Ugunszīme bērniņam uz sejas. Kā un vai ir iespējams to likvidēt?

Bērnam uz sejas ir ugunszīme, un tā, protams, vizuāli traucē. Kāda mamma vaicā pēc padoma, ko iesākt. Atbild dermatoloģe Anna Bērziņa, kura arī apgāž vecumveco mītu, ka ugunszīmes var rasties, ja topošā māmiņa gaidību laikā redz ugunsgrēku un sev pieskaras. Tiek mēļots, ka tieši tajā vietā tad arī bērniņam būs ugunszīme. Patiesībā, tās ir diezgan lielas muļķības.   

Nereti novērojams fakts, ka māte grūtniecības laikā, redzot ugunsgrēku, pieliek roku pie sejas un tajā vietā veidojas ugunszīme, taču tam medicīniska skaidrojuma nav.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti novērojams fakts, ka māte grūtniecības laikā, redzot ugunsgrēku, pieliek roku pie sejas un tajā vietā veidojas ugunszīme, taču tam medicīniska skaidrojuma nav.

"Manai meitiņai ir ugunszīme uz sejas. Kad meitiņai bija 3 gadiņi vedu uz lāzerterapiju, bet tad pēdējā reizē meitiņa aiz sāpēm kliedz: ''Mammu, es tevi ļoti mīlu, tikai vairāk neved mani te!''. No tās reizes nevedu vairāk. Tagad meitiņai ir 14, un viņa uztraucas par to, kā izskatās! Mēs gribētu veikt atkal lāzerterapiju, bet meitiņai bail,jo sāp! Vai nav kāds veids, kā padarīt to nesāpīgu, vai bērnu iemidzināt?," vaicā kāda portāla lasītāja.

 

Atbild dermatoloģe Anna Bērziņa:

"Portvīna traipi jeb ugunszīmes ir asinsvadu pataloģija, kas uz ādas redzama uzreiz pēc bērniņa dzimšanas. Tos vienādi bieži sastop abiem dzimumiem, un parasti šis sārtais traips veidojas 3 no 1000 jaundzimušiem.

 

Reklāma
Reklāma

Plankuma krāsa variē no gaiši rozā līdz pat tumši violetai, un tā virsma sākotnēji ir gluda, taču dzīves laikā tā var kļūt nevienmērīga, grubuļaina. Nereti novērojams fakts, ka māte grūtniecības laikā, redzot ugunsgrēku, pieliek roku pie sejas un tajā vietā veidojas ugunszīme, taču tam medicīniska skaidrojuma nav. Vēl biežāk cilvēkiem, kam portvīna traips ir izveidojies, māte grūtniecības laikā šādu notikumu nav piedzīvojusi.

 

Lāzerterapija ir biežāk pielietotā ārstēšana ugunszīmju gadījumā. Tās laikā virspusēji izvietotie un paplašinātie asinskapilāri tiek likvidēti, līdz ar to ādas izmaiņas pakāpeniski izzūd. 14 gadi ir vecums, kad cilvēkam pašam jau rodas motivācija likvidēt asinsvadu veidojumu. Ja ugunszīme ir lielā ādas laukumā, to var likvidēt pamazām, tas nozīmē - apstrādāt vienā procedūrā tikai daļu no veidojuma - lai pasākums nebūtu tik ļoti nepatīkams. Procedūras laikā jūtams karstums vietā, kas tiek apstrādāta. Pēc procedūras uz ādas uzliek aukstu elementu, kas mazina nepatīkamo karstuma sajūtu".