Attālinātā mācīšanās saasina kibermobingu skolēnu vidū; izstrādāti rīki mobinga mazināšanai

Neskatoties uz to, ka daļa skolēnu šobrīd mācās attālināti, mobings un vardarbība skolēnu vidū neapsīkst, gluži otrādi - par tā prevenciju jārunā vēl vairāk, uzmanību vērš sociālā kustība #Neklusē. 

Sociālā kustība #Neklusē izstrādājusi arī mobilo lietotni #Neklusē. Tajā skolēni čata formā var ziņot par pāridarījumu un saņemt palīdzību no skolas vai Uzticības tālruņa psihologa.

FOTO: Shutterstock.com

Sociālā kustība #Neklusē izstrādājusi arī mobilo lietotni #Neklusē. Tajā skolēni čata formā var ziņot par pāridarījumu un saņemt palīdzību no skolas vai Uzticības tālruņa psihologa.

Skolēniem, kas saskarās ar kibermobingu un cieš no vardarbības ģimenē, samazinās iespējas būt drošā vidē un saņemt atbalstu no draugiem, skolotājiem un citiem līdzcilvēkiem.  Tāpēc skolotājiem, skolas vadībai, kā arī vecākiem jāspēj pielāgoties un sniegt palīdzību no mobinga cietušajiem bērniem un jauniešiem. Sociālā kustība #Neklusē izstrādājusi mācību metodoloģiju klases audzināšanas stundām tiešsaistē, īstenojuši skolotāju apmācības, kā arī piedāvā skolēniem izmantot mobilo lietotni, lai saņemtu palīdzību no psihologa, ja skolēns saskāries ar vienaudžu mobingu vai vardarbību no pieaugušajiem.
 
“Esam novērojuši, ka daudzi skolotāji mācību stundu vadīšanu attālināti uzskata par izaicinošu, tādēļ  no tās izvairās. Arī mums, #Neklusē, organizējot pirmās apmācības tiešsaistē,  bija satraukums, vai tehniski viss noritēs labi, un skolotāji iesaistīties aktivitātēs, izmantojot sli.do un kahoot platformas. Sadarbība ar skolotājiem un atgriezeniskā saite, ko saņēmām apmācību noslēgumā, bija ļoti laba, tādēļ vēlamies izmantot iespējas, ko sniedz digitālie risinājumi, lai par mobinga prevenciju un mazināšanu runātu ar vēl plašāku skolēnu, vecāku un skolotāju auditoriju,” uzsver Marika Andžāne, #Neklusē līdzdibinātāja.


Sociālā kustība #Neklusē šobrīd pilnībā pārgājusi uz tiešsaistes komunikācijā ar skolēniem, vecākiem un skolotājiem. Šī mācību gada sākumā projekta sadarbības skolās -  Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā, Līvbērzes pamatskolā, Mārupes pamatskolā un Raunas vidusskolā īstenotas digitālās apmācības skolotājiem. Klašu audzinātāji uzsāks apmācības klases audzināšanas stundās, izmantojot #Neklusē un centra MARTA izstrādāto metodoloģiju mobinga mazināšanai un prevencijai jauniešu vidū. Savukārt aizvadītajā nedēļā YouTube platformā aizvadīta pirmā digitālā “klases audzināšanas stunda” jeb saruna tiešsaistē par tēmām, kas saistītas ar mobingu, iesaistot skolēnus un veicinot viedokļu apmaiņu.  Šādas tiešsaistes sarunas notiks arī turpmāk, un tajās plānots piedāvāt saistošu saturu arī vecākiem un skolotājiem.
 

Reklāma
Reklāma

“Raunas vidusskola tiecās būt par skolu, kurā bērni un jaunieši var justies droši, tāpēc iepriekšējos gados gana daudz esam pievērsuši uzmanību situācijām, kurās ir bijusi emocionālā vardarbība. Turpinot darbību attālināti, īpaši būtiski iesāktās lietas neapturēt, bet turpināt tās darīt citādāk - tiešsaistē. Protams, organizēt jēgpilnu procesu tiešsaistē ir izaicinājums visiem, jo uzkrātā pieredze šāda veida formāta darbā ir ļoti maza. Neraugoties uz to, varu novērot, ka skolotāji ir gatavi "lēkt" nezināmajā un apgūt zināšanas par mobingu un tā prevenciju attālināti, turklāt agriezeniskajā saitē no skolotājiem novērojams, ka apmācību īstenošana vērtējama kā pozitīva. Es ticu, ka ir iespējama skola bez vardarbības, taču tas ir pieaugušo uzdevums skolā un ārpus tās uz to reaģēt un neatstāt bez ievērības arī šajā laikā, '' uzskata Edgars Plētiens, Raunas vidusskolas direktors.
 
Sociālā kustība #Neklusē izstrādājusi arī mobilo lietotni #Neklusē. Tajā skolēni čata formā var ziņot par pāridarījumu un saņemt palīdzību no skolas vai Uzticības tālruņa psihologa. Tāpat, ziņojot par pāridarījumu, skolēns var norādīt, kāda veida vardarbība notikusi, kas bija pāridarītājs, kā arī ziņas formātā aprakstīt, kā šobrīd jūtas un kādu palīdzību vēlas saņemt. Pašlaik lietotni var lejupielādēt ikviens, taču tās pilnā versija ir pieejama 4 skolu skolēniem. 2021.gadā tai plānots pievienot vismaz 50 sadarbības skolas.
 
Plašāka informācija par sociālo kustību #Neklusē: mājaslapā un sociālajos tīklos: Facebook, Instagram, Youtube.