Vīru lietas jeb - vīriešiem vispār nevajadzētu ierosināt šķiršanos...

Zinātnieki parūpējušies par dažiem draudīgiem atklājumiem, kas neiepriecinās tos, kuri vēlētos šķirt savu laulību. Kaut arī psihologi propagandē, lai partneri pēc šķiršanās paliek draugu statusā, zinātniekiem ir iebildumi. 

Dārgie vīrieši, samierinieties – būt precētam ir mazākais ļaunums.

FOTO: Shutterstock.com

Dārgie vīrieši, samierinieties – būt precētam ir mazākais ļaunums.

Pirms dažiem gadiem Oklendas Universitātes pētnieki atklāja, ka tā sauktās tumšās triādes iezīmju pārstāvjiem, piemēram, narcisiem un psihopātiem, ir raksturīgi turēt savus bijušos partnerus tuvumā aiz aprēķina un sava izdevīguma. Šāda kontakta saglabāšanas galvenie cēloņi ir seksuālas izmantošanas, finansiālas palīdzības saņemšanas turpināšana vai arī vajadzība joprojām demonstrēt kontroli pār bijušo partneri, kas sevišķi bieži novērojams vīriešiem.

Tāpēc, ja esat izgājuši caur smagu šķiršanās procesu un jūsu citādi naidīgais partneris pēkšņi uzstāj: “Paliksim draugi!” – zinātne iesaka bēgt pretējā virzienā vai vismaz izturēties pret šādu piedāvājumu ar vislielāko piesardzību. Ne jau visi bijušie ir briesmoņi, tomēr der ielāgot, ka bijušie ir mazāk emocionāli atbalstoši, mazāk izpalīdzīgi, mazāk uzticami un mazāk norūpējušies par otra cilvēka labklājību un laimi.

Un vīriešiem vispār nevajadzētu ierosināt šķiršanos... Pretēji populārajam priekšstatam, ka stiprais dzimums ir rupjāk tēsts un nejūtīgāks, šķiršanās vīriešiem nenāk par labu. To apstiprina lielākā daļa pētījumu par šķiršanos. Piemēram, Nebraskas Universitātes zinātnieki atklāja vairākus faktus, kas pierāda, ka šķiršanās vīriešiem ir pārāk smaga fiziska un psiholoģiska nasta, ar kuru tie dažreiz pat līdz mūža beigām nespēj pienācīgi tikt galā. Galvenais indikators – šķirto (un arī neprecēto) vīriešu augstākais mirstības līmenis, kā arī lielāka iespēja ielīgt depresijā, turklāt daudz dziļākā nekā sievietēm.

 

Šķirto (un arī neprecēto) vīriešu augstākais mirstības līmenis, kā arī lielāka iespēja ielīgt depresijā, turklāt daudz dziļākā nekā sievietēm.

 

Arī atkarību tieksmes šķirteņiem ir daudz izteiktākas salīdzinājumā ar precētajiem. Šķirtajiem vai vienatnē dzīvojošajiem vīriešiem ir pat līdz 39 % lielāks pašnāvības risks nekā precētajiem, un psihiatru uzraudzībā viņi nonāk desmit reižu biežāk nekā precētiem vīrieši. Secinājums, dārgie vīrieši, ir viens – būt precētam ir mazākais ļaunums. Samierinieties!

Reklāma
Reklāma

Vēl kāds pikants zinātnes ieteikums – vīriem tomēr vajadzētu piesargāties no tāda laulības problēmu risinājuma kā ārlaulības sakars. Tas var izvērsties pat par ļoti nepatīkamu likstu – dzimumlocekļa lūzumu. Mērilendas Universitātes Medicīniskā centra pētījums pievērsa uzmanību pacientiem ar šo salīdzinoši reto traumu un atklāja, ka pusei no viņiem šis negadījums noticis ārlaulības sakara laikā.

“Nav daudz vīriešu, kas būtu salauzuši dzimumlocekli guļamistabā ar sievu, ar kuru ir precēti vairākus gadus. Tādējādi pacienti ar peņa lūzumu ir unikāla vīriešu populācija, kuriem dzimumakts noticis stresa apstākļos,” skaidro pētījuma autori

Spriediet nu paši, kas ir lielāks risks – ka sieva pieķers vai jūsu draudziņš smagi cietīs. Nu labi, tas nav reāls lūzums – tikai audu plīsums vienā vai abās zonās, kas atbild par erekciju. Bet tas nav mazāk svarīgi. Starp citu, zinātnieki atklājuši, ka galveno šīs traumas cēloņu vidū ir ne vien ārlaulības sakara steiga vai dīvainas vietas izvēle, bet arī trīs pozas: kovbojmeitenes (meitene augšpusē), suņa poza, kā arī locekļa saspiešana starp krūtīm (lielām).

Nāksies vien atlikt domas par bēgšanu no laulības un piestrādāt pie tās saglabāšanas. Un sākt var ar mājas darbu godīgu pārdali.