Kāpēc mums pietrūkst draugu pieskārienu, un kā ar to tikt galā?

Sociālās distancēšanās Covid-19 dēļ, mēs arvien retāk satiekam draugus un ģimenes locekļus. Un līdz ar to, mazāk saņemam pieskārienus, apskāvienus, draudzīgu pieglaušanos plecam. Kā tas ietekmē mūsu mentālo veselību, pēta portāls huffpost.com.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsu dzīve līdz martam bija pilna pieskārienu, mēs nedomājot apskāvām draugu, nobučojām omīti uz vaiga vai samīļojām radu bērnus. Tagad, lai izvairītos no vīrusa tālākas izplatības, daudzi no mums ir ievērojami samazinājuši pieskārienu skaitu. Tas var likties kā nenozīmīgs sīkums, kas tad tur! Apskausies vēlāk!

Taču tā nebūt nav, jo kā izpētījuši psihologi, pieskārieni ir ļoti vajadzīgi mūsu mentālajai veselībai. Īpašā riska zonā ir tie cilvēki, kuri dzīvo vieni. Viņiem sociālā nošķirtība var radīt depresiju, nomāktību, veicināt pesimismu un zemu pašvērtējumu, vairot vientulības un nevajadzības sajūtu.

Pieskāriens ir svarīgs aspekts mūsu dzīvē, norāda psihoterapeite Lūcija Beresforda. Tikko dzimis mazulis caur pieskārienu sajūt mammu- siltumu un drošību. Bez pieskāriena neviens cilvēks neizdzīvotu, tas ir mīlestības pamats, ko saprotam bez vārdiem. Māmiņas iepazīst savu bērnu caur pieskārienu, bet bērniņš tā saprot, ka ir sadzirdēts, pieņemts, saprasts, tātad - vajadzīgs un mīlēts. Bērnam pieaugot, pieskārienu nozīme nemazinās, caur pieskārienu viņš iepazīst pasauli un savu ķermeni, vēlāk veidojot attiecības, tā viņš iepazīst savu partneri.

Pētījumos secināts, ka pieskārieni, saņemti vai sniegti citam, mazina stresa, nomierina prātu un vairo laimes hormona oksitocīna veidošanos. Pieskārieni ir dažādi, sākot ar formālu rokasspiedienu, līdz apskāvienam, draudzīgam uzsitienam pa plecu, plecu masāža vai mīlīgu iekniebšana vaigā. Taču ideja par pieskārienu kā jūtu izpausmi saglabājas līdz mūža galam. Kā Covid-19 dēļ ieviestie ierobežojumi ietekmē šo aspektu?

Reklāma
Reklāma

Cilvēki var sākt justies nomākti, bezcerīgi un bezpalīdzīgi, ja viņiem trūkst pieskārienu, uzskata psihoterapeite Beresforda. Cilvēkiem var sākt šķist, ka viņi pazaudējuši saikni ar saviem draugiem vai tuviniekiem, ka ir atsvešinājušies un kaut kādā ziņā attālinājušies no viņiem. Tāpēc cilvēkam nepieciešams būt radošam un video zvanā “virtuāli” apskaut savu sarunu biedru, pat ja tas šķiet smieklīgi! Taču smadzenes saņems signālu, ka apskaušanās ir notikusi un kaut kāda jēga no tā būs. Ja tas šķiet smieklīgi, smejies, tas ir lielisks veids, kā noņemt spriedzi.

 

Tāpat ieteicams pieskārienu trūkumu kompensēt ar rūpēm par sevi - ieej siltā, aromātiskā vannā, izmēģini jaunu ķermeņa skrubi, veic pašmasāžu, iesmērē ķermeni ar kādu eļļu vai ķermeņa krēmu. Tiem nav jābūt dārgiem produktiem, derēs arī paša gatavots sāls vai kafijas biezumu skrubis.

Un, ja pavisam pietrūkst draugu pieskārienu, vienmēr atceries, ka vari apskaut sevi pats!