Kur un kā Līgo vakaru un Jāņu dienu varēs svinēt Rīgā

Šogad, sagaidot Līgo vakaru un Jāņu dienu, rīdzinieki aicināti vasaras pilnbriedu baudīt pilsētas dārzos un parkos, Lucavsalā, pludmalē, Ķīšezera krastā, Mežaparkā, kā arī iesaistīties dažādās kultūras iestāžu rīkotajās svētku aktivitātēs – piedaloties radošajās darbnīcās, apmeklējot izstādes, klausoties koncertus interneta tiešsaistēs un Līvu laukumā. 

Kur un kā Līgo vakaru un Jāņu dienu varēs svinēt Rīgā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad, lai izvairītos no lielas ļaužu pulcēšanās un ievērojot spēkā esošās distancēšanās prasības, netiks rīkots tradicionālais Zāļu tirgus un Līgo svinības 11. novembra  krastmalā un Dzegužkalnā.

 

Tomēr vasaras saulgriežiem tradicionālas melodijas un rituālus arī šogad ir aicināts baudīt ikviens, jo kultūras centra “Ritums” divpadsmit folkloras kopas sagatavojušas īpašu svētku programmu “Jāņugunis”, kas virtuālā veidā bez maksas tiks dāvināta katram interesentam un kalpos ne tikai kā krāšņs Jāņu ieskaņas koncerts, bet arī kā muzikālais fons, ko klausīties saulgriežu svinībās mājas apstākļos. Koncerta ieraksts būs pieejams internetā gan 19. jūnijā plkst. 16.00, gan arī pēc šīs dienas kultūras centra “Ritums” sociālo tīklu, tostarp youtube kontos.

 

Raisot svētku noskaņu, divos galvaspilsētas kultūras centros apmeklētājiem atvērtas izstādes. Kultūras centrā “Iļģuciems” ir eksponēta TLMS “Ceplis” keramikas darbu izstāde “Jāņu dienu sagaidot”, bet kultūras centra “Ritums” telpās, Jaunielā 29A, būs apskatāma TLMS “Rota” izstāde “Rotā, saulīt, Rotā”, kurā izstādītie darbi īpaši veltīti saulgriežu laikam.

 

Tā kā šogad satikties lielajā līgošanas pasākumā 11. novembra krastmalā nebūs iespējams, Rīgas pašvaldība piedāvā ikvienam no 19.jūnija ļauties svētku noskaņai, klausoties pērnā gada pasākuma “Līgosim Krastmalā! Pirms 100 gadiem Daugavmalā…” lielkoncertu – Raimonda Paula joku dziesmu programmu “Viena tante teica”. Tajā dzirdamas vairāk nekā 40 Maestro radītas dziesmas, kuras izpilda Latvijā populāri mūziķi un solisti.

 

Piektdien, 19. jūnijā, no plkst. 18.00 līdz 20.00 kultūras centra “Mazā ģilde” dārzā notiks svētku ieskandināšanas pasākums “Skani droši, Līgo dziesma!”, kurā tradicionālās Līgo dziesmas skanēs sieviešu folkloras kopas “Vilcenes” izpildījumā. Jānorāda, ka drošības apsvērumu dēļ apmeklētājiem ieeja dārza teritorijā būs liegta – klausīties un vērot folkloras kopas priekšnesumu interesenti varēs no Līvu laukuma.

 

Kultūras iestādes iedzīvotājiem piedāvā iesaistīties arī radošajās darbnīcās. Iepriecināt sevi  vai draugus ar īpašu, tikai šiem svētkiem darinātu dekoru varēs ikviens, kurš no 9. līdz 30. jūnijam apmeklēs Rīgas Porcelāna muzeja “Līgo darbnīcu”. Dalība un apmeklējums darbnīcā ir pēc iepriekšēja pieraksta un par maksu.

Reklāma
Reklāma

 

Savukārt Kultūras pils “Ziemeļblāzma” 22. jūnijā no plkst. 19.00 interesentus aicina uz vainagu pīšanas meistarklasi, kuru vadīs floriste Rasma Isajeva. Biļetes uz vainagu pīšanas darbnīcu var iegādāties Kultūras pils “Ziemeļblāzma” informācijas centrā, “Biļešu paradīze” kasēs.

 

Svētku sajūtu Rīgā radīs arī vides mākslas objekta “Goda vārti” stāsts “Mans zelts ir manas tradīcijas”, kas veltīts vienai no spēcīgākajām tautas tradīcijām – pirtniecībai. Pirts tautas dzīvesziņā ir kā svētnīca, kas atbaida visu ļauno un vairo labo. Līdztekus šim stāstam pilsētā par Līgos svētkiem liecinās pie apgaismes stabiem izvietotie karogi ar latviešu ornamentu – Saules zīmi, kas simbolizē mūžīgu kustību, dzīvības spēku, gaismu un harmoniju. Savukārt pilsētvidē lielformāta stendos būs redzami mākslinieka Reiņa Helmaņa veidotie plakāti, kura dizainā tiek izmantots stilizēts tautas deju elements – rotācijas attēlojums. Spirāle simbolizē attīstību un tiekšanos uz augšu pret gaismu, kas Līgo svētku laikā sasniegusi savu augstāko punktu.

 

Svētku tuvošanos noteikti varēs just arī apmeklējot kādu amatnieku tirdziņiem. No 17. līdz 20 jūnijam Līgo tirgus risināsies Kalnciema kvartālā. Piektdien, 19. jūnijā, ikviens ir gaidīts arī Vērmanes dārzā, kur notiks Latvijas amatnieku un zāļu tirgus “Gabaliņš Latvijas Līgo!”, savukārt 20. jūnijā Āgenskalnā būs “Amatnieku tirgus”. Svētku noskaņa valdīs arī Imantas tirgū un Rīgas Centrāltirgū.

 

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments vēl ikvienam Līgo vakaru un Jāņu dienu sagaidīt kopā ar savējiem, baudot dabas pilnbriedu un godājot tautas svētku tradīcijas.

 

Avots: Jauns.lv