Astoņi padomi, kā parūpēties par auto, iestājoties rudens un ziemas sezonai

Pienākot rudenim un ziemai, neatņemama ir garderobes pārcilāšana, no skapja izvelkot biezākus džemperus, siltākas virsjakas, piemērotus apavus un cepures. Taču ne mazāk svarīgi ir parūpēties arī par savu auto. Kāpēc pirms rudens iestāšanās nepieciešams pārbaudīt vējstikla slotiņas, kad vari izmantot ziemas riepas ar radzēm un daudzi citi noderīgi padomi – raksta turpinājumā!

Par drošību jārūpējas laikus.

FOTO: no personīgā arhīva

Par drošību jārūpējas laikus.

Sāc ar vējstikla slotiņu pārbaudi
Pienākot gada tumšajiem mēnešiem, īpaši svarīga kļūst redzamība, tāpēc vējstiklam vienmēr jābūt tīram, un par to parūpējas vējstikla slotiņas. Nolietotām slotiņām ir sliktāks kontakts, kā arī tās var sašvīkāt stiklu un radīt nepatīkamu, čīkstošu skaņu. Tāpēc pirms tumšo vakaru pienākšanas pārbaudi, vai vējstikla slotiņas nav bojātas un, ja tā – nomaini tās.


Parūpējies par blīvēm
Sākoties rudenim, blīves ir pakļautas pastiprinātai slodzei. Dienas laikā, kad gaisa temperatūra ir augstāka, tās kļūst mitras, bet, temperatūrai nokrītot zem 0 grādiem, blīves sasalst, apgrūtinot durvju atvēršanu un aizvēršanu. Lai tā neatgadītos, blīves notīri ar sausu salveti vai lupatiņu un pēc tam apstrādā ar speciālu silikona hermētiķi.


Viens no galvenajiem faktoriem – kvalitatīvas ziemas riepas
Rudens un ziema praktiski vienmēr nozīmē mitrus un slidenus, kā arī apledojušus un ar sniegu klātus ceļus, kā rezultātā ievērojami palielinās bremzēšanas distance. Un, tā kā automašīnas riepām vienīgajām ir kontakts ar ceļa segumu, ir svarīgi, lai tās būtu atbilstošā kondīcijā.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Atceries, ka ziemas riepas ir obligātas no 1. decembra, un minimālais pieļaujamais protektora dziļums ir 4 milimetri, taču svarīgs faktors ir arī riepu vecums. Ja ziemas riepas ir sasniegušas 5 gadu vecumu, ir vērts padomāt par to, vai nebūtu laiks iegādāties jaunas ziemas riepas. Lai gan riepu vecums nekādā veidā neietekmē protektora dziļumu, svarīga ir arī gumijas cietība, un vecām riepām saķere šī faktora dēļ var samazināties pat par 30%.

Kā zināt, kad riepas ražotas?
Uz riepas sāna atrodams DOT kods, un pēdējie četri cipari norāda riepas izgatavošanas datumu (pirmie divi – nedēļu, bet pēdējie divi – gadu). Piemēram, cipari 1215 nozīmē, ka riepa izgatavota 2015. gada 12. nedēļā.

Vai riepas vienmēr jāmaina novembra beigās?
Pavisam noteikti – nē! Ziemas riepas savas labākās īpašības uzrāda, kad termometra stabiņš nokrīt zem +7 grādu atzīmes – tas arī ir īstais laiks, kad mašīnai uzstādīt ziemas riepas. Kā arī ņem vērā – neatliec riepu nomaiņu uz pēdējo brīdi – tā rīkojas liela daļa autovadītāju, kas nozīmē pamatīgas rindas autoservisos! Tāpat atceries, ka ziemas riepas ar radzēm vari izmantot no 1. oktobra līdz 1. maijam.


Aizmirst nedrīkst arī bremzes
Uz slidenajiem ceļiem ne mazāk svarīgas par kvalitatīvām riepām ir arī bremzes. Tādēļ veic vairākus pašrocīgus testus, vai bremzes strādā pietiekami kvalitatīvi – no tā ir atkarīga gan Tava, gan Tavu pasažieru un pārējo ceļu satiksmes dalībnieku drošība. Ja šķiet, ka bremzes nestrādā kā nākas, nekavējoties dodies uz tuvāko autoservisu!

Vai ar gaismām viss kārtībā?

Foto: Pixabay.com

Reklāma
Reklāma

Gaismu pārbaude ir viena no vienkāršākajām, taču tajā pašā laikā arī svarīgākajām darbībām. To, vai kāda no spuldzēm nav izdegusi vai kļuvusi vājāka, vajadzētu pārbaudīt vismaz reizi mēnesī (ideālajā gadījumā – reizi nedēļā), ieslēdzot visas gaismas un pārbaudot, vai kāda no spuldzēm neizstaro vājāku gaismu par pārējām. Ja tā, nekavējies ar spuldzes nomaiņu!


Lieti noderēs arī vaskošana
Pirms ceļus pārklājis sniegs (un līdz ar to – arī sāls un smiltis), ir vērts veikt automašīnas vaskošanu. Tādējādi liksi mašīnai ne tikai izskatīties labāk, bet arī pasargāsi to no sāls, ūdens un citiem nevēlamiem elementiem, kas mēdz radīt tik nepatīkamo rūsu.


Neaizmirsti par gumijas paklājiņiem
Ūdens, sniegs, sāls, dubļi un smiltis bojā ne tikai automašīnas ārpusi – tās rada pamatīgas galvassāpes arī tad, ja neesi iegādājies gumijas paklājiņus. Neliels ieguldījums, bet mašīnas salons būs daudz tīrāks un patīkamāks!


Lielu lomu spēlē arī aksesuāri un piederumi

Foto: Pixabay.com

Rudens un ziemas mēneši var pārsteigt ar dažādām negaidītām situācijām. Lai būtu tām gatavs, pārliecinies, vai mašīnā ir:

  • ledus skrāpis;
  • pirmās palīdzības aptieciņa;
  • akumulatora uzlādes vadi;
  • neliela lāpsta;
  • instrumentu komplekts;
  • rezerves ritenis un nepieciešamie instrumenti tā nomaiņai;
  • lukturis un rezerves baterijas;
  • cimdi, silts apģērbs un drāna, ko uzklāt uz ceļa seguma, ja nāksies nomainīt riepu.

 

Ja ievērosi šeit sniegtos padomus, Tavs auto rudens un ziemas sezonai būs vairāk nekā gatavs. Savukārt, ja meklē, kur iegādāties jaunas ziemas riepas ar radzēm vai bez, ienāc Riepas1.lv – Tevi sagaida plašs sortiments, patīkamas cenas un lieliska apkalpošana!