Kādas grāmatas izvēlēties pašiem mazākajiem lasītājiem?

Grāmatu lasīšana ir ļoti aizraujoša nodarbe, kas atver durvis uz pavisam citu pasauli, no kuras vairs negribas izkļūt. Lasīšanas process atklāj cilvēkos radošumu un ļauj mūsu fantāzijai lidot. Iepazīšanās ar ārkārtīgi plašo un interesanto grāmatu pasauli ir rekomendējama jau no maza bērna kājas. Grāmatas palīdz bērniem izzināt pasauli un veicina uzdot visdažādākos jautājumus. 

Grāmatu lasīšana ir ļoti aizraujoša nodarbe, kas atver durvis uz pavisam citu pasauli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmatu lasīšana ir ļoti aizraujoša nodarbe, kas atver durvis uz pavisam citu pasauli.

Interneta veikals 220.lv aicina Jūs iepazīties ar vairākiem faktoriem un vērtīgiem ieteikumiem, kas jāņem vērā, lai īstās mīļgrāmatiņas izvēle noritētu veiksmīgi.

 

Mazuļiem vecumā līdz 1 gadam

Ja bērniņš ir vēl pavisam mazs, priekšroka jādod grāmatām, kas palīdzēs attīstīt bērna sīko motoriku, proti, veicinās mazuļa pirkstu un roku kustības. Mazuļa sīkās motorikas attīstībai lieliski noderēs tā sauktās čabošās auduma grāmatiņas.Tās parasti apvieno mazuļa uztverei vispiemērotākos elementus, proti, atšķirīgas faktūras, spogulīšus, grabulīšus un dažādus čaukstošus objektus. 


Arī tā sauktās vannošanās grāmatiņas ir lieliska izvēle. Atcerieties, ka interesi izraisošajiem objektiem ir jābūt simtprocentīgi drošiem, un bērniem līdz 1 gada vecumam kategoriski aizliegtas grāmatas ar pārāk sīkām detaļām.

 

Par lielisku piemēru kalpo firmas Fisher Price auduma grāmatiņa. Katrā no tās lapaspusēm atrodams kāds pārsteiguma elements – spogulītis vai kāds cits uzmanību piesaistošs objekts. Jūsu mazulis pavisam noteikti būs sajūsmā!

 

Bērniem vecumā no 1 līz 3 gadiem

Sākot ar 1 gada vecumu, bērni jau sāk apgūt vārdus, tāpēc šajā attīstības posmā vecākiem vajadzētu izvēlēties grāmatas ar lieliem un skaidriem attēliem. Ņemiet vērā, ka attēlu krāsa nedrīkst būtu pārāk spilgta vai, tieši otrādi, pārāk bāla un neizteiksmīga. Izvēlieties grāmatas, kuru attēli ir papildināti ar īsiem vārdiem vai teikumiem. Ar Jūsu palīdzību bērns sāks iepazīties ar jauniem vārdiem un palēnām būs spējīgs tos iesaistīt savā sarunvalodā. 


Mazajiem lasītājiem ieteicams iegādāties grāmatas ar cietajiem vākiem un lapām – šādu grāmatu bērnam būs vieglāk pāršķirstīt. Grāmatas bērniem vecuma posmā no 1 līdz 3 gadiem var saturēt arī visdažādākos skaņas efektus.

 

Reklāma
Reklāma

Mazajiem lasītājiem ieteicams iegādāties grāmatas ar cietajiem vākiem un lapām – šādu grāmatu bērnam būs vieglāk pāršķirstīt.

 

Ļoti laba izvēle  ir grāmata ‘’ Kur Tu esi, mazais kaķēn?’’ Tā satur pavisam vienkāršus teikumus un vairākus atveramus lodziņus, kas rosinās bērna vēlmi iesaistīties un mēģināt atkārtot mammas vai kāda cita pieaugušā izlasītos vārdiņus. Iegādāties šo grāmatu var 220.lv.

 

Lasītājiem vecumā no 3 līdz 4 gadiem

Šajā attīstības posmā bērniem nepieciešamas detaļas, proti, attēliem vajadzētu būt pēc iespējas detalizētākiem. Izvēlētajai grāmatai ir jāveicina mazā lasītāja vēlme uzdot jautājumus. Pievērsiet uzmanību arī drukas kvalitātei. Nekvalitatīva druka vai pārāk atšķirīgi formatēšanas elementi tikai apgrūtinās bērna iepazīšanos ar konkrēto grāmatu.


Lasītājiem vecumā no 3 līdz 4 gadiem noteikti patiks arī sarežģītāki elementi, piemēram, grāmatā iekļauti puzles gabaliņi. Tie pavisam noteikti spēs noturēt bērna uzmanība uz ilgāku laiku. Pievērsiet uzmanību puzles gabaliņu lielumam – tiem nevajadzētu būt pārāk maziem. 

 

Mazo lasītāju ir vērts iepriecināt ar pužļu grāmatu ‘’ Dzīvnieku mazuļi.’’ Tā ne tikai attīstīs bērna loģisko domāšanu, bet arī veicinās sarunu starp bērnu un pieaugušo. Atbildiet uz bērna uzdotajiem jautājumiem un uzdotiet pretjautājumus, lai veicinātu mazā lasītāja izpratni par grāmatā notiekošo.

 

Bērna vecumam atbilstoša grāmata ir ļoti svarīgs elements mazā ķipara vispārējā attīstībā. Esat jaukas un krāsainas grāmatiņas meklējumos? Plašs grāmatu piedāvājums internetā pieejams 220.lv interneta veikalā. Šeit atradīsiet īsto grāmatiņu ne tikai bērnam, bet arī mammai, tētim un vecvecākiem. Lai lasīt prieks ir ar Jums!