Grūbu putra itāļu gaumē - orzoto

Orzoto, gluži kā risoto tekstūrai jābūt nedaudz krēmīgai, tāpēc šoreiz grūbas nav jāskalo, bet jāliek pannā sausās. Protams, orzoto vari pievienot saulē kaltētus un eļļā marinētus tomātus, ilgi sutināta medījuma vai liellopa gaļas gabaliņus, bet parmezānu aizstāt ar svaigo krēmsieru, variēt ar eļļām vai pat kaltētu dārzeņu čipsiem un sukādēm, nemaz nerunājot par zaļumiem.

 

Grūbu putra itāļu gaumē - orzoto

FOTO: Shutterstock.com

Sastāvdaļas:

  • 200 g grūbu
  • 1½ l buljona, karsta
  • 125 ml sausa baltvīna
  • 1 selerijas kāts, smalki sakapāts
  • 1 sīpols, smalki kapāts
  • 40 g parmezāna, svaigi rīvēta
  • 40 g sviesta, sagriezta nelielos gabaliņos
  • 2 ēdk. olīveļļas
  • 4 timiāna zariņi (tikai lapiņas!)
  • sāls, drupināti melnie pipari pēc garšas

 

Pagatavošana (25 min 4 porcijas)
 

Reklāma
Reklāma
  1. Lielā pannā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu ar 1 tējk. sviesta, pievieno sīpolu un arī seleriju, mazliet sāls un cep aptuveni 5 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.
  2. Pieber grūbas, minūti apcep, ik pa brīdim apmaisot. Pielej vīnu, apmaisi. Pagaidi, kamēr vīns uzsūcas grūbās. Pielej aptuveni 1/5 buljona, pievieno timiānu, apmaisi un ļauj, lai viss lēni sutinās. Līdz ko buljons uzsūcies, pielej vēl tikpat, apmaisi tā, lai šķidrums vienmērīgi izplatās pa visu pannu, atstāj sutināties. Turpini, līdz buljons beidzies un grūbas ir gandrīz mīkstas.
  3. Kad grūbas gatavas (šķidrums tikpat kā uzsūcies), iemaisi tajās parmezānu un pāri palikušo sviestu, kas sakapāts nelielos gabaliņos. Uzliec vāku un ļauj minūti atpūsties. Pasniedz ar svaigi drupinātiem pipariem.

Saistītie raksti