Tiesnese, kas skatīja Liepājas pedofilu lietu, neesot apguvusi bērnu tiesību kursu

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa atklājusi, ka tiesnese, kura skatīja tā dēvēto Liepājas pedofilu lietu, nav apguvusi speciālo kursu bērnu tiesību aizsardzības jautājumos.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu tiesību aizsardzības speciāliste norādīja, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka - šādas zināšanas tiesnešiem obligāti jāapgūst līdz 2017.gadam. 

 

"Liepājas gadījums pierāda, ka šādām lietām labāk būtu nozīmēt tiesnešus, kas šādu kursu jau ir apguvuši," sacīja Rieksta-Riekstiņa. 

 

Atbilstoši VBTAI vadītājas teiktajam, pērn attiecīgos kursus apguvuši 100 tiesneši. Vienlaikus viņa norādīja, ka tiesnešiem trūkst izpratnes par to, kā noziegumi pret dzimumneaizskaramību ietekmē nepilngadīgo dzīvi, it īpaši ja tas izdarīts mazā vecumā, ja to izdarījuši tuvi cilvēki, ja tas ildzis vairāku gadu garumā. 

 

Reklāma
Reklāma

VBTAI vadītāja norādīja, ka tiesu varas pārstāvjiem trūkst izpratnes par dzimumnoziegumu nodarīto kaitējumu cietušai persinai: "Visiem ir skaidrs, ka izvarošana - tas ir ļoti slikti, ka par to ir vajadzīgs bargs sods. Taču gadījumos, kad nav noticis dzimumakts, daļai juristu šķiet, ka tas nav nekas īpašs."

 

Izlasi arī: Pavešana netiklībā un izvarošana vienādi smagi iespaido bērna dzīvi, skaidro psiholoģe