Pusaudžu vidū kļūst populāra "zālītes" smēķēšana

Teju 15% Latvijas jauniešu vecumā no 15 gadiem lieto marihuānu. To pētījumā secinājis Eiropas Narkotiku un narkomānijas centrs. Valsts policijas un arī mediķu ikdienas darbs apliecina, ka tā dēvētās zālītes lietošana jauniešu vidū ir izplatīta problēma. Nereti apreibinošās vielas nepilngadīgie izmēģina jau ļoti agrīnā vecumā.

Policija uzskata, lai narkotiku izplatību mazinātu, par aizliegto vielu postu ar bērniem jārunā arī vecākiem.

FOTO: Shutterstock.com

Policija uzskata, lai narkotiku izplatību mazinātu, par aizliegto vielu postu ar bērniem jārunā arī vecākiem.

Pērn par aizliegto narkotisko vielu lietošanu Valsts policijas redzeslokā nonāca 79 nepilngadīgie.

 

“Vislielākā problēma jauniešu vidū tomēr ir marihuāna. “Spaisa” problēma ir jau smagāku lietotāju vidū, kas vairs nav jauniešu grupa,” stāsta Valsts policijas prevencijas vadības nodaļas vecākā speciāliste Sanda Gailāne. Citas narkotiskās vielas, piemēram, tā dēvētais “spaiss”, kas bija plaši pieejams pirms pāris gadiem, vairs nav tik aktuāla problēma. Ar ķīmiskām vielām apstrādātais augu maisījums ir iekļauts aizliegto vielu sarakstā.

Marihuānas lietotāji ir tā dēvētajā latentajā jeb policijai slēptajā daļā. Tāpēc anonīmas jauniešu aptaujas atklāj daudz drūmāku ainu.

Eiropas Narkotiku un narkomānijas centra pētījums rāda, ka marihuāna ir Latvijā visizplatītākā narkotiskā viela un to lieto teju 15% jauniešu.

Šos datus apliecina arī mediķu pieredze. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša stāsta, katru dienu kādam nepilngadīgajam apreibinošo vielu lietotājam ir vajadzīga ārstu palīdzība."

Situācijas mēdz būt dažādas. Alkoholu pusaudži mēdz lietot kopā ar pieaugušajiem, bet bieži apreibinās arī vienaudžu kompānijās. Dažkārt bērni reibumā tiek atrasti guļam uz ielas. Arī vecums jaunajiem narkomāniem ir dažāds. Mediķi saka, sākot pat no 10 gadu vecuma.

Reklāma
Reklāma

“Šī problēma ir dažādās vecuma grupās. Patiesībā tas vecums ir ļoti agrīns, kad pusaudži ir bijuši saskarē ar dažādu apreibinošo vielu vai alkohola lietošanu,” klāsta Bukša.

Pie visām Rīgas skolām dežurē pašvaldības policists. Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas vecākais inspektors Artjoms Kalacs stāsta, ka biežāk pusaudžus pieķer smēķēšanā. Taču arī marihuānas lietošana pusaudžu vidū pēdējā laikā ir izplatījusies.

Pašvaldības policija nevar pārmeklēt skolēna mantas, ja nav saņemta atļauja. Ja ir aizdomas, ka pusaudzim somā ir kāda aizliegta viela, pie skolas dežurējošie sazinās ar kolēģiem Valsts policijā. “Skolotāja var piesaistīt skolas policijas darbinieku, tad pašvaldības policijas darbinieku, kurš palūgs bērna uzrādīt somas saturu. Ja bērns atsakās, tad varam sazināties ar vecākiem,” bilst Kalacs.

 

Avots LSM.lv