Ideāls skolēnu pusdienu kārbiņu saturs. Ēdienkarte nedēļai

Katram vecākam vajadzētu parūpēties par to, lai bērns katrā ēdienreizē saņem pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu. Ņemot vērā to, ka bērns ir aktīvs un augošs, un lielāku daļu laika pavada ārpus mājām, ir nepieciešams zināt, ka bērnam ir iespēja tikt pie garšīgām, veselīgām pusdienām, kas pēc brokastīm turpinās uzturvielu un enerģijas „padevi” organismam.

Laba un kvalitatīva maize ir viena no galvenajām skolēna pusdienu kārbiņas sastāvdaļām.

FOTO: Shutterstock.com

Laba un kvalitatīva maize ir viena no galvenajām skolēna pusdienu kārbiņas sastāvdaļām.

Skolēnam pusdienas ir īpaši svarīgas, tās ir nepieciešamas gan garīgai slodzei mācību stundās, gan fiziskai slodzei sporta stundās un papildus treniņos. Neēdot pusdienas, bērns parasti sliecas pievērsties ātriem enerģijas avotiem – šokolādei, konditorejas izstrādājumiem, čipsiem, našķiem, gāzētiem dzērieniem. Ja kādu iemeslu dēļ bērns neēd pusdienas skolā, te būs vairāki varianti produktiem, ko ielikt bērnam līdzi pusdienu kārbiņā.

 

Protams, ne katram gribēsies ēst aukstu ēdienu, jo bieži vien iespējas uzsildīt to nav. Tāpēc nevar mierīgi ielikt kārbiņā no vakardienām palikušu sautējumu un cerēt, ka skolēns ar baudu to ēdīs – kā rada pieredze, šādi ēdieni paliek neapēsti. Līdz ar to ir rūpīgi jāpiedomā, kādi produkti bērnam ir jādod līdzi.

 

Iespējams, kādreiz ir dzirdēts par vienu no veselīgu pusdienu likumiem – šķīvja likumu. Tā būtība ir sekojoša: vizuāli šķīvis tiek sadalīts 4 daļās, pusi no kuras aizņem svaigu dārzeņu salāti ar olīveļļu, bet ne krējumu un majonēzi, ¼ - liesa gaļa, atlikošu ¼ - piedevas – rīsi, griķi, retu reizi – kartupeļi vai pilngraudu makaroni. Šādu pašu šķīvīti būtu vēlams ielikt bērna pusdienu kārbiņā.

 

Bet kā kārbiņas saturu izveidot ērti apēdamu?

Pirmkārt, kvalitatīva, īstā rupjmaize, piemēram, Ķēlmēnu maize. Tas ir labs ogļhidrātu avots, ko ir ērti ņemt līdzi un apēst – jo diez vai skolēns savas pusdienas pavadīs, kasot ārā no kārbiņas aukstus griķus. Arī kliju maize ir vērtīgā.

Otrkārt, daudzveidīgi svaigi dārzeņi. Dārzeņus var sagriezt šķēlēs un strēmelītēs, lai tie būtu ērti un ātri apēdami. Var izveidot krāsainu dārzeņu maisījumu – dažādu krāsu paprika, tomāti, gurķi, nomizoti, gareniski sagriezti burkāni. Dārzeņus var kombinēt salātos ar olīveļļu un zaļumiem.

Treškārt, gaļa. Gaļai ir jābūt pagatavotai tā, lai to būtu patīkami apēst aukstā veidā un ērti sagrieztai, lai pa kārbiņu nav daudz „jāstarādā” ar nazi – tas nav parocīgi un izraisa vēlmi tik problemātiskas pusdienas ignorēt. Te labi iederas vārīta vai sutināta vistas, tītara, liellopa, retāk – arī cūkas fileja, sagriezta šķēlītēs. 

 

Neaizmirstam arī par saldo ēdienu – augļi, žāvēti augļi, rieksti, un visdažādākie maisījumi no tiem!

 

Te būs arī paraugs pusdienu kārbiņu saturam mācību nedēļas garumā:

 

Pirmdiena:

1. Sautētas liellopa filejas šķēlītes

2. Paprikas, burkānu, gurķa šķēlītes, tomāts

3. Rupjmaizes šķēle

4. Valrieksti, rozīnes

5. Ūdens dzeramais, bezpiedevu jogurts ar skrūvējamo vāciņu

 

Otrdiena:

Reklāma
Reklāma

1. Vārītas vistas vai tītara filejas ar zaļumiem

2. Ananāsa šķēlītes

3. Kliju maize, mazi „graužamie burkāni”

4. Ciedru riekstu sauja

5. Ūdens dzeramais, bio – lakto ar skrūvējamo vāciņu

 

Trešdiena:

1. Lēcu salāti ar bietēm, kazas sieru, valriekstiem

2. Rupjmaize

3. Liels ābols, 25 g tumšās šokolādes

4. Ūdens dzeramais, puse pudelītes „Piena Spēka”

 

Ceturtdiena:

1. Biezpiena masa, sablenderēta ar banānu un ogām pēc izvēles

2. Lāču maize ar riekstiem un žāvētiem augļiem

3. Vīnogas, 3 - 4 „Piknik” siera nūjiņas

4. Svaigi spiesta sula

 

Piektdiena:

1. Laša fileja cepta cepeškrāsnī bez taukvielām. Iesaiņojam folijā un noteikti atgādinām, lai zivis netiek turētas neapēstas līdz dienas beigām

2. Redīsi, avokado

3. Sēkliņu maize, mandarīni

4. Indijas rieksti

5. Minerālūdens, kefīrs ar skrūvējamo vāciņu

 

Neaizmirstam arī par veselīgu uzturu brīvdienās!