Sociālais eksperiments Somijā - pamata ienākums bezdarbniekiem

Vai un kā 560 eiro liels universālais ieņēmums var palīdzēt Somijas bezdarbniekiem? To divu gadu eksperimentā pēta somu sociālās apdrošināšanas institūcija, ziņo www.lsm.lv.

Testa galvenie mērķi ir izpētīt, kā sociālās drošības sistēma varētu operatīvāk reaģēt uz pārmaiņām darba tirgū, ietekmēt bezdarba rādītāju pazemināšanu, kā arī panākt sarežģītās un daudzslāņainās birokrātijas vienkāršošanu, saīsinot birokrātu ķēdi.

FOTO: Shutterstock.com

Testa galvenie mērķi ir izpētīt, kā sociālās drošības sistēma varētu operatīvāk reaģēt uz pārmaiņām darba tirgū, ietekmēt bezdarba rādītāju pazemināšanu, kā arī panākt sarežģītās un daudzslāņainās birokrātijas vienkāršošanu, saīsinot birokrātu ķēdi.


Somijas bezdarbnieku jaunie pamata ienākumi izraisījuši milzīgu interesi visā pasaulē. Sociālā projekta īstenotāji Valsts sociālās apdrošināšanas institūcija ''Kela'' uzsver, ka runa ir par eksperimentu, kas saistīts ar lielām sociālās drošības atbalsta reformām nākotnē.

Divi tūkstoši bezdarbnieku - jaunā pamata ienākuma saņēmēji - pagājušā gada nogalē tika izlozēti no apmēram 175 tūkstošiem līdzīgo, un testēšana ilgs divus gadus. Pamata ienākuma izmaksa var tikt pārtraukta, piemēram, tādās dzīves situācijās kā aiziešana armijā, nokļūšana cietumā vai pārcelšanās uz dzīvi citā valstī.

Testa galvenie mērķi ir izpētīt, kā sociālās drošības sistēma varētu operatīvāk reaģēt uz pārmaiņām darba tirgū, ietekmēt bezdarba rādītāju pazemināšanu, kā arī panākt sarežģītās un daudzslāņainās birokrātijas vienkāršošanu, saīsinot birokrātu ķēdi. Pamata ienākuma saņēmējiem divus gadus nebūs jādomā par to, vai un kādā veidā ir izdevīgi pieņemt darba piedāvājumus, un vai gabaldarbi bremzētu vai samazinātu pabalstu.

Eksperimenta galvenais mērķis ir motivēt bezdarbniekus pieņemt dažāda mēroga darbus.

Dažu dienu vai nedēļu gabaldarba strādāšana ierindas bezdarbniekam var nozīmēt birokrātisko papīru jūru un garu skaidrošanos ar valsts sociālās apdrošināšanas institūciju, nodarbinātības dienestu vai arodbiedrību bezdarba apdrošināšanas kasēm. Uz lēmumu par bezdarbnieka statusa atgūšanu bieži vien jāgaida vairāk par mēnesi, pat līdz sešām nedēļām. Eksperimenta galvenais mērķis ir motivēt bezdarbniekus pieņemt dažāda mēroga darbus.

Reklāma
Reklāma

560 eiro mēnesī Somijā ir maza nauda, un ar to nav iespējams segt viena cilvēka izdzīvošanas izdevumus. Stabilais ienākums tomēr dod bezdarbniekam drošības un stabilitātes sajūtu.

Testa periodā sociālās apdrošināšanas institūcija bezdarbnieku uzvedību pēta pasīvi, nekādā veidā cilvēku dzīvē neiejaucoties un viņus neiztaujājot, precīzu analīzi veiks tikai tad, kad eksperiments būs beidzies.

 

Avots: www.lsm.lv