7 prasmes, ko bērns var apgūt, braucot ar trīsriteni

Braukšana ar trīsriteni ir jautrs un arī izglītojošs process. Daži bērni var sākt vadīt trīsriteni jau no 1 gada vecuma, tomēr vairums bērnu to dara ap 3 gadu vecumu, kad parādās interese un vēlme padziļināti izzināt dažādas lietas. 

Braukšana ar trīsriteni īpaši veicina roku un acu koordinācijas attīstību, jo bērns mācās laicīgi saskatīt mērķi un stūrēt precīzi uz to.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Braukšana ar trīsriteni īpaši veicina roku un acu koordinācijas attīstību, jo bērns mācās laicīgi saskatīt mērķi un stūrēt precīzi uz to.

Lai arī mūsdienās priekšroka tiek dota tradicionālajam velosipēdam, ir dažādas svarīgas prasmes, ko bērns var apgūt, braucot ar trīsriteni.

 

Lūk, septiņas no tām: 

1. Koordinācija un līdzsvars

Trīsritenis  (uzzināt vairāk) ir efektīvs rīks, ar kura palīdzību bērns var trenēt koordināciju un līdzsvaru - tas palīdz uzlabot bērna motoriskās prasmes un uzlabo koordināciju starp dažādām muskuļu grupām. Braukšana ar trīsriteni īpaši veicina roku un acu koordinācijas attīstību, jo bērns mācās laicīgi saskatīt mērķi un stūrēt precīzi uz to. Turklāt tas palīdz uzlabot arī kāju koordināciju, jo bērns mācās uzkāpt un nokāpt no trīsriteņa, kā arī nepārtraukti cenšas turēt līdzsvaru.

 

2. Pārliecība

Kad bērns mācās braukt ar trīsriteni, var novērot, ka viņš kļūst daudz pārliecinātāks par to, ko dara. Mērķtiecīga stūrēšana palīdz bērnam atrast īsto ceļu, veikt pareizo pagriezienu, izvairīties no šķēršļiem un risināt vairākus uzdevumus un problēmas, ar ko viņš sastopas distances laikā. Bērns ar laiku saprot, ka iemācījies ar to visu lieliski tikt galā, tādējādi viņā rodas pārliecība, ka viņš spēj risināt arī citas problēmas.

 

3. Neatkarība

Trīsriteņa vadīšana bērnā attīsta neatkarību, jo viņš iemācās patstāvīgi pārvietoties no vienas vietas uz citu. Kad bērns iemācījies braukt ar trīsriteni, izvairoties no ikviena šķēršļa, viņam vairs nav nepieciešama palīdzība. Tas sniedz iespēju būt neatkarīgam un patstāvīgi apmeklēt jaunas vietas, jo nebūs nepieciešams kāds, kas nepārtraukti seko līdzi un uzmana, vai bērns prot braukt. 

 

 

Bērns ar laiku saprot, ka iemācījies ar to visu lieliski tikt galā, tādējādi viņā rodas pārliecība, ka viņš spēj risināt arī citas problēmas.

 

Reklāma
Reklāma

4. Tehnika

Braucot ar trīsriteni, bērns apgūst ne tikai prasmi pārvietoties, bet viņš var iepazīties ar dažādiem šī transportlīdzekļa piederumiem. Bērns uzzina par dažādām transportlīdzekļa daļām, piemēram, riepām, stūri, pedāļiem, kas ar laiku viņam palīdz arī izprast trīsriteņa darbības principus. Iespējams, tieši trīsritenis veicinās to, ka bērnu ieinteresē tehniskās lietas un viņš nākotnē vēlēsies darboties tehniskajā nozarē. Bērnība ir labākais laiks, kad attīstīt bērnā dažādas prasmes un talantus, un trīsritenis šajā ziņā var būt lielisks palīgs!

 

Bērns uzzina par dažādām transportlīdzekļa daļām, piemēram, riepām, stūri, pedāļiem, kas ar laiku viņam palīdz arī izprast trīsriteņa darbības principus. 

 

5. Drošība

Pārvietojoties ar trīsriteni, tīšām vai netīšām, bērns apgūst arī ceļu satiksmes noteikumus un kļūst labāk informēts par savu un citu drošību. Ar laiku viņš saprot, ka, pārvietojoties ar kādu transportlīdzekli, drošība ir atkarīga ne tikai no citiem, bet lielā mērā arī no viņa paša. Izvairoties no šķēršļiem, veicot pagriezienus, samazinot ātrumu vai instinktīvi apstājoties, bērns apgūst drošības likumus un tā kā, braucot ar trīsriteni, bez tā visa nevar iztikt, viņš apzinās, ka drošība ir nozīmīgs faktors. 

 

6. Iniciatīva

Vadot trīsriteni, bērnam patīk uzņemties iniciatīvu, lai izmēģinātu jaunus piedzīvojumus. Iespējams, bērns uzņemsies iniciatīvu, lai sacenstos ar citiem bērniem, ar trīsriteņa palīdzību pārvietos dažādus priekšmetus vai veiks citas darbības ar kādu noteiktu mērķi. Iniciatīva ir prasme, kas noderēs bērnam visas dzīves garumā, ne tikai braucot ar trīsriteni. Kad cilvēkam ir noteikts mērķis un viņš prot uzņemties iniciatīvu, ticiet – viņš ar to gāzīs lielus kalnus!

 

Kad bērns iemācījies prasmīgi pārvietoties ar trīsriteni, nākamais solis ir iemācīties pārvietoties ar velosipēdu.

 

7. Vadīšana

Kad bērns iemācījies prasmīgi pārvietoties ar trīsriteni, nākamais solis ir iemācīties pārvietoties ar velosipēdu. Trīsritenis manāmi atvieglo šo procesu, jo bērns jau ir iepazinies ar transportlīdzekļa detaļām, un, tā kā velosipēds ir ļoti līdzīgs trīsritenim, bērns pavisam ātri spēs apgūt velosipēda vadīšanas prasmes.