Dabas likumsakarību iepazīšana ar trim aizraujošiem eksperimentiem

Dažādus procesus un likumsakarības ne vienmēr var izprast un iemācīties, lasot teorijas un pārrunājot dotos jautājumus klasē. Vērtīgi ir arī eksperimenti un praktiskie darbi. Tie skolēniem sniedz iespēju ne tikai interaktīvā veidā apgūt mācību vielu, bet arī labi pavadīt laiku, attīstīt prasmi risināt problēmsituācijas un strādāt komandās vai individuāli. 

Izgatavot īstu lavas lampu mājās būtu ļoti sarežģīti un bīstami, taču arī lavas lampas imitācija itin labi iederēsies istabas interjerā.

FOTO: Shutterstock.com

Izgatavot īstu lavas lampu mājās būtu ļoti sarežģīti un bīstami, taču arī lavas lampas imitācija itin labi iederēsies istabas interjerā.

Tāpēc Steamup.lv komanda ir sagatavojusi pāris idejas eksperimentiem, ko ikviens var īstenot, atrodoties mājās.

Ķīmijas elementu savienojumi cīņā pret stresu
Slaims ir viens no populārākajiem ķīmijas savienojumiem, kas radījis apsēstību visā pasaulē. Tā ir gļotaina viela, kas lielo popularitāti ieguvusi tieši savas staipīgās, mīkstās un gumijotās tekstūras dēļ. Līdzīgi kā mīkstās stresa bumbiņas arī slaims var palīdzēt atbrīvoties no spriedzes un stresa. Turklāt to nav nepieciešams iegādāties veikalā, jo tā pagatavošana ir pavisam vienkārša. 

Tev būs nepieciešama: PVA līme (standarta iepakojums), glāze ūdens, ēdamkarote sodas, pilna sauja ar skūšanās putām, pārtikas krāsviela, šķidrais veļas mazgāšanas līdzeklis un viena vidēja izmēra bļoda.

Eksperimenta gaita: glāzē ūdens iemaisi ēdamkaroti sodas, samaisi un noliec malā. Bļodā ielej PVA līmi, pievieno pāris pilienus pārtikas krāsvielas un maisi, līdz līme ir vienmērīgi mainījusi krāsu. Šai masai pievieno aptuveni vienu sauju skūšanās putu un turpini maisīt, līdz tā ir viendabīga. Pēc tam pievieno trīs ēdamkarotes ūdens, sodas maisījumu un turpini maisīt. Noslēgumā krāsainajai masai, pakāpeniski maisot, pievieno šķidro veļas mazgājamo līdzekli. To nevajag daudz, tāpēc lej uzmanīgi! Masa sāks sarauties kopā un veidot želeju. To jāturpina maisīt, kamēr tā ir sarāvusies kunkulī un nelīp pie rokām. Labākam rezultātam slaimu uz pāris stundām atstāj kastītē ar vāciņu. 


Pašam sava lavas lampas imitācija
Ķīmija nebūt nav tikai mācību priekšmets. Patiesībā tā ir mums apkārt, un mēs to izmantojam ik uz soļa savā ikdienā. Piemēram, vai nojaut, kā darbojas lavas lampa? Arī tur ir paslēpusies ķīmija. Protams, izgatavot īstu lavas lampu mājās būtu ļoti sarežģīti un bīstami, taču arī lavas lampas imitācija itin labi iederēsies istabas interjerā. 

Tev būs nepieciešama: 1,5l stikla pudele, ūdens, pārtikas krāsviela, piecas Alka-Seltzer tabletes, spīguļi (pēc izvēles), eļļa.

Reklāma
Reklāma

Eksperimenta gaita: 1,5l stikla pudelē ielej 3/4 no 1l eļļas pudeles. Atlikušo pudeles daļu piepildi ar ūdeni. Pievieno aptuveni desmit pilienus pārtikas krāsvielas, lai lampas saturs būtu krāsains un acij tīkamāks. Šim krāsainajam šķidrumam pievieno piecas sasmalcinātas Alka–Seltzer tabletes. Labākam rezultātam pudeli aizskrūvē un sakrati. Lavas lampas pudeli noliec sev vēlamā vietā un novēro krāsaino burbuļu kustību.


Leduspuķes jebkurā gadalaikā
Tuvojoties ziemai, salam un ledum, loga rūtīs bieži var novērot leduspuķes. Tās veidojas no ūdens, kas kondensējas uz aukstās loga virsmas, siltā un mitrā gaisā. Taču ir kāds interesants veids, kā šīs leduspuķes pagatavot pašam, negaidot ziemu.

Tev būs nepieciešamas: ledus formiņas vai mazi trauciņi, paplāte ar maliņām, sāls, pārtikas krāsviela un pipetes vai tējkarotes.

Eksperimenta gaita: iepriekšējā vakarā sasaldē ūdeni ledus formiņās vai trauciņos. Veicot eksperimentu, trauciņā sajauc stipru sāls šķīdumu. Pagatavotajam sāls šķīdumam pievieno pārtikas krāsvielu. Sasaldētos ledus klucīšus liec uz paplātes un ar pipeti vai tējkaroti pilini sāls šķīdumu uz ledus klucīšiem. Varēsi novērot, kā sāls šķīdums kausē ledu, izveidojot tajā krāsām bagātas spraugas. Ledus klucīši pārtaps skaistos ledus ziedos. Kad nātrijs saskaras ar ledu, notiek ķīmiskā reakcija, un tas sāk kust. Šo pašu procesu var novērot arī ziemā, kad uz ledainajām ielām tiek kaisīts sāls un smilšu maisījums.