Acis sarkanas, pūžņo un asaro. Kā ārstēt konjunktivītu?

Ir teju neiespējami pasargāt bērnu no visām vīrusu un baktēriju izraisītām slimībām. Īpaši tad, kad uzsāktas bērnudārza gaitas, jo tur bērns tiek pakļauts riskam iegūt visdažādākās slimības. Ar konjunktivītu saskaras liela daļa bērnudārznieku. Par šo acu gļotādas iekaisumu un tā ārstēšanas iespējām žurnālam "Mammām un Tētiem" Bērnudārznieks" stāsta Cēsu klīnikas pediatre Ilze Dambe.

Konjunktivīts ir viena no visbiežāk sastopamajām acu slimībām.

FOTO: Shutterstock.com

Konjunktivīts ir viena no visbiežāk sastopamajām acu slimībām.

Konjunktivīts ir viena no visbiežāk sastopamajām acu slimībām. Tiek izšķirti trīs konjunktivītu veidi – bakteriālais, vīrusu un alerģiskais. Gan bakteriālie, gan vīrusu konjunktivīti tiek definēti kā infekcioza saslimšana. Akūts konjunktivīts parasti ilgst 3–7 dienas, sākoties vienā acī, bet pēc dažām stundām skarot arī otru aci. Pamanot akūta konjunktivīta simptomus, bērnu nepieciešams parādīt ārstam, jo tikai klīniski iespējams noteikt konjunktivīta veidu un atrast piemērotāko ārstēšanas metodi.

 

Pazīmes:

  • izdalījumi no acs;
  • plakstiņa tūska;
  • graušanas sajūta acī;
  • asarošana;
  • acs sārtums.

 

Bakteriālais konjunktivīts

Šis veids bērnu vidū tiek novērots visbiežāk. “To pārsvarā izraisa stafilokoku un streptokoku baktērijas. Ja šīs baktērijas ir apkārtējā vidē, bērns tās netīšām var ieberzēt sev acīs. Bakteriāla konjunktivīta gadījumā iekaisums biežāk sākas vienā acī, bet pēc dažām stundām redzams arī otrā. Novērot var biezus, dzeltenīgus izdalījumus, un var pat šķist, ka bērnam acs ir aizlipusi,” stāsta Ilze Dambe. Vienīgais veids, kā izārstēt bakteriālo konjunktivītu, – ar pilieniem, kuru sastāvā ir antibiotikas. 

 

Alerģiskais konjunktivīts

To izraisa tie paši alergēni, kas cita veida alerģijas, – ziedputekšņi, putekļu ērcītes, kaķa spalvas u. tml. Pediatre skaidro: “Šis konjunktivīta veids uzreiz skar abas acis. Izdalījumu ir mazāk nekā bakteriālā konjunktivīta gadījumā, tie ir asaraini, caurspīdīgi. Var novērot acu apsārtumu. Kā jebkuras alerģijas izpausmes, arī alerģiskais konjunktivīts var saasināties un tad atkal uz kādu laiku mazināties. Tāpēc tiem, kam ir kāda alerģija, pa rokai vienmēr būtu jābūt kādam no antihistamīna līdzekļiem.” Ārstēšanā nav nepieciešams lietot antibiotikas, jo tās nepalīdzēs. Pašsajūtas uzlabošanai var izmantot mākslīgo asaru pilienus. Ja bērnam ir alerģija pret ziedputekšņiem, tad acis noteikti nedrīkst tīrīt ar kumelīšu novārījumu. 

 

Vīrusu konjunktivīts

Reklāma
Reklāma

Tas parasti parādās abās acīs vienlaikus. Nereti reizē ar saaukstēšanos, klepu, iesnām vai augšējo elpceļu iekaisumu. Acis var kļūs sarkanas un asarot. Pašsajūtas uzlabošanai pediatre Ilze Dambe iesaka vismaz divas reizes dienā acis skalot ar novārītu ūdeni un izmantot mākslīgo asaru pilienus. Iegādājoties pilienus, jāizvēlas pēc iespējas šķidrāks sastāvs ar skalojošu efektu. 


Bakteriālu un virusālas dabas konjunktivītu gadījumos nevajadzētu apmeklēt bērnudārzu vai citas publiskas vietas, lai neinficētu apkārtējos cilvēkus.

 

Lai konjunktivīta laikā izvairītos no citu inficēšanas un pēc iespējas ātrāk atveseļotos, jāievēro personiskās higiēnas noteikumi:

  • izdalījumi no acs regulāri jānotīra ar vates tamponu, kas samitrināts vai nu novārītā ūdenī, vai kumelīšu uzlējumā. Tējai ir jābūt perfekti izsijātai, lai izvairītos no kumelīšu drumstaliņu ieberzēšanas acīs;
  • ar nemazgātām rokām nepieskarties acīm;
  • regulāri jāveic telpu uzkopšana, īpaši akcentējot durvju rokturu tīrīšanu. Telpas regulāri jāvēdina.

 

Der zināt!

  • Acs pareizi jātīra – no ārējā kaktiņa uz iekšējo kaktiņu.
  • Pilinot pilienus, nepieciešams nedaudz pavilkt uz leju acs apakšējo plakstiņu. Tādējādi pilieni nokļūs acī, nevis tai garām.
  • Katras acs tīrīšanai jāizmanto savs vates gabaliņš.
  • Saslimšanas gadījumā uz acīm nedrīkst likt siltas, mitras kompreses, jo tās var provocēt mikrobu veidošanos.

 

Autore: Madara Ozoliņa