Pavāra ieteikumi aveņu un ķiršu veiksmīgai saglabāšanai visa gada garumā

Vasara ir īstais laiks, kad uzņemt dabīgos vitamīnus un pilnām mutēm baudīt dārza ogas. Sulīgas avenes un ķirši piemājas dārziņā, tirgū vai kādā zemnieku saimniecībā, kas aicina salasīt ogas pašu rokām – ikkatrs var izvēlēties veidu, kā uzņemt bagātīgu vitamīnu devu.

Pavāra ieteikumi aveņu un ķiršu veiksmīgai saglabāšanai visa gada garumā

FOTO: Shutterstock.com

Pavārs Normunds Baranovskis iesaka šo laiku izmantot lietderīgi, vasaras gardākās veltes sagatavojot baudīšanai arī ziemā, un iepazīstina ar trīs veidiem, kā to izdarīt visparocīgāk un veiksmīgāk.

 

Ķiršu vai aveņu kompots

Vecmāmiņas mājās gatavotais kompots ļauj kavēties bezbēdīgo vasaras dienu atmiņās. “Rimi Gardēdis” pavārs Normunds Baranovskis iesaka ķiršus un avenes ne tikai ēst uzreiz no dārza, bet salasīt un pagatavot gardu kompotu ziemai, kas ļautu atgriezties šajā vasaras sajūtā sev vēlamā laikā.

Nepieciešams:

  • 0,6 – 1 kg ogu, 
  • 350 g baltā cukura, 
  • 700 ml ūdens,
  • 3 – 4 burciņas (ml).

 

Pagatavošana
Karsē burkas un noskalo ogas. Ja gatavo ķiršus kompotam, kauliņus var arī atstāt. Ogas liek burkās, kamēr tās pilnas līdz augšai. Sīrupam nepieciešams savārīt ūdeni ar cukuru. Sīrupu lej pa virsu ogām, bet burkas liek izkarsēties lielā katlā ar verdošu ūdeni. Burciņām uzliek vākus, bet neaizskrūvē. Karsē burkas vismaz 10 – 15 minūtes ūdenī, kas ir gandrīz vārošs. Tas nozīmē – kad ūdens sāk burbuļot, samazini temperatūru uz pusi un turpini karsēt. Uzskrūvē burkām vākus un liec uz dvieļa, apgāžot burkas uz vāka. Atdzesē pilnībā un tad liek glabāties ziemai.

 

Ķiršu vai aveņu ievārījums

Siltas pankūkas, baltmaize vai vienkārši karote garda ievārījuma ļaus lūpu kaktiņiem pacelties smaidā. Ne mazums svētdienu rīti ir kļuvuši baudāmāki tikai tāpēc, ka ledusskapī glabājas kripatiņa vasaras – gards ķiršu vai aveņu ievārījums.

Nepieciešams:

Reklāma
Reklāma
  • 1 kg ķiršu vai aveņu,
  • 1 kg cukura,
  • burkas, kurā ievārījumu sapildīt un saglabāt ziemai.

 

Pagatavošana
Nomazgātas ogas bez kauliņiem pārkaisa ar cukuru un atstāj uz vairākām stundām. Radušos sīrupu kopā ar neizšķīdušo cukuru ber katlā un uzvāra. Karstā sīrupā ber ogas un uz mazas uguns vāra aptuveni 20 min. Kad ievārījums uzvārījies, lej burkā, uzskrūvē tai vāku un liek uz dvieļa, apgāžot burkas uz vāka. Atdzesē pilnībā un tad liek glabāties ziemai.

 

Ogas ar putotu vaniļas un dedzināto “Marshmallows” krēmu

Ar vasaras ogu krājumiem varēsi īpaši izcelties ģimenes vai draugu sanākšanā kādā no ziemas vakariem. Pēc gardi paēstām vakariņām deserts ar saulainās vasaras saldi skābeno garšu pārsteigs ikvienu gardēdi, turklāt pavāru iecels goda kārtā. Apvieno gardākās vasaras vēstneses un pagatavo restorāna cienīgu ēdienu!

 

Nepieciešams:

  • 1 – 2 kg ogu – tām jābūt dažādām, piemēram, zemenēm, avenēm, kazenēm un ķiršiem,
  • 1 bunte svaigu piparmētru, 
  • litrs vaniļas saldējuma,
  • 10 gab. “marshmallows”.

 

Pagatavošana
Saldējums nedaudz jāatlaidina, bet der tāds, kā tikko atnests no veikala – mazliet pakusis. Marshmallows sasprauž uz iesmiem un apdedzina ar gāzes degli, lai tas sasiltu, kļūtu krēmīgs un ar karamelizētu garšu. Pievieno saldējumam, pēc tam saldējumu saputo ar mikseri. Pasniedz ar ogām un svaigu piparmētru.