Viegli un patīkami – idejas mājas pienākumu organizēšanā

Grūti iedomāties ģimeni, kurā nebūtu notikušas sarunas par to, kā organizēt pienākumus mājoklī.

Ja regulāri saskarieties ar to, ka istabās ir liels haoss un nekārtība, ir vērts pārdomāt, vai telpās nav pārāk daudz lietu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja regulāri saskarieties ar to, ka istabās ir liels haoss un nekārtība, ir vērts pārdomāt, vai telpās nav pārāk daudz lietu.

Grūti iedomāties ģimeni, kurā nebūtu notikušas sarunas par to, kā organizēt pienākumus mājoklī, lai tajā neieviestos regulārais haoss, kad tējas krūzītes atrodas guļamistabā, drēbes uz krēslu atzveltnēm, bet apavi aizņēmuši visu koridoru. 

 

Kā rīkoties, lai ikdienišķās rūpes par mājvietas kārtību būtu vieglas, patīkamas un, pats galvenais, visas ģimenes kopdarbs?

 

Viens no galvenajiem iemesliem nekārtībai - istabā ir par maz vietas

Ja regulāri saskarieties ar to, ka istabās ir liels haoss un nekārtība, ir vērts pārdomāt, vai telpās nav pārāk daudz lietu. Un tā var būt, jo pieredze rāda, ka laika gaitā lietas tiešām mēdz uzkrāties. Un te kārtošana jāsāk ar nopietnu skapju, plauktu, kastu, saiņu un paku revidēšanu. Lietas ieteicams šķirot pēc principa:

  • tās, kuras savu laiku nokalpojušas;
  • tās, kuras ir labas, bet nav lietotas vairākus gadus;
  • tās, kuras ir labas un tiešām tiek lietotas.

Šķirošanā, protams, ieteicams iesaistīties visai ģimenei, jo tikai katrs pats var izvērtēt savu mantu lietderību. Tāpat kopā varat apspriest, ko darīt ar labajām lietām, kas tomēr jūsu ģimenes ikdienā nav radušas savu pielietojumu – jūs varat tās atdot kādam draugam vai paziņai, pārdot, iegūto naudu veltot kādai kopīgai ģimenes aktivitātei, vai atdot labdarībā. 

 

Kad lietas sašķirotas, redzēsiet, ka plauktos būs atbrīvojusies vieta derīgajām lietām. 

Un tad risinājums ir ieviest kastes un lādes dažādu nieciņu glabāšanai. Tās par salīdzinoši zemu cenu var iegādāties daudzos mājlietu un mēbeļu veikalos. Īstenībā, arī paši varat izgatavot dažāda izmēra kastes, un bērni tās var nokrāsot, apzīmēt vai aplīmēt ar ko vien vēlas. Kastes var arī apvilkt ar audumu. Ieviešot šādas mazo lietiņu glabātuves, gan bērnistaba, gan citas telpas izskatīsies sakārtotas un harmoniskas. Starp citu, arī putekļi būs daudz vieglāk savācami, ja priekšmeti pēc iespējas būs slēgtos plauktos, kastēs vai atvilktnēs. Ieviešot jaunu sistēmu, ir svarīgi bērniem vaicāt viedokli un ieteikumus, kā viņiem pašiem būtu ērtāk. 


Dažkārt veiksmīgu risinājumu vietas meklēšanā vara atrast, pārdomājot telpu iekārtojumu pašos pamatos. Varat izmēģināt dažādas lietotnes, kas paredzētas istabu plānošanai, piemēram, Floor Plan Creator vai Room Creator Interior Design

 

Kad lielā pārorganizēšana beigusies

Tikai tad, kad lielā telpās esošo priekšmetu šķirošana un pārorganizēšana beigusies, var ķerties pie ikdienas paradumu veidošanas. Un tā var sākties ar ģimenes sapulci, kurā visi kopā mierīgi pārrunā, ko nozīmē vārdi “kārtība mājās”. Pirms šīs sarunas pieaugušajiem vērts apzināties, ka jēdziens „sakārtota istaba!” maziem bērniem izsaka ļoti maz. Tas, viņuprāt, ir plašs un abstrakts jēdziens. Bērniem ir sava izpratne par kārtību, ne tāda kā pieaugušajiem. Tāpēc viens no sapulces mērķiem var būt kopīgas izpratnes veidošana. Varat izrunāt, ko nozīmē pēc spēlēšanās salikt mantas atpakaļ kastē, ko nozīmē saklāta gulta, kur tieši ir jāsaliek drēbes pēc to novilkšanas. 

Reklāma
Reklāma

 

Saraksta veidošana

Tā kā ikdienā ne tikai pieaugušie, bet arī bērni ir aizņemti visdažādākajās nodarbēs, un dienas ritms ir ļoti saspringts, ģimenei var palīdzēt saraksta veidošana. Un tas ir pavisam vienkārši – uz lapas saraksta visus ikdienišķos darbus, ko nedēļas ietvaros ģimenei vajadzētu veikt. Sarakstā patiešām ieteicams sarakstīt visu – arī trauku mazgāšanu un suņa izvešanu pastaigā. Tad varat atzīmēt, kurš ģimenes loceklis kuru darbu regulāri veic. Tas ļaus uzskatāmi pārliecināties, kāds līdz šim ir darbu sadalījums ģimenes locekļu starpā. Mūsdienās noderīgas var būt dažādas lietotnes, kas palīdzēs operatīvā darbu organizēšanā, kā arī izmaiņu veikšanā, ja tādas būs nepieciešamas. Varat izmantot, piemēram, šādas lietotnes Calendar - Family Organizer, Cozi Family Organizer vai Hub


Darbu dalīšana

Kad visi darbi apzināti, varat (ja nepieciešams) pārskatīt, kā darbi sadalāmi atbilstoši katra vecumam un varēšanai. Kādēļ tas ir tik svarīgi? Tas ir svarīgi tādēļ, ka katram ir nepieciešama sava atbildības daļa. Tas ir svarīgi arī tādēļ, ka bērniem iemāca patstāvību un to, ka ģimene ir veidojums, kur cits citam palīdz un vienlīdz rūpējas par to, lai mājas dzīve ritētu veiksmīgi un patīkami. Turklāt bērniem patīk uzņemties atbildību un justies svarīgiem, ja vien viņiem ir ļoti skaidri un nepārprotami veicamie uzdevumi. Savā lielajā darbu sarakstā pie katra uzdevuma varat pierakstīt tā ģimenes locekļa vārdu, kuram šis pienākums uzticēts. 

 

Plusiņi papildus motivācijai

Katra ģimene pēc saviem ieskatiem var ieviest motivēšanas un apbalvojumu sistēmu, atceroties gan to, ka psihologi par mājas pienākumu veikšanu neiesaka bērniem maksāt. Taču ģimenes kopēja iepriecināšana par ļaunu nenāks. Ko tas īsti nozīmē? Skaidrojam! Varat veidot vairākus kalendārus, kurā ietverts darbu saraksts, darītāji un datumi. Katras dienas vakarā varat pārskatīt, kā ir veicies ar uzticētajiem uzdevumiem. Par katru paveikto darbu darītājs saņem plusu. Ja darbs nav paveikts, saņemams mīnuss. Ja ir bijuši objektīvi apstākļi darba neveikšanai vai arī darbs ir tāds, kas nav jāveic katru dienu (piemēram, putekļi slaukāmi vien divas reizes nedēļā), tad nav ne pluss, ne mīnuss. Ja ģimenes locekļi ir vienojušies, ka pēc, piemēram, 500 kopēju plusiņu savākšanas varēs doties uz iecienīto restorānu vakariņās, tad visi kopā būs motivēti šo mērķi sasniegt. 

 

Lai darbošanās būtu veiksmīga

Ir svarīgi, lai norunātos darbus, kas bērnam jāpaveic, vecāki vai vecvecāki nesāktu darīt bērna vietā. Tā vietā ir jāseko, lai norunas tiktu izpildītas. Tajā pašā laikā nevajadzētu izslēgt jebkādas savstarpējas palīdzēšanas formas. Ir labi, ja mēs mākam palīdzēt viens otram. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka bērniem nepieciešami rotaļu elementi arī nopietnu darbu veikšanas procesā. Zīmuļu salikšana kastītē var būt sacensība, drēbju nešana uz vannasistabu – veiklības stafete. Ja šie paņēmieni strādās pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, tad cita pieeja būs nepieciešama pusaudzim, kurš daudz vairāk par mazu bērnu tiecas pēc neatkarības un autonomijas. Arī pusaudzim nepieciešami konkrēti, izpildāmi un adekvāti noteikumi, kuru robežās pusaudzim ir iespēja gan pašam izpausties, gan arī izpildīt vecāku vēlmes. 

 

Vēl daži ieteikumi. 

Ikviens bērns pamanīs un novērtēs, ja brīdī, kad viņam tiek uzticēts kāds uzdevums, arī paši vecāki darīs kaut ko lietderīgu. Vecākiem nevajadzētu izveidot ieradumu bērnu izmantot kā mazo strādnieku, nemitīgi kaut ko lūdzot padot vai atnest. Vajadzētu raudzīties, lai brīdī, kad bērnam tiek uzticēts uzdevums, viņš netiek pēkšņi izrauts no viņam tīkamas nodarbes. Un vēl ne mazāk svarīgi – darbs nav sods.

Tikai savstarpējas sapratnes un iejūtības rezultātā būs iespējams radīt vidi, kurā ikviens saredz savu lomu, jūt vērtību un ir gatavs ieguldīt laiku.