Pavasarī sakop avenājus – tad ogas būs lielākas un aromātiskākas

Pareizi apkopti, avenāji mazāk slimos, bagātīgāk ražos, ogas būs lielākas un aromātiskākas.
Pavasarī sakop avenājus – tad ogas būs lielākas un aromātiskākas

FOTO: Shutterstock.com

Apgriešana

Tiklīdz nokusis sniegs, bet augsne vēl nav pilnībā atlaidusies, apgriez vecos avenājus – izgriez visus bojātos, sausos, slimību skartos un vājos dzinumus. Rudens avenēm nogriez visus stublājus gandrīz līdz augsnei, bet vasaras avenēm jaunos dzinumus atstāj negrieztus.

 

Kad avenāji sazaļojuši, novērtē, vai tie nav saauguši pārāk biezi. Lai ienāktos laba raža, avenājiem citam no cita jābūt aptuveni 15–20 cm attālumā. Tad gan saule katru sasildīs, gan vējš tiks klāt un pietiks barības vielu no augsnes. Biezi saauguši avenāji nedos labu ražu – ogas būs mazas un bezgaršīgas. 

Foto: Shutterstock


Pasargāšana no kaitēkļiem

Rūpīgi apskati visus avenājus! Izgriez un iznīcini katru, uz kura redzamas slimību pazīmes vai iekūņojušies kaitnieki. Īpašu uzmanību pievērs stumbru paresninājumiem, jo tajos bieži vien ir ieperinājies kāds parazīts. Kad gaiss iesilis, avenājus vari nomiglot ar 1 % Bordo šķīdumu – tas palīdzēs cīnīties pret sēnīšu slimībām. Lai miglošana būtu efektīvāka, avenāju stublājus nedaudz atbrīvo no augsnes, bet pēc miglošanas augsni uzliec atpakaļ. 


Mēslošana

Lai būtu laba raža, nepieciešams bagātīgs mēslojums, tāpēc pirmā deva jādod jau ļoti agrā pavasarī, tiklīdz augsne ir iesilusi un avenāji mostas. Raugies, lai mēslojuma pamatā būtu slāpeklis, kālijs un fosfors. Pirms mēslošanas augsni zem avenēm nogrāb, jo vecajās lapās un augu daļās var būt pārziemojuši kādi kaitnieki.

Reklāma
Reklāma

 

Ziedēšanas laikā mēslo otrreiz, lieliski der kompleksie mēslojumi.   

Foto: Shutterstock


Mulčēšana

Avenāju sakņu sistēma ir virspusēja (tikai 20–30 cm dziļumā), tāpēc mulča pasargās gan no aukstām naktīm, gan mitruma iztvaikošanas. Mulčē tikai pēc pirmās mēslošanas un smidzināšanas ar Bordo šķīdumu. Gana bieza mulčas kārta neļaus pārmērīgi savairoties arī jaunajiem dzinumiem. Vari izmantot lapu koku mulču, rupjas skaidas, salmus vai kūdru, ko klāj vismaz 5 cm biezā slānī.  
 

Zināšanai!

Agrā pavasarī augsne ir piesūkusies ar mitrumu un mīksta, tāpēc, sakopjot avenājus, uz zemes novieto platus dēļus, lai kājas negrimtu dubļos. Šādi arī pasargāsi avenājus no izmīņāšanas.