Uztura speciālistes Olgas Ļubinas 3 versijas pārtikas pakām skolēniem

“Sastāvu pārtikas pakām, ko skolu pusdienu vietā pašvaldības sarūpē skolēniem, iesaku mainīt – piemēram, vienu nedēļu viena paka un nākamajā cita satura paka,” Mammamuntetiem.lv savu priekšlikumu izsaka uztura speciāliste Olga Ļubina, kura Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā strādā arī bērnu svara korekcijas programmā.

Augļi kalpos kā vitamīnu, minerālvielu un ātro cukuru avots. Vēlams apēstu vienu līdz diviem augļiem dienā.

FOTO: Shutterstock.com

Augļi kalpos kā vitamīnu, minerālvielu un ātro cukuru avots. Vēlams apēstu vienu līdz diviem augļiem dienā.

"Plānojot paku sastāvu, jāpievērš uzmanība, lai katrā no tām būtu produkti, kas satur saliktos ogļhidrātus, pie tam, vēlams ar augstāku šķiedrvielu saturu. Tās var būt grūbas un pilngraudu makaroni, jo šiem produktiem būs zemāks glikēmiskais indekss, uzsūksies lēnāk un ilgāk saglabāsies sāta sajūta. Tāpat šie produkti satur vairāk B grupas vitamīnus, cinku," skaidro Olga Ļubina.

Uztura speciāliste rosina pakas papildināt ar olām – tās ir  viegli integrēt dažādās maltītēs. 

Viņa aicina pievērst uzmanību arī olbaltumvielām. "Olbaltumvielas kalpo ka galvenais būvelements organismā, tāpēc ir tik svarīgi sekot līdzi pietiekamai olbaltumvielu uzņemšanai bērnu uzturā," teic uztura speciāliste. Viņa atgādina, ka olbaltumvielu saturošie produkti, ko vērts iekļaut arī skolēnu pusdienu pakās, ir olas, piena produkti un pākšaugi. "Ļoti vēlams, lai pākšaugi nav konservēti, jo tādos ir augsts sāls saturs," atzīmē Olga Ļubina. Viņa rosina pakas papildināt ar olām – tās ir  viegli integrēt dažādās maltītēs. 

"No dārzeņiem pakās iesaku likt Latvijas ziemai raksturīgos dārzeņus – kāpostus un burkānus –, ko var ēst svaigus vai pievienot zupās, sautējumos. No augļiem – vietējos ābolus un bumbierus, kā arī var iekļaut arī ierastos banānus. Augļi kalpos kā vitamīnu, minerālvielu un ātro cukuru avots. Vēlams apēstu vienu līdz diviem augļiem dienā," iesaka uztura speciāliste Olga Ļubina. Tāpat viņa aicina pakās likt žāvētos augļus un sēklas, kas ir labs papildinājums maltītēm vai kā uzkoda starp pamatmaltītēm dienas laikā.

Reklāma
Reklāma

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas piedāvājums skolēnu pusdienu pakām:
1. variants
Kartupeļi – 2kg (0,15 EUR) 
Burkāni – 2kg (0,35 EUR/kg) 
Kāposti – 1kg (0,34 EUR) 
Āboli – 1kg (0,95 EUR)
Biezpiens – 2 x 180g (2 x0,46 EUR)
Olas – 10gab (1,19 EUR)
Siers 250g – (1,49 EUR)
Žāvētās aprikozes 150g (1,04 EUR)

2.variants
Rīsi 1kg ( 1,37 EUR)
Auzu pārslas 500g (0,59 EUR)
Ķirbju sēklas 100g (0,7 EUR)
Bumbieri – 1kg (0,89 EUR)
Baltās pupiņas 500g (1,39 EUR)
Piens – 0,9l  (0,89 EUR)
Tomāti 1kg (1,99 EUR)


3.variants
Makaroni pilngr. 500g (1,19 EUR)
Grūbas 1kg – 1,69 EUR
Siers 250g – (1,49 EUR)
Banāni – 1kg (1,29 EUR)
Burkāni – 1 kg (0,35 EUR/kg) 
Ziedkāposti -1gab – (1,46 EUR)

Saistītie raksti