Kā vārīt ideālo zapti un 15 neparastas zemeņu ievārījuma receptes

Ogu sezona rit pilnā sparā. Kāpēc gan nepalutināt savus mīļos ar neparastu cienastu – zemeņu ievārījumu? "Kas ir tik neparasts?". Jo neparastas ir sastāvdaļas un gatavošanas nianses.

 

Kā vārīt ideālo zapti un 15 neparastas zemeņu ievārījuma receptes

FOTO: Shutterstock.com

Kas jādara, lai izdotos perfekts ievārījums?

  • Lai izdotos labs ievārījums, jāizvēlas ogas un augļi, kas ir vienādā gatavības stadijā. Ja daļa produktu būs gatavi, bet daži pusgatavi, ievārījumā gatavās ogas izšķīdīs, bet pusgatavās paliks cietas.  Pārgatavojušies augļi un ogas der džemu, pastilu gatavošanai.  Arī ogu izmēram jābūt aptuveni vienādam, lai tās izkarsētos un būtu gatavas visas vienlaikus.
  • Augļi un ogas jāmazgā pareizi. Ogas ar plānu, delikātu miziņu – zemenes, avenes, jāņogas berzt zem karsta ūdens plūsmas nevar. Tāpēc ogas vispirms pārlasa, notīra no lapiņām un netīrumiem, pārliek caurdurī un skalo zem ne pārāk stipra tekoša ūdens strūklas 3–4 minūtes un caurdurī atstāj notecēties 10–15 minūtes. Augļus ar biezāku mizu mazgā zem spēcīgākas auksta ūdens strūklas.
  • Ievārījuma vārīšanas trauks vistiešākajā veidā ietekmēs zaptes garšu. Vēl salīdzinoši nesen saimnieces vārīja zapti misiņa un vara traukos no vecmāmiņas virtuves aprīkojuma krājumiem. Tagad noskaidrots, ka ogās un augļos esošās skābes ierosina misiņa pārklājumā ķīmisku reakciju, kas nav veselīga cilvēka organismam. Turklāt šādos traukos gatavotā ievārījumā gandrīz nemaz nav C vitamīna.
  • Arī alumīnija katls nav labākā izvēle, jo vārīšanās procesā zapes masā nokļūst alumīnija molekulas, kas arī ir neveselīgi. 
    Vispiemērotākais trauks ievārījuma gatavošanai ir emalijas trauki ar nebojātu pārklājumu (tas ir svarīgi!) un nerūsējošā tērauda katli.
     

Lasi arī: Vai drīkst lietot traukus ar bojātu emaljas slāni 
 

Reklāma
Reklāma
  • Vislabāk izvēlēties lielu platu bļodu, kurā ievārījums sāk virt ātrāk, tas būs biezāks, vieglāk apmaisāms un nepārvārīsies. Apmainīt ievārījumu tādā traukā var saudzīgāk liela izmēra augļiem un ogām, tās nesaspaidot.
  • Svarīgi ir ievērot pareizās cukura un augļu proporcijas. Uz 1 kg ogu vai augļu ņem 1 kilogramu cukura. Var likt arī nedaudz mazāk, bet jāņem vērā, ka cukurs ir konservants, kas neļauj ievārījumam sarūgt vai saskābt.
  • Lai ogas būtu kārtīgi izvārītas, ievārījumu iesaka vārīt vairākas reizes.  Vispirms 10 minūtes vāra uz nelielas uguns, tad noputo, un tikai pēc tam uzgriež lielāku uguni.
  • Vārot zapti, uz plīts nevajadzētu gatavot citus ēdienus, jo ievārījums var uzsūkt to aromātus.
  • Lai ogas nezaudētu formu, tās pirms vārīšanas iepriekš sagatavo, uz vairākām stundām apkaisot ar cukuru. Pēc tam ogu vārīšanai ir nepieciešams īsāks laiks un tās mazāk izjūk.
  • Kā noteikt, ka zapte ir gatava? Ievārījums ir kļuvis puscaurspīdīgs, putiņas sāk krāties vārāmās masas vidū, uz šķīvja uzpilināts atdzisis ievārījums netek, bet saglabā stingru formu. Ja ievārījums izplūst, tas vēl ir par šķidru un ir jāturpina vārīt. 
     

Lasi arī: Gunas Ķiberes no Rūjienas ieteiktā dārzeņu pasterizēšanas metode  

Saistītie raksti