Kā sagatavot valsts karogu valsts svētku dienām

Daudzi nav aizdomājušies par nepieciešamību Latvijas valsts karogu iztīrīt ne pirms, ne pēc tā izmantošanas likumā noteiktajos datumos... 

Latvijas laikapstākļiem un kopšanai mājas apstākļos atbilstošākie ir sintētiskā materiāla karogi.

FOTO: Publicitātes foto

Latvijas laikapstākļiem un kopšanai mājas apstākļos atbilstošākie ir sintētiskā materiāla karogi.

"Sagaidot valsts svētkus, veicām karogu mazgāšanas un žāvēšanas testu mājas apstākļos, izmantojot veļasmašīnu un žāvētāju. Pārliecinājāmies, ka visvieglāk kopjamie ir sintētiskie karogi, taču arī kokvilnas un vilnas karogu mūžu var paildzināt, ja ievēro pareizas kopšanas noteikumus un izvēlas pareizo režīmu,” stāsta eksperts Edgars Grieznis. "Veicot karoga tīrīšanu mājās, nav ieteicams vienlaikus mazgāt karogu kopā ar apģērbiem, jo tas var kaitēt karoga krāsām. Neiesakām atstāt vaļīgas lentes, kas paredzētas karoga stiprināšanai. Tās vēlams sasiet pirms ievietošanas veļasmašīnā, lai pasargātu karogu no mehāniskiem bojājumiem. Tāpat karogu var saudzēt, ja mazgā to speciālā maisiņā. Turklāt pirms visa karoga tīrīšanas vēlams iztīrīt atsevišķus specifiskos traipus, kam jāizmanto atbilstoši tīrīšanas līdzekļi."

Likumā teikts, ka ir aizliegts lietot bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu. 

Sintētiskie poliamīda un poliestera karogi ir izturīgi, neburzās, nesapludina karoga krāsas, ātri žūst un ilgi saglabā formu. Tos ieteicams mazgāt temperatūrā līdz 60°C, bet gludināt temperatūrā līdz 120°C ātri, lai nepiešķirtu karogam lieku spīdumu.

 

Kokvilnas karogs ir grūtāk kopjams, tas žūst ilgāk, vairāk burzās, ātrāk izdilst. Kokvilna var radīt smalkas auduma pūkas. Kokvilnas karogam ieteicamā mazgāšanas temperatūra ir līdz 60°C un gludināšanas temperatūra - 150°C. Žāvētājā kokvilnas un arī vilnas karogiem jāizmanto atbilstošs režīms, lai karogi nezaudētu formu un nesarautos. 

 

Vilnas karogam ir ieteicama ķīmiskā tīrīšana, nevis mazgāšana. Ja tomēr tīrīšanu veic mājas apstākļos, tad vilnas karogs jāmazgā zemā temperatūrā līdz 40°C un jāizvēlas veļasmašīnas režīms "Mazgāšana ar rokām". Lai izvairītos no dzeltenīgas krāsas, vilnas karogu neiesaka žāvēt tiešā saules gaismā, bet tas jāizklāj uz horizontālas virsmas, lai nezaudētu formu. 

Reklāma
Reklāma

 

"Lai arī atbilstošākie Latvijas laikapstākļiem un kopšanai mājas apstākļos ir sintētiskā materiāla karogi, ko ikviens var tīrīt modernajās veļasmašīnās bez bažām par krāsu saplūšanu vai formas zaudēšanu, tomēr pareizi kopjot un rūpīgi lietojot, arī kokvilnas un vilnas karogs kalpos ilgi. Būtiski ir vienmēr izvēlēties atbilstošu kopšanas režīmu. Ceram, ka Latvijas iedzīvotāji neaizmirsīs ne vien izvietot karogu pie savām mājām, bet arī sakopt to pirms un pēc svētkiem," piebilst E. Grieznis.

 

Informāciju sagatavoja: Kitija Balcare, Electrolux Latvia komunikācijas konsultante

Saistītie raksti