Astoņi padomi bērnu uzturam vasarā

Vasara un siltais laiks nemanāmi ievieš savas korekcijas gan pieaugušo, gan bērnu ikdienas paradumos un ēdienkartē – biežāk ēdam grila ēdienus, ļaujamies uzkodām un našķiem, tāpēc viegli var ieslīgt neveselīgu, bet ātri pagatavojamu produktu lamatās. 

Ogas satur ļoti daudz antioksidantu, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem skābekļa radikāļiem, stiprina imunitāti un nervu sistēmas darbību.

FOTO: Shutterstock.com

Ogas satur ļoti daudz antioksidantu, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem skābekļa radikāļiem, stiprina imunitāti un nervu sistēmas darbību.

Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone skaidro, ko vasaras periodā piedāvāt bērniem un kā veselīgu uzturu apvienot ar  domu par vasaras prieku baudīšanu, saglabājot tikai šim gada laikam vien raksturīgo burvību – ēdienu vienkārši paķer no galda, nevis rātni sēdēt pie silta ēdiena porcijas ar baltu salveti klēpī!  

 

1. Ēdiet ogas! 

Vasara ir ogu laiks – gan veikalu plauktos, gan dārzos smaržo zemenes, avenes, ķirši, mellenes, ērkšķogas, upenes un citas ogas.  Ogas satur ļoti daudz antioksidantu, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem skābekļa radikāļiem, stiprina imunitāti un nervu sistēmas darbību. Lai izvērtētu, kuras ogas jāēd, atcerieties – jo krāsaināks būs bērna ogu (un arī dārzeņu) šķīvis, jo vairāk dažādu vērtīgu uzturvielu mazais ēdājs saņems! 

 

2. Izvēlieties sieru!

Siers ir vērtīgs produkts, kas bagāts ar pilnvērtīgām olbaltumvielām, kalciju un ilgi nebojājas arī karstākā laikā. Siers ir lielisks enerģijas avots, tas palīdz uzturēt normālu kaulu un zobu veselību, nodrošina muskuļu attīstību, turklāt sieru sortiments ir ļoti plašs, tāpēc sev tīkamāko tur noteikti var atrast katrs. Bērniem parasti ļoti garšo siera nūjiņas, kas ir perfekta piknika uzkoda. Siers ir ideāls vasaras ēdiens bērniem, tikai jāatceras, ka tas satur daudz kaloriju.  

 

3. Novērtējiet pākšaugus! 

Pupas, pupiņas, zirņi un lēcas ir lielisks aminoskābju un šķiedrvielu avots!  Bērniem gan bieži zirņi un pupas nepatīk, jo klasiskā virtuvē tos visbiežāk lieto zupās vai sautējumos, taču pārsteidziet savu atvasi ar cepeškrāsnī grauzdētām pākšaugu uzkodām. Sagrauzdējiet pupas un zirņus kopā ar dažādām garšvielām un iegūsiet lielisku uzkodu, kas aizstās čipsus un popkornu! Uzkodas no pākšaugiem arvien vairāk var atrast arī veikalu plauktos. 

 

4. Lai bērni “dzer” arbūzu! 

Reklāma
Reklāma

Arbūzs pārsvarā sastāv no ūdens, tāpēc to var uzskatīt par lielisku, garšīgu saldinātu dzērienu. Arbūzu īpaši novērtēs aktīvie bērni, kam karstā laikā negribas ēst. Ēdot arbūzu, bērns uzņems lielu daudzumu karstā laikā tik nepieciešamā ūdens, bet šī augļa sastāvā esošais cukura daudzums lieliski palīdzēs atjaunot enerģijas rezerves! Bērnam, kas visu laiku skrien, arbūza nevar būt par daudz, taču atcerieties - uz vecākiem gan šis princips nav attiecināms!  

 

5. Pasniedziet bērnam dārzeņu varavīksni! 

Dārzeņi laikam ir vienīgais produkts, kura nevar būt par daudz. Tie ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām. Ēdiet svaigus, grilējiet, pagatavojiet dažādas garšīgas mērcītes, ēdiet dārzeņus paši, lai bērni redz, cik tas ir svarīgi - atrodiet veidu, kā panākt, ka Jūsu bērns draudzējas ar dārzeņiem – tā būs vērtīga investīcija visai viņa turpmākajai dzīvei.  

 

6. Esiet piemērs savam bērnam! 

Bērns visās dzīves jomās, tostarp uztura paradumos, ļoti daudz mācās tieši no ģimenes piemēra. Integrējiet veselīgus ēšanas paradumus savā uzturā un tos vieglāk izdosies integrēt arī bērnu ēdienkartē.

 

7. Neaizliedziet saldumus!

Bērni pārsvarā ir saldummīļi, tāpēc saldumiem bērnu ēdienkartē jābūt atļautiem, taču tieši vecāki ir tie, kam jākontrolē apēsto saldumu daudzums! Neaizliedziet bērniem saldumus, jo viss, kas ir aizliegts, šķiet divkārt iekārojamāks, taču pieradiniet bērnus pie tā, ka saldumu ēšanai jābūt kontrolētai un tā nedrīkst kļūt pārmērīga! Veidojiet bērniem veselīgas attiecības ar saldumiem.

 

8. Nodrošiniet kustību prieku! 

Bērna normālai augšanai un veselīgai attīstībai ir nepieciešamas fiziskās aktivitātes, tāpēc, domājot par bērnu uztura paradumiem, nedrīkst aizmirst arī par bērnu sportisko formu. Iemāciet bērniem, cik forši un aizraujoši ir iet pārgājienos, spēlēt dažādās sporta spēles un pavadīt laiku kopā. Sportisks un kustīgs bērns droši varēs apēst gan kādu lieku konfekti, gan saldus augļus! Iemācot bērnam kustību prieku, Jūs aiztaupīsiet sev lielu daļu rūpju par bērna uztura paradumiem!