Bērnu slimnīcā darboties sāk specializēts Bērnu vakcinācijas centrs

Latvijā un pasaulē aizvien pieaug pacientu un viņu vecāku interese par bērnu vakcinācijas jautājumiem. Pēdējos gados ir būtiski pieaudzis to bērnu īpatsvars, kuru vakcinācijas plāns medicīnisku un citu indikāciju dēļ nevar būt vai nav veikts, saskaņā ar noteikto nacionālo imunizācijas programmu.

 veselo bērnu vakcinācija atbilstoši Latvijas Imunizācijas kalendāram joprojām paliek ģimenes ārstu ziņā

FOTO: Shutterstock.com

veselo bērnu vakcinācija atbilstoši Latvijas Imunizācijas kalendāram joprojām paliek ģimenes ārstu ziņā

 
    
Bērnu slimnīcā laikā no 2000. līdz 2014. gadam ārstējušies vairāk nekā 700 bērni ar bērnu infekcijām, pret kurām valsts ir nodrošinājusi bezmaksas vakcināciju, 14 bērni ir miruši. 6 bērni miruši no tuberkulozes, 5 bērnu nāves iemesls bija difterija, tāpat nāves iemesli ir bijuši arī garais klepus, b tipa Haemophilus influenza infekcija un A hepatīts. 15 bērni miruši gripas izraisītu komplikāciju dēļ.  Saslimušo bērnu vidū ir gan tādi, kuriem vakcināciju nevarēja izdarīt, gan arī tādi, kur lēmumu nevakcinēt pieņēma vecāki.  

Savukārt pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā saslimstība ar vakcīnregulējamām slimībām saglabājusies zema, un pagājušajā gadā atsevišķu infekcijas slimību gadījumu skaits sarucis.
Piemēram, vējbaku, garā klepus un epidēmiskā parotīta gadījumu skaits pērn ir samazinājies, salīdzinot ar gadu iepriekš. Pagājušā gada laikā Latvijā reģistrēti 36 masalu saslimšanas gadījumi, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar pēdējiem 20 gadiem, kad katru gadu tika reģistrēts no viena līdz 10 gadījumiem. Tiesa, šajos datos iekļauta arī pieaugušo saslimstība. 

 

Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska apgalvo, ka Latvijā nav neviens bērna nāves gadījums, kura iemesls ir vakcinācija. 

 

Vai Latvijā ir informācija par bērniem, kas miruši vakcīnu izraisītu komplikāciju dēļ vai arī ieguvuši paliekošas veselības problēmas? BKUS bērnu infektoloģe, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska apgalvo, ka Latvijā nav neviens bērna nāves gadījums, kura iemesls ir vakcinācija. Gadā apmēram 1 – 2 gadījumi tiek reģistrēti ar salīdzinošie nopietnām komplikācijām, kuras ir izprovocējusi pote, tomēr izpētot situāciju, noskaidrojas, ka šie bērni jau ir piedzimuši ar ļoti smagām imūnsistēmas saslimšanām. Šīs saslimšanas atklājas pēc vakcinācijas. Tikpat iespējams, ka  tās atklātos pēc pirmās nopietnās saslimšanas, skaidro ārste. 


Kopumā gada laikā tiek veiktas ap 800 000 vakcināciju, bet par blaknēm un komplikācijām gada laikā tiek saņemti vien 60 ziņojumi. Biežākā blakne ir paaugstināta temperatūra. "Ārsti ir ļoti ieinteresēti, lai ģimenes ārsti un pacenti ziņotu par novērotajām blaknēm, nevis tās noklusētu. Tikai tā var pētīt vakcīnu drošību,"  uzsver profesore Gardovska. 


Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas paspārnē darbu sācis jaunizveidotais Bērnu vakcinācijas centrs, kurā specializētu atbalstu varēs saņemt bērni, kuriem ir veselības problēmas, speciāli izveidots imunizācijas kalendārs vai arī nepieciešama konsultācija pirms vakcinēšanās. 

 

Gadījumos, ja bērns ir imunizācijas riska grupā, piemēram, slimo ar hroniskām saslimšanām, astmu, alerģijām, artrītu,  iepriekšējās vakcinācijas pasākumi noritējuši ar sarežģījumiem un tml. ģimenes ārsts pacientu sūta pie vakcinācijas speciālista, izrakstot nosūtījumu.  

 

Reklāma
Reklāma


Bērnu vakcinācijas centra galvenais uzdevums ir bērnu vakcinācija, kā arī konsultēšana ar vakcināciju saistītos jautājumos - bērniem ar dažādām saslimšanām un riska grupu pacientiem vecumā no 0-18 gadiem, kā arī veseliem bērniem. Vienlaikus konsultējot vecākus, atbildot uz neskaidriem jautājumiem un veicot imunizāciju stacionārajā etapā, ja bērns ir alerģisks vai ar veselības problēmām, kas varētu provocēt komplikācijas pēc potēšanās. 

Tomēr, ja vecākiem ir nepieciešama papildus informācija, lai izvērtētu, kad veikt vakcināciju, kādas var būt infekcijas briesmas un sekas, kā arī citi ar slimību un vakcināciju saistīti jautājumi, aicinām vecākus vērsties Bērnu vakcinācijas centrā pie speciālistiem, uzsvēra BKUS bērnu infektoloģe, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.
 

Svarīgi piebilst, ka veselo bērnu vakcinācija atbilstoši Latvijas Imunizācijas kalendāram joprojām paliek ģimenes ārstu ziņā. Tomēr gadījumos, ja bērns ir imunizācijas riska grupā, piemēram, slimo ar hroniskām saslimšanām, astmu, alerģijām, artrītu,  iepriekšējās vakcinācijas pasākumi noritējuši ar sarežģījumiem un tml. ģimenes ārsts pacientu sūta pie vakcinācijas speciālista, izrakstot nosūtījumu.  Vecāki pēc savas iniciatīvas BVC var vērsties arī ar jautājumiem par vakcināciju pret slimībām, kas nav iekļautas Imunizācijas kalendārā, piemēram, ērču encefalītu, bet tad tas ir izvēles maksas pakalpojums, stāstīja Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe.