Sausa āda nav kosmetologu izdomājums. 7 jautājumi par ādas kopšanu

Bieži dzirdēti ieteikumi mitrināt ādu, tomēr paradoksāls liekas fakts, ka ūdens, kas pats ir mitrs, ādu sausina. Kāpēc ādas stāvoklim ir jāpievērš uzmanība, skaidro dermatoloģe, veneroloģe Gerda Pētersone (Rīgas veselības centrs “Ziepniekkalns”, Profesora Jāņa Ķīša Estētiskās dermatoloģijas klīnika).

Par sausu ādu noteikti ir jārūpējas

FOTO: Shutterstock.com

Par sausu ādu noteikti ir jārūpējas

1. Ko nozīmē jēdziens “sausa āda”?
Āda ir orgāns, kas ir nemitīgā saskarē ar apkārtējo vidi. Dažādu faktoru iedarbības rezultātā āda zaudē ūdeni un var kļūt sausa. Parasti šī problēma ir vairāk izteikta gada aukstajā laikā, taču arī vasaras mēnešos ir savi specifiskie faktori, kas var veicināt ādas sausumu attīstību. 

Sausu ādu noteikti nevajadzētu ignorēt, jo sausa āda zaudē savu barjerfunkciju

2. Kas jāsaprot ar apzīmēju ādas pH līmenis?
pH skalu iedala vērtībās no 1 līdz 14. Vērtības zem 7 tiek apzīmētas kā skāba vide, 7 neitrāla, virs 7 – sārmaina vide. Cilvēka ādas dabīgais pH līmenis katram var būt nedaudz atšķirīgs, bet tas ir robežās no 4.7-5.75. pH līmeni veido ādas skābā mantija, kas pasargā ādu no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes un kaitīgiem mikroorganismiem. Sausas ādas gadījumā ir grūti uzturēt dabisko ādas pH līmeni.

3. Vai ādas sausums ir tikai kosmētiska lieta un to var ignorēt?
Sausu ādu noteikti nevajadzētu ignorēt, jo sausa āda zaudē savu barjerfunkciju – tā kļūst uzņēmīgāka pret apkārtējās vides kairinātājiem un mikroorganismiem un var vieglāk iekaist. Tāpat var uzliesmot vai pasliktināties jau iepriekš esošas ādas slimības.

4. Kas ir biežākie faktori, kas sausina ādu?
Ādu var sausināt kā iekšēji, tā arī ārēji faktori. Biežākie no tiem vasaras mēnešos ir ultravioletais starojums, atpūta pie ūdens, gaisa kondicionieru lietošana, vējš u.c. faktori. 

Vienmēr jāatceras, ka jārūpējas par visu ķermeņa ādu

5. Kā ūdens, kas pats ir mitrs, var sausināt ādu?
Ādas barjerfunkcijā ietilpst dabīgais mitrinošais faktors (dažādu lipīdu un aminoskābju maisījums), kas piesaista ādā ūdeni. Mazgājoties pārāk karstā ūdenī, šie mitrinošie aģenti “izšķīst” un tiek aizskaloti prom, tādējādi tiek samazināta ūdens piesaistes funkcija un āda kļūst sausāka. Tāpat arī jāatceras, ka ziepēm pH ir sārmains, un katru reizi, kad mēs mazgājamies, tiek izjaukts ādas dabīgais pH līmenis. 

6. Kas ir biežākās zonas, kas kļūst sausas vasarā un kam vasarā jāpievērš lielāka uzmanība? 
Ādas sausumu biežāk novēro uz plaukstām, apakšstilbiem, bet tas nenozīmē, ka tikai šīs vietas ir jāmitrina - vienmēr jāatceras, ka jārūpējas par visu ķermeņa ādu. 

7. Kā rīkoties, ja ir izteikts āda sausums – vai pietiek ar krēmu vai ir citas metodes, kā palīdzēt ādai?
Ādas kopšanā bez mitrinoša krēma noteikti neiztikt, bet papildus ir jāmitrina āda no “iekšpuses” (piemēram, dzerot pietiekami daudz ūdens, ēdot sabalansētu uzturu) un jācenšas izvairīties no faktoriem, kas var veicināt ādas sausumu.

Ja āda ir sausa, ziepju vietā ieteicams izvēlēties mazgājamos līdzekļus, kuru pH līmenis ir pielāgots ādai

Jo āda ir sausāka, jo vēlams izvēlēties taukainākas konsistences krēmus. Ja āda ir ļoti sausa, mitrinošus krēmus var un vajag uzklāt vairākas reizes dienā. 

Ja āda ir sausa, ziepju vietā ieteicams izvēlēties mazgājamos līdzekļus, kuru pH līmenis ir pielāgots ādai un vislabāk šādus līdzekļus meklēt aptiekās. Vēlams mazgāties īsāku brīdi un lietot vēsāku ūdeni. 

Tā kā viens no galvenajiem faktoriem, kuru ietekmē vasarā āda kļūst sausāka, ir ultravioletais starojums, šeit daži padomi, kā no tā izvairīties:

  • Neuzturēties saulē no 10.00-15.00
  • Atcerēties lietot saules aizsargkrēmu (arī uz ausīm, lūpām) ar SPF vismaz 30 (aizsardzību pret UVA, UVB) un uzklāt to ik pēc 2 stundām
  • Valkāt garākas drēbes, vairāk uzturēties ēnā

REKLĀMAS INFORMĀCIJA

________________________________________________________________________________________

Raksts tapis sadarbībā ar Eucerin. 


Eucerin ir ādas kopšanas līdzekļu zīmols, ko iesaka dermatologi un kura pamatā ir zinātne par ādu. Eucerin ādas kopšanas līdzekļi palīdz atgūt un saglabāt ādas veselību un sniedz Jums pārliecību par to, ka Jūsu āda ir veselīga un starojoša. Eucerin: 100 gadi, kas veltīti inovatīviem dermatoloģiskiem pētījumiem. Produkti nopērkami aptiekās. Uzzini vairāk www.eucerin.lv