Vai oglīte, kokakola un Smecta palīdzēs pret zarnu infekcijām bērniem?

Vemšana, nelaba dūša, caureja, sāpes vēderā un paaugstināta temperatūra ir tipiskās ziemas vēdera vīrusu pazīmes. Visaktīvāk tie izplatās tieši gada aukstajā sezonā, un visvairāk no tiem cieš tieši bērni līdz piecu gadu vecuma. Kas par šo aktuālo saslimšanu jāzina vecākiem, stāsta Gunta Laizāne, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas pediatre, infektoloģe.
Ja bērnam ir caureja, saldus dzērienus dzert nevajadzētu, jo cukurs var pastiprināt caureju.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērnam ir caureja, saldus dzērienus dzert nevajadzētu, jo cukurs var pastiprināt caureju.

Tāpat kā citu vīrusu, arī vēdervīrusu gadījumā nav specifiskas ārstēšanas. Ir dažādi līdzekļi, kas atvieglo simptomus. Lai piedāvātie līdzekļi būtu efektīvi, ir svarīgi ievērot secību – vispirms atvieglo to, kas no organisma iet ārā (vemšana, caureja), paralēli atjaunojot zaudēto šķidruma apjomu, jo tas ir dzīvībai svarīgi, tad dod medikamentus, kas palīdz justies labāk. Pretējā gadījumā līdzekļi labsajūtas uzlabošanai tiks izvemti, bet šķidrumu nevarēs atjaunot, jo bērnam būs slikti.  

 

Pret vemšanu

Bērniem vēdervīrusi bieži sākas tieši ar vemšanu. Ja ir vemšana, nav jēgas dot jebkādus medikamentus, jo tie uzreiz tiks izvemti un nenonāks zarnu traktā. Svarīga ir savlaicīga šķidruma aizvietošana nelielos daudzumos, lieki nenoslogojot zarnu traktu.  Nereti vemšanas apturēšanai izmanto pretvemšnas līdzekļus. To forma ir rektālie supozitoriji – tautā tos ierasts saukt par svecītēm, ir pieejama arī tablešu forma.  Supozitoriju ievada taisnajā zarnā, kur tas var uzsūkties. Pamatsastāvā ir medikaments Ondansetron, kas caur centrālo nervu sistēmu aptur vemšanas refleksu. Kad apturēta vemšana, var aktīvāk dot šķidrumu dehidratācijas novēršanai.  

 

Dehidratācija

Ir ļoti labi, ja bērns kārtīgi dzer. Vislabāk, ja maziem bērniem padzerties dod bieži, bet mazām porcijām ik pēc 5–10 minūtēm. Nevajag dot vienā reizē izdzert daudz, jo tas ir slogs kuņģa zarnu traktam un var veicināt vēl stiprāku vemšanu. Ja bērns izvemjas, jāļauj pusstundu atpūsties, un tikai tad var atsākt dot maziem malciņiem padzerties. Ja četru stundu laikā bērns turpina vemt un viss tiek ar caureju vai vemšanu izvadīts no organisma, tad jāmēģina uz šo problēmu iedarboties ar papildu līdzekļiem.  

 

Vislabāk šķidruma aizvietošanu veikt ar orālās rehidratācijas šķīdumu, kas nopērkams aptiekā granulu veidā atšķaidīšanai ar ūdeni, vai arī jau gatavu aptiekā iegādājamu šķīdumu. Lai arī tas pārāk labi negaršo, jo ir sāļi salds, tas palīdz atjaunot zaudētos sāļus un minerālvielas. Pieredze gan liecina, ka bērns, kam ir dehidratācija, šādus šķidrumus dzer bez iebildumiem.  

 

Ja bērns izvemjas, jāļauj pusstundu atpūsties, un tikai tad var atsākt dot maziem malciņiem padzerties.

 

Pret caureju

Ja smagākā vīrusa izpausme ir caureja, tās apturēšanai dod zarnu sekrēciju ietekmējošus līdzekļus, kas ir droši lietošanai bērniem. Aptiekās pieejamais līdzeklis racekadotrils (racecadotril – ķīmisks nosaukums) enzīmu līmenī ietekmē pastiprinātu šķidruma ražošanu, bet nenomāc caureju kā aizsargreakciju un kopā ar caureju no organisma izvada visu slikto, ko vīruss radījis. Šo līdzekli bērniem drīkst dot jau no trīs mēnešu vecuma. Noteikti ir jākonsultējas ar ārstu, ja bērnam ir kāda hroniska slimība vai simptomi saglabājās ilgāk par piecām dienām no zāļu lietošanas sākuma.  
 

Ņem vērā!

Ārste neiesaka dot agrāk tik iecienīto oglīti. Lai no tās lietošanas būtu terapeitisks efekts, 10 kilogramu smagam bērnam jāiedzer teju 10 oglītes tabletes, kas ir ļoti daudz. Oglīti neiesaka dot arī tāpēc, ka tā iekrāso fekālo masu, līdz ar to zarnu trakta asiņošanas gadījumā nevar ieraudzīt asins piejaukumu un var palaist garām nopietnus simptomus.  

 

Vēdera vīrusa izraisītas caurejas gadījumā bērnam nedrīkst dot medikamentus, kas mehāniski aptur zarnu darbību!  

 

Reklāma
Reklāma

Probiotiķi – “labās” baktērijas

Kad vemšana ir apstājusies, var dot komforta grupas līdzekļus, kas palīdzēs justies labāk. Pie tiem pieskaitāmas probiotikas. Tās nav jēgas dot, kamēr nav apturēta vemšana, jo ieņemtais līdzeklis nesasniegs mērķi.

 

Ir pētījumi, kas liecina, ka zarnu infekcijas klīnisko izpausmju laiku var saīsināt par 2–3 dienām, ja izvēlas pareizās probiotikas. Ne visas baktērijas ir vienādi noderīgas, bet vēdera vīrusu gadījumā der labās baktērijas – Sacharomyces boulardi, lactobacillus GG, lactobacillus reuteri.

 

Pret temperatūru

Vīrusa gadījumā no temperatūras baidīties nevajag, jo tā liecina, ka organisms cīnās ar iebrucēju. Temperatūru pazemina tikai tad, ja tā kāpj ļoti strauji un pārsniedz 38,5 0C. Temperatūras mazināšanai izmanto bērniem paredzētas ibuprofēna un paracetamola formas.

 

Pret vēdersāpēm

Tā kā zarnu traktā dzīvo dažādas baktērijas – gan labās, gan tās (sliktās), kas var izraisīt slimību, nejauši nokļūstot zarnu traktā –, tad vēdersāpju gadījumā to nedrīkst sildīt. Siltums var izprovocēt papildu iekaisumu.  

Nekādā gadījumā vēdersāpju novēršanai nedot tādus pretsāpju līdzekļus kā paracetamols vai ibuprofēns (ja vienīgais iemesls šo medikamentu lietošanai ir vēdersāpju mazināšana), jo tā var palaist garām svarīgus, dzīvību apdraudošus simptomus, kas jārisina ar ķirurģisku iejaukšanos.  

Vēdera sāpes var mazināt, dodot līdzekļus gāzu samazināšanai, jo pie zarnu infekcijām ir pastiprināta gāzu izdalīšanās, piemēram, simetikonu.  

Spazmveida sāpju gadījumā un konsultējoties ar ārstu, atļauts lietot kaut no spazmu samazināšanas līdzekļiem, piemēram, drotaverīnu.  

 

Ko ēst vai neēst, ja ir vēdervīruss

  • Ja bērns kopumā ir vesels un viņam ir akūta zarnu infekcija, ēst var visu, kas tiek dēvēts par veselīgu uzturu atbilstošajam vecumam. Vislabāk dot dzert tīru ūdeni vai tēju.  
  • No ēdienkartes vajadzētu izslēgt saldinātus dzērienus, šokolādi, picas, svaigu pienu, svaigus augļus un ogas lielos daudzumos, kas var pūst vēderu. 
  • Nevajadzētu dzert arī svaigi spiestas un termiski neapstrādātas sulas. Ja sula ir termiski apstrādāta un ja vienīgais, ko bērns dzer, ir sula, tad to var nedaudz pievienot ūdenim.  
  • Putru var vārīt pienā vai maisījumā. Ir atļauti skābpiena produkti.
  • Ja bērnam ir caureja, saldus dzērienus dzert nevajadzētu, jo cukurs var pastiprināt caureju.  Tā kā cukurs ir osmotiska viela, kas piesaista apkārtējo šķidrumu, tad, cukuram nokļūstot zarnu traktā, tas no zarnu lūmena piesaista šķidrumu, vēl vairāk veicinot caureju. Turklāt cukurs slikti iedarbojas uz bojāto zarnu traktu.

 

Vai Coca-Cola palīdz pret vīrusiem?  

Populārs padoms vēdervīrusu gadījumos ir bērnam dot atgāzētu Coca-Cola. Vai tā tiešām palīdz? Infektoloģe Gunta Laizāne atzīst, ka patiešām ne vienu reizi vien ir dzirdējusi par šādu metodi un pat zinātniskajā literatūrā meklējusi uz pētījumiem balstītus pierādījumus, kā kokakola varētu palīdzēt. Nekas tāds nav atrasts! Toties ir aprakstītas situācijas, ka šis gāzētais dzēriens ir palīdzējis, ja zarnu traktā vajag šķīdināt kādus pārtikas sabiezējumus. Taču tas nav attiecināms uz vēdervīrusu izraisītām problēmām.

Saistītie raksti