Cilvēks ir infekciozs un var nodot Covid-19 citiem vēl pirms simptomu parādīšanās

Cilvēks ir infekciozs un var nodot Covid-19 infekciju citiem vēl pirms simptomu parādīšanās, liecina pētījums, kurš publicēts žurnālā “Nature Medicine”.

Pētnieki apstiprinājuši iepriekš izskanējušās teorijas, ka šķietami veseli cilvēki var izplatīt vīrusu, pašiem to nezinot

FOTO: Shutterstock.com

Pētnieki apstiprinājuši iepriekš izskanējušās teorijas, ka šķietami veseli cilvēki var izplatīt vīrusu, pašiem to nezinot

Pētnieki apstiprinājuši iepriekš izskanējušās teorijas, ka šķietami veseli cilvēki var izplatīt vīrusu, pašiem to nezinot.

Apmēram divas līdz trīs dienas pirms simptomu parādīšanās esot ļoti augsta iespējamība “aplipināt” citus, turklāt pētījums apliecina, ka infekciozitāte savu maksimumu sasniedz tieši simptomu parādīšanās brīdī.

Ar Covid-19 slims cilvēks spēj infekciju nodot citiem jebkurā slimošanas posmā, tomēr pētnieki uzskata, ka vislielākā iespējamība inficēt citus ir pirms simptomu parādīšanās un tieši pašā saslimšanas sākumā. Tas arī palielinot riskus, jo cilvēki vēl neapzinās, ka ir saslimuši.

Ar Covid-19 slims cilvēks spēj infekciju nodot citiem jebkurā slimošanas posmā, tomēr pētnieki uzskata, ka vislielākā iespējamība inficēt citus ir pirms simptomu parādīšanās un tieši pašā saslimšanas sākumā.

Pētnieki iesaka ievērot pašizolāciju ne tikai tiešajām kontaktpersonām cilvēka saslimšanas brīdī, bet arī tām, ar kurām cilvēks ir kontaktējies divas līdz trīs dienas iepriekš.

Balstoties uz pieaugošo pierādījumu klāstu, vairākas pasaules valstis aicinājušas visus cilvēkus, tostarp veselos, valkāt sejas maskas, uzturoties ārpus mājas.

Reklāma
Reklāma

Lietuvā stājusies spēkā obligāta prasība publiskās vietās nēsāt sejas aizsargmasku.

Veselības ministrs Aurēlijs Verīga norādījis, ka prasība par masku nēsāšanu jāuztver elastīgi - seja nav obligāti jāaizsedz ar medicīniskajām maskām, šim nolūkam var izmantot arī šallīti vai lakatiņu.

Arī ASV Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo nesen paziņoja, ka viņš pieprasīs cilvēkiem šajā štatā obligāti nēsāt sejas masku vai citu sejas aizsegu sabiedrībā gadījumos, kad nav iespējams ieturēt divu metru sociālo distanci, piemēram, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu.

No portāla: www.jauns.lv