Vai Covid-19 vakcīna pienāksies arī bērniem un grūtniecēm?

Latvijā ir sākusies vakcinēšanās pret Covid-19. Kuras iedzīvotāju grupas un kādā secībā varēs saņemt vakcīnu,  var noskaidrot Veselības ministrijas sagatavotajā vakcinācijas plānā.  Vakcinācijas plānā nav vecuma grupas līdz 16 gadu vecumam, kā arī ir izskanējusi informācija, ka vakcinēt nav paredzēts grūtnieces. Vai tas nozīmē, ka bērni un topošās māmiņas vispār nevarēs vakcinēties? 

Covid – 19 vakcīna ir tā saucamā “nedzīvā vakcīna”. Parasti grūtniecēm šāda tipa vakcīnas ir drošas.

FOTO: Shutterstock.com

Covid – 19 vakcīna ir tā saucamā “nedzīvā vakcīna”. Parasti grūtniecēm šāda tipa vakcīnas ir drošas.

Zāļu Valsts aģentūra norāda, ka Eiropas Zāļu aģentūras un Eiropas Komisijas apstiprinātā vakcīna pret Covid-19 paredzēta personām no 16 gadiem un jāsaņem divās injekcijās.  Plaša mēroga klīnisks pētījums apliecinājis, ka farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotā vakcīna, kurai dots nosaukums "Comirnaty", ir iedarbīga Covid-19 infekcijas novēršanai personām no 16 gadu vecuma.  Klīniskie pētījumi turpināsies vēl divus gadus. Šis pētījums un papildu pētījumi nodrošinās informāciju par aizsardzības ilgumu, vakcīnas sniegtās aizsardzības efektivitāti pret smagu Covid-19 infekcijas gaitu, aizsardzības efektivitāti attiecībā uz cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu, bērniem un grūtniecēm, kā arī par to, vai tā novērš asimptomātiskus slimības gadījumus.

Infektoloģe, Imunizācijas valsts padomes vadītāja, asociētā profesore Dace Zavadska portālam Mammamuntetiem.lv pastāstīja, ka bērnus patreiz vakcinēt neplāno ne Latvija un arī ne citviet pasaulē. Kad tika sākts darbs pie vakcīnas izstrādes, jau bija skaidrs, ka bērni nav galvenie slimotāji. Viņiem aizsardzība ar vakcīnu nav tik būtiska. Toties ir zināms, ka pusaudži ir vērā ņemama slimotāju grupa, tāpēc gan “Pfizer” un “Moderna” vakcīnas ir paredzētas jauniešiem sākot no 16 gadu vecuma. Zināms, ka šobrīd jaunākie bērni, kas ir saņēmuši vakcīnu pret Covid-19, ir 12 gadus veci, bet plašāki pētījumi par šo vecuma grupu noslēgsies tikai martā. Tad būs skaidrs, kāda ir imūnā atbilde un arī vakcīnas drošība, izmantojot šīs vakcīnas bērnu potēšanai. Pašlaik nav vēl zināms, vai vispār kādreiz būs praktiska nepieciešamība vakcinēt bērnus. Ja tomēr tas tiks darīts, tad mērķis būs sasniegt kolektīvo imunitāti, jo, lai arī bērni slimo salīdzinoši viegli, viņi tāpat ir koronavīrusa pārnēsātāji un izplatītāji. Tad, kad Covid-19 vakcīna tiks reģistrēta datu bāzēs, kas apkopo bērniem atļautos medikamentus, varēs runāt bērnu, kas ir riska grupās, vakcināciju. 

Ja runā par iespēju vakcinēt grūtnieces, tad arī uz šo iedzīvotāju grupu klīniskie pētījumi nav veikti, bet gan ASV, gan Eiropā ir bijuši pētījumi ar dzīvniekiem. Iegūtie dati neliecina, ka vakcīna varētu būt nedroša topošajām māmiņām.  “Modernas” izstrādāto vakcīnu līdz šim ir saņēmušas 6 grūtnieces, kas ir pārāk neliels skaits, lai izdarītu secinājumus. Tomēr, ja grūtniece ir riska grupā un sirgst ar kādu hronisku saslimšanu, kuru var pastiprināt inficēšanās ar Covid-19, tad, vienojoties ar ginekologu, arī viņa var vakcinēties. Infektoloģe Zavadska gan uzsver, ka iniciatīvai vakcinēties ir jānāk no pašas grūtnieces puses. Latvijā dažas grūtnieces jau ir interesējušās par iespēju saņemt šo vakcīnu. “Covid-19 vakcīna ir tā saucamā “nedzīvā vakcīna”. Parasti grūtniecēm šāda tipa vakcīnas ir drošas.” 

Ja grūtniece ir riska grupā un sirgst ar kādu hronisku saslimšanu, kuru var pastiprināt inficēšanās ar Covid-19, tad vienojoties ar ginekologu, arī viņa var vakcinēties. Infektoloģe Zavadska gan uzsver, ka iniciatīvai vakcinēties ir jānāk no pašas grūtnieces puses. 

Uzskata, ka droši vakcinēties ir mātēm, kas zīda bērnus ar krūti. To ir atzinuši arī ginekologi un dzemdību speciālisti. 

Reklāma
Reklāma

Kā norādīts Eiropas Zāļu aģentūras mājas lapā Ema.europa.eu, pētījumi, kas veikti uz dzīvniekiem, neuzrāda, ka vakcīnas lietošana varētu būt bīstama grūtniecēm vai sievietēm, kas zīda bērnu ar krūti, tomēr vakcīnas ražotājs uzsver, ka patreiz vēl ir pārāk maz informācijas par tās iespējamo ilgtermiņa iedarbību, tāpēc pagaidāt to izmantot grūtnieču vakcinēšanai neiesaka datu trūkuma dēļ. Mājas lapā norādīts, ka lēmumu pa vakcinēšanos jāpieņem, konsultējoties ar ārstu - speciālistu.  

Eiropas Zāļu aģentūras mājas lapā norādīts, ka pašlaik nav arī precīzu datu, cik efektīva vakcīna varētu būt cilvēkiem ar alerģijām vai imūnsupresīvā slimībām, kad imunitāte ir zemāka nekā vajadzētu būt. Mājas lapā norādīts, ka varētu sliktāk veidoties imunitāte pret koronavīrusu, bet nav bažu par vakcīnas drošību.