Apskati dzimto zemi ziemā! Idejas ceļojuma galamērķiem un apskates objektiem

Kā un kur Latvijā baudīt balto ziemu, ja neesi slēpotājs un pa kalniņiem arī ir šļūkts jau gana daudz? Ieteikumus ziemas skaistuma vērošanai vaicājam “Lauku Ceļotāja” konsultantam Jurim Smaļinskim.

Apskati dzimto zemi ziemā! Idejas ceļojuma galamērķiem un apskates objektiem

FOTO: Shutterstock.com

Kā un kur Latvijā baudīt balto ziemu, ja neesi slēpotājs un pa kalniņiem arī ir šļūkts jau gana daudz? Ieteikumus ziemas skaistuma vērošanai vaicājam “Lauku Ceļotāja” konsultantam Jurim Smaļinskim.


 

Upju gravas. Laikā, kad kokus un krūmus neklāj lapu zaļā rota, var izstaigāt mazo upīšu gravas, kur paveras iespaidīgi skati, kādi vasaras laikā nav redzami. Tādas ir Imulas, Amulas, Gaujas un tās pieteku - Amatas, Rauņa, Braslas -, kā arī citu upju ielejas un dziļās gravas.

Ledusveidojumi jūras krastā. Vietās, kur jūrā iestiepjas zemesragi, nereti ir redzami iespaidīgi ledus krāvumi – torosi -, kā arī dažādi ūdens, vēja un sala radīti brīnumi. Kur tos meklēt? Kolkasragā, Mērsragā, Ragaciema ragā, Ķurmragā un citur. Šīs dabas parādības būs vērojamas tikai tad, ja janvārī un februārī jūrā veidosies ledus sega.

Vētru vērošana. Ziemas un pavasara vētru vērošana Kolkasragā vietās, kur pie Baltijas jūras atsedzas stāvkrasti, pie Veczemju klintīm un citur – tas būs interesants piedzīvojums, ko vērts iemūžināt skaistos fotoattēlos. Vētru laikā ievērojat piesardzību!

Leduskritumi. Ja janvārī un/vai februārī gaisa temperatūra ilgstošu laika posmu turēsies zem nulles, varēs doties leduskritumu „medībās”. Jāmeklē klintis, pa kurām vasarā tek avoti. Leduskritumi un dažādi ledus veidojumi (neaizmirstiet fotokameru!) ir atrodami Braslas krastos (lejpus Braslas ūdenskrātuvei), pie Vizuļu ieža (Amata) un Ežurgu klintīm Vidzemes piekrastē, kā arī Gaujas un citu to pieteku krastos. Šādas vietas ir Cēsīs, Ērgļu klinšu ūdenskritums, Ķūķa avota leduskritums, Līņu klinšu ūdenskritums, Spriņģu ieža avota leduskritums, Katrīnas ieža avota leduskritums. Arī Kuldīgā - Ketleru leduskritums. Rīgas pie Jodupītes, Vējupītes, Daudas un Kautrakas krastiem.


 

Sērsna. Kad sniegs saplacis un no rīta vēl sasalis, pa sērsnu var staigāt ar kājām, braukt ar slēpēm vai staigāt ar sniega kurpēm.

 

Purva kurpes. Neatkarīgi no tā, vai būs, vai nebūs sniegs un sērsna, ar īpašām purva kurpēm var doties izzinošos pārgājienos pa Latvijas purviem. Īpaši skaists un pavisam netālu no Rīgas ir Ķemeru purvs un Cenu tīrelis. Vairāk www.purvubrideji.lv.

 

Reklāma
Reklāma

Lauku labumu saimniecības. Ziema ir piemērots laiks doties uz Latvijas laukiem un lūkot dažādus lauku labumus! Gan jau saimniekiem ir aizķērusies kāda ievārījuma vai medus burka un citi laukos tapuši kārumi. Vairāk par lauku labumu saimniecībām skati www.celotajs.lv 

 

Distanču slēpošana. Kur to varēs īstenot? Ogres Zilajos kalnos, Valmieras pusē, Jaunūdros, Milzkalnē, vai vienkārši – gar jūras krastu.


 

Šomēnes vēl var paspēt izbaudīt arī dažus interesantus lauku saimniecību organizētus pasākumus, kur gaidītas arī ģimenes ar bērniem:




 

Apskati dzīvnieciņus klātienē vai tiešraidē. Valgundē, Jelgavas rajons, visu gadu darbojas buku audzētava. Tur ganās staltbrieži, mufoni un dambrieži. Viņus drīkst pabarot ar burkāniem, ja vien izdodas atvilināt līdz žogam. Ja pašam auksti, tad dzīvnieku dzīvi tiešraidē var vērot mājas lapā www.bukuaudzetava.lv/web/


Ziemas rūķu mežs
Dabas parks Tērvetē aicina izbaudīt ziemas priekus – slidot, pēdot, pakāpties Gaisa takās un piknikot kopā ar Sila raganiņu. Pieaugušajiem un bērniem būs iespēja izmēģināt spēkus īpašā trasē, kur tiks pārbaudīta gan veiklība, gan erudīcija. Starts, finišs un pēdošanas instrukcija – Rūķu sētā pie rūķenītes Čiekurītes katru dienu no plkst. 11 līdz 16. Rūķu sētā ikvienu sagaida Rūķu māmiņa vai tētis. Tie gan lielus, gan mazus mudina lasīt dabas vēstules. Savukārt tos, kam tīk nedaudz ekstrēmas izjūtas, nedēļas nogalēs no plkst. 12 līdz 15 aicina Laimīgās zemes Gaisa takas – desmit metrus virs zemes veidotā virvju trase kokos. Mistiskas sajūtas var baudīt arī piesnigušajā Pokaiņu mežā Dobeles novadā.
www.mammadaba.lv/mammadaba-jaunumi