Šašliks mazulim Jāņos – jā vai nē?

Grilēta uz atklātas uguns gaļa ir neatņemams Līgo vakara ēdiens. To var saukt par Kaukāza tautām raksturīgo šašliku vai amerikānisko bārbekjū, vai vienkārši latviski ceptu gaļiņu, bet ēdiena būtību tas nemaina.  

Ja svētkos ir vēlme iedot mazam bērnam ceptu gaļu, tad tai jābūt augstas kvalitātes, zināmas izcelsmes un gatavotai vieglā marinādē.

FOTO: Shutterstock.com

Ja svētkos ir vēlme iedot mazam bērnam ceptu gaļu, tad tai jābūt augstas kvalitātes, zināmas izcelsmes un gatavotai vieglā marinādē.

Pieaugušajiem šis ēdiens garšo, tas sader ar atpūtu brīvā dabā, apetītlīgi smaržo un tā cepšana jau pats par sevi ir pasākums.

Bet vai šādi ceptu gaļu būtu jāpiedāvā arī maziem bērniem? Vai mazuli drīkst pacienāt ar ceptu, pikantu, kraukšķīgas gaļas gabaliņu? 

Uztura speciāliste Guna Bīlande ne lieliem, ne maziem neiesaka uzturā lietot industrializēti sagatavotu šašliku un dažādās veikalos nopērkamās cepamdesas. Tajā ir ļoti daudz sāls, garšu pastiprinošu vielu, nav zināma gaļas izcelsme. Ja ir vēlme iedot mazam bērnam ceptu gaļu, tad tai jābūt augstas kvalitātes, zināmas izcelsmes un gatavotai vieglā marinādē. Tāpat jāņem vērā, ka cepti produkti maza bērna kuņģim ir grūti sagremojams uzturs. "Runājot par maziem bērniem, uzskatu, ka tas būtu vecums līdz 5-7 gadiem," precizē uztura speciāliste. 
 

Noteikti nebūtu jāpiedāvā brūni apcepti vai piedeguši gaļas gabali, jo brūnā gaļas garoziņa satur kancerogēnas vielas. 

 

Kā portālam Mammamuntetiem.lv skaidro Rimi Bērniem eksperte un uztura speciāliste Olga Ļubina, termiskās apstrādes laikā gaļā augstas temperatūras ietekmes rezultātā notiek sarežģīta ķīmiska reakcija, kuras rezultātā rodas vielas, kurām piemīt kancerogēna iedarbība uz cilvēka DNS un tās var veicināt vēža attīstību. Šī pati ķīmiskā viela rodas arī kūpinot gaļu un ir atrodama produktos ar piedegumu, cigarešu dūmos un automašīnu izplūdes gāzu sastāvā.

Reklāma
Reklāma

 

Der zināt, ka kaitīgo vielu sintēze un koncentrācija ir atkarīga no gaļas veida, cepšanas metodes un nogatavināšanas pakāpes. Ja cepšanas temperatūra pārsniedz 300 grādus pēc Celsija, tad to koncentrācija būs augstāka. Visaugstākā koncentrācija būs labi izceptā vistas un liellopa gaļā.

 

  • Lai samazinātu kaitīgo vielu ietekmi un uzsūkšanos, grilētu pārtiku vislabāk ēst kopā ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem. Tādējādi tiek uzņemti antioksidanti, kas pasargā organismu no kaitīgo vielu iedarbības.
  • Izvēlieties liesāku gaļu, kurā termiskās apstrādes rezultātā mazāk veidojas kaitīgie savienojumi.
  • Marinējiet gaļu, izmantojot etiķi, citrona vai laima sulu, ķiplokus, lokus un citas garšvielas. Marināde samazina kaitīgo vielu veidošanos termiskās apstrādes laikā.
  • Neizmantojiet marinādei eļļu!

Saistītie raksti