10 labākie padomi laimīgai laulībai no vairāk nekā 100 zinātniskajiem pētījumiem

Par mīlestību un smadzenēm mums tagad zināms daudz vairāk nekā pirms desmit vai divdesmit gadiem. Tomēr – vai tas atvieglo mūsu mīlestības attiecības, pārdzīvojumus un sāpes? Vairumā gadījumu, šķiet, ka ne. Šīs jūtas joprojām ir viena no lielākajām cilvēka mīklām.

10 labākie padomi laimīgai laulībai no vairāk nekā 100 zinātniskajiem pētījumiem

FOTO: Shutterstock.com

  1. Atsaukties sava partnera emocionālajam aicinājumam, piemēram, sākot ar to: “Kā tev šodien gāja?” Tas nav vienkārši jautājums, bet viens no saistošajiem pavedieniem, kas uztur intīmo saikni. Ikdienas rutīnā laulātie parasti izrāda atsaucību uz emocionālajiem signāliem tikai par 33 %.
  2. Izprast sava partnera iekšējo pasauli – unikālo, subjektīvo realitāti, kurā šis cilvēks dzīvo. Katrs domā un jūt atšķirīgi, tāpēc tas ir svarīgi palīdzēt otram un kopīgi risināt problēmas.
  3. Lēmumu pieņemšanā vadīties pēc labuma mums, nevis man. Lai laulība būtu veselīga, nav nemaz vajadzīga liela ziedošanās. Tieši mazās ikdienas piekāpšanās, piemēram, kurš iznesīs atkritumu spaini, dod lielu artavu.
  4. Sākt diskusijas mierīgā tonī, jo 96 % gadījumu, kad apspriešanās sākas paceltā balsī, tā beidzas ar strīdu un bez rezultāta.
  5. Ik dienas izrādīt apmierinātību un izteikt atzinīgu novērtējumu partnerim – sākot ar paldies pateikšanu.
  6. Kopīgi radīt pašiem savu ģimenes kultūru: rituālus, mērķus, sapņus.
  7. Vienmēr sev atgādināt, ka strīdi par naudu nav par naudu. Patiesībā sarunas par naudas tērēšanu ir mājiens par situāciju šeit un tagad. Skats uz tagadni un nākotni visiem pamatā ir emocionāls.
  8. Izveidot savu seksa scenāriju: kas katram partnerim patīk vai nepatīk, kurā dienas laikā vēlams nodarboties ar seksu, cik bieži utt. Svarīgas ir arī sarunas par seksu, jo no tiem pāriem, kuri nespēj komfortabli sarunāties par šo tēmu, tikai 9 % seksā gūst apmierinājumu.
  9. Rīkoties, apzinoties savstarpējo atkarību. Partneri laulībā ir viens no otra emocionāli ļoti atkarīgi, un tam ir gan labā, gan sliktā puse, jo katrai personībai vajadzība pēc neatkarības arī ir atšķirīga.
  10. Tiekties pēc emocionālās piedošanas. Ir divi piedošanas pamatveidi: racionālais, ar prātu nolemtais un emocionālais – ar sirdi pieņemtais. Racionālā piedošana neizslēdz negatīvu emociju saglabāšanos, savukārt emocionāli tiek piedots pilnībā un negatīvās emocijas aizvietotas ar pozitīvām.

Saistītie raksti