Kā sagatavot sēnes uzglabāšanai ziemā
Sēņošanas sezona Latvijā, šķiet, ir nepārtraukts process – gaileņu “medības” vasarā plūstoši pāriet beku un baraviku maratonā agrā rudenī. Pareizi pagatavojot sēnes, savas garšas kārpiņas varēsim lutināt visas ziemas garumā.

FOTO: Shutterstock.com
Gadsimtu gaitā cilvēki ir atraduši daudz veidu, kā pagatavot sēnes un uzglabāt tās ziemai. Populārākos paņēmienus mūsdienīgas saimnieces virtuvē apkopojusi “Kesko Senukai Latvia” mājsaimniecības preču kategorijas vadītāja Līva Briede.
Sēņu sagatavošanu nedrīkst atlikt uz nākamo
dienu
Lai cik kārdinoši šķistu atgulties un atpūsties pēc garas pastaigas
pa mežu, jāatceras svarīgs noteikums: sēnes ir jātīra un jāapstrādā
tajā pašā dienā, kad tās salasītas. Šo darbu nevar atlikt līdz
nākamajai dienai, jo sēnes ļoti ātri bojājas, zaudē uzturvērtību un
izdala veselībai kaitīgas vielas.
Pārnākot mājās no meža, nesāciet citus darbus. Visātrākais un
vieglākais veids, kā sēnes notīrīt, ir iemērkt tās ūdenī, taču tā
sēnes zaudē aromātu un lieliskās garšas īpašības. Tāpēc labāku
rezultātu iegūsiet, izvēloties ķēpīgāku un laikietilpīgāku
apstrādes veidu – tīrīšanu ar nazi. Baravikas, apšubekas, gailenes
un sviestbekas uzreiz var likt pannā un cept, visas pārējās sēnes
gan ir jāvāra vismaz 10 minūtes. Kad sēnes nogrimst katliņa dibenā
un pārstāj veidoties putas, sēnes ir gatavas tālākai
apstrādei.
Saldētas sēnes – kā no meža
Viens no visērtākajiem veidiem, kā saglabāt sēnes ziemai, ir tās
sasaldēt. Saldētas sēnes saglabā tajās esošās uzturvielas un pēc
atkausēšanas nezaudē savas garšas īpašības, tādēļ vienmēr garšos kā
tikko no meža. Tās ir arī viegli pagatavojamas, vienīgi tām ir
jāatrod vieta saldētavā un jāatceras pāris svarīgu lietu.
Pirmkārt, nav ieteicams sasaldēt ūdeņainas, sulīgas sēnes,
piemēram, apšubekas.
Otrkārt, tikai baravikas, gailenes un sviestbekas drīkst sasaldēt
bez iepriekšējās novārīšanas. Gailenes pirms sasaldēšanas var
apcept pannā.
Svaigi sasaldētas sēnes saldētavā drīkst uzglabāt līdz pat gadam,
bet pirms saldēšanas novārītas sēnes – tikai četrus
mēnešus.
Aromāta esence – kaltētas sēnes
Sēņu kaltēšana ir lielisks veids, kā uzglabāt meža velšu krājumus
ziemai. Kaltētas sēnes var viegli atpazīt pēc to izcilā aromāta un
izteiktās garšas. Žāvēšanai labi noder baravikas, apšubekas,
sviestbekas un citas sēnes, kuras nav tārpainas vai
bojātas.
“Speciāli sēņu žāvētāji ir izcils risinājums aizņemtajiem: šajās
ierīcēs sēnes tikai jāieliek, automāts visu pārējo izdarīs jūsu
vietā, vienīgi jārēķinās, ka šādi žāvētas sēnes mēdz zaudēt daļu
aromāta. Elektriskajā dehidratorā var pagatavot dažādus gardus
našķus gan no dārzeņiem un augļiem, gan sēnēm. Dehidratora darbības
princips ir liekā šķidruma iztvaicēšana zemā temperatūrā apmēram
12–48 stundu laikā atkarībā no produkta veida,” stāsta “Kesko
Senukai Latvia” speciāliste. Galvenais ir sēnes nepārkaltēt, lai
tās nezaudētu aromātu un uzturvielas.
Ja laiks ir labs, sēnes var savērt uz auklas un žāvēt saulē, bet
tas ir diezgan ilgs process. Vēl viena alternatīva ir sēņu žāvēšana
cepeškrāsnī ļoti zemā temperatūrā; kad sēnes jau zaudējušas daļu
mitruma, temperatūra jāpaaugstina līdz 60 grādiem. Šis process
ilgst dažas dienas, vienīgi jāņem vērā, ka žāvēšanas laikā sēnes
izdala diezgan spēcīgu aromātu, tāpēc būtu ieteicams aizvērt
dzīvojamo telpu durvis un parūpēties par vēdināšanu.
Kaltētas sēnes var uzglabāt burkās vai dabiska auduma maisiņos, tad
tās nezaudēs savu lielisko aromātu. Lai tās pagatavotu, atliks vien
ielikt kaltētās sēnes siltā ūdenī vai pienā un atstāt uz dažām
stundām, bet tālākā pagatavošana ir atkarīga no jūsu fantāzijas:
tās var sasmalcināt un apcept ar sīpoliem, iegūto masu izmantot
pildījumiem, pievienot zupām un sautējumiem.
Kad saldētavā nav vietas, laiks sālīt un
marinēt
Tiem, kam trūkst pacietības sēņu žāvēšanai vai saldētava jau pilna,
jāķeras pie sēņu sālīšanas vai marinēšanas. Sēnes var sālīt
vairākos veidos: ar silto vai auksto apstrādi. Izvēloties auksto
apstrādi, sēnes jāievieto emaljētā traukā, jāpārkaisa ar rupjo
sāli, jāpārklāj trauks ar marli, jānoslogo un jāatstāj vēsā vietā
uz trim dienām, pēc tam marle jānomaina. Divu nedēļu laikā katru
trešo dienu marle jāmaina, pēc tam sēnes var likt burkās un
noglabāt vēsumā.
Karstā sālīšanas metode praktiski neatšķiras no aukstās, vienīgā
atšķirība ir tā, ka sālītās sēnes tiek vispirms izvārītas un tām
var pievienot papildu garšvielas. Sālītās sēnes vajadzētu izlietot
pusgada laikā, un pirms gatavošanas tās labi jānomazgā.
Ja sēnes tiks marinētas, ieteicams izvēlēties vienas sugas jaunās,
cietās sēņu galviņas. Notīrītām sēņu galviņām jāuzlej karsta 3–4%
etiķa marināde, burkas labi jāaizskrūvē un jāļauj
atdzist.