Uztura speciālistes Ksenijas Andrijanovas skolēnu uztura pakas piedāvājums

Tiem skolēniem, kas ilgstoši mācās attālināti, kā alternatīvu bezmaksas pusdienām daudzas pašvaldības piedāvā produktu pakas. Tomēr daļa vecāku ir pauduši sašutumu par paciņu saturu – tajās ir daudz produktu ar zemu uzturvērtību, bet augstu cukura saturu, piemēram, saldas pārslas, “ātrās” kartupeļu putras, saldie jogurti, cukurs. Vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv uzrunāta, uztura speciāliste, uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova ir sagatavojusi savu versiju skolēna uztura pakai.

Ksenija Andrijanova piedāvā paciņās iekļaut salīdzinoši lētus, bet augstvērtīgus produktus. Viņa uzsver: “Veselīgs nenozīmē dārgs.

FOTO: Shutterstock.com

Ksenija Andrijanova piedāvā paciņās iekļaut salīdzinoši lētus, bet augstvērtīgus produktus. Viņa uzsver: “Veselīgs nenozīmē dārgs."

“Esmu iepazinusies ar dažādu skolēnu paciņu saturu. Paciņu mērķis ir atbalsts tiem skolēniem, kas nu jau ilgstoši mācās attālināti, un principā tā ir alternatīva skolas pusdienām. Vispirms es vēlētos uzsvērt to, ka nevajadzētu kategoriskā tonī noniecināt nekādu pārtiku, jo, piemēram, mazturīgām ģimenēm arī šādas paciņas ir liels prieks un atslogs,” teic uztura speciāliste Ksenija Andrijanova. “Taču, ja paciņas ir alternatīva pusdienām, un MK noteikumi Nr. 172 nosaka, ka pusdienām ir jābūt veselīgām un pagatavotām no kvalitatīvajiem produktiem, ir vieta uzlabojumiem. Jo, ilgtermiņā ēdot produktus ar zemu uzturvērtību un augstu cukura saturu, var rasties kaitējums veselībai.”

Ja paciņas ir alternatīva pusdienām, un MK noteikumi Nr. 172 nosaka, ka pusdienām ir jābūt veselīgām un pagatavotām no kvalitatīvajiem produktiem, ir vieta uzlabojumiem. 

Ksenija Andrijanova piedāvā paciņās iekļaut salīdzinoši lētus, bet augstvērtīgus produktus. Viņa uzsver: “Veselīgs nenozīmē dārgs. Te būs piemērs nedēļas paciņai. Visi produkti pieejami dažādās cenu kategorijās, bet arī zemākās cenu kategorijās tie ir labi, jo tie gluži vienkārši ir dabīgi, neapstrādāti produkti.”


Cenas ņemtas no "RIMI" veikaliem:
1) Pilngraudu auzu pārslas Dobele, 500 g, 0.87 EUR
2) Galviņkāposti, Ezerkauliņi, 0.34 EUR/kg
3) Kartupeļi Latvijas, 0.35 EUR/kg
4) Burkāni Latvijas, 0.35 EUR/kg
5) Āboli Latvijas, 0.95 EUR/kg
6) Olas Rimi, A kategorija, M, 1.59 EUR/10 gab
7) Rīsi Valdo Brūnie, 500 g, 0.91 EUR
8) Piens Annele UHT 2.5% , 1.03 EUR. (No UHT piena baidīties nevajag!)
9) Baltās pupiņas Rimi Basic 400 g – 0.86 EUR (veģetārs proteīna avots)

Reklāma
Reklāma

Paciņas kopējā vērtība, rēķinot pēc veikala cenām:  7,26 EUR

 

Saistītie raksti