļējā klātienes mācību procesā, ja samazinātos saslimušo procentuālais rādītājs. Ministre uzsvēra, ka, situācijai uzlabojoties, varētu domāt par pakāpenisku izeju no attālināto mācību procesa, taču situācija ir ļoti neparedzama.

 

Reklāma
Reklāma

Prioritātes, kādā kārtībā skolās atgriezīsies izglītojamie:

 

  • 1.-4. (pēc iespējas līdz 6. klasei) klašu skolēni atsāk klātienes mācības
  • individuālas konsultācijas tiem skolēniem, kam ir grūtības mācībās vai nepieciešams sociāli emocionālais atbalsts un izlaiduma klašu (9. un 12. klašu, profesionālās un augstās izglītības pēdējie kursi) skolēniem
  • interešu izglītības atjaunošana (mazās grupās)
  • 10 cilvēku grupas praktiskajās nodarbībās
  • pakāpeniska 7., 8., 10. un 11. klašu skolēnu agriešanās klātienes mācībās

 

I. Šuplinska uzsvēra, ka visos šajos soļos tiks paredzēts arī drošības pasākumu komplekss – dezinfekcija, telpu vēdināšana, distancēšanās un sejas maskas.

 

Tikai tad, kad valstī vairs nebūs ārkārtējās situācijas, pati skola varēs izlemt, pēc kāda izglītības modeļa (A, B vai C) strādāt.